• Πολιτική

    Ώρα μηδέν για τον Δ. Παπαγγελόπουλο: Απόψε αποφασίζει η Βουλή για την σύσταση προανακριτικής

    • NewsRoom

    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης


    Με ευρεία πλειοψηφία αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, μετά τις καταγγελίες περί αθέμιτων παρεμβάσεων στην υπόθεση της Novartis, όσον αφορά στην εμπλοκή πολιτικών προσώπων, αλλά και σε άλλες δικαστικές υποθέσεις.

    Η συζήτηση για την πρόταση της ΝΔ για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα και είναι πολύ πιθανόν στο τέλος της διαδικασίας να υπάρξει παρέμβαση του ίδιου του κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος εγκαλείται για τέσσερα αδικήματα: ηθική αυτουργία στα αδικήματα κατάχρησης εξουσίας, παράβασης καθήκοντος και ψευδορκίας και πρόκληση – προσφορά για την τέλεση εγκλήματος.

    Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των κομμάτων, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να υπερψηφιστεί και από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης.

    Το ΚΚΕ πιθανότατα θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία, ενώ προς το «παρών» προσανατολίζεται το ΜεΡΑ25.

    Την πρόταση θα καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στα μεσάνυχτα και θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία, αφού πρώτα πάρουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί. Κατά πάσα πιθανότητα, στην συζήτηση δεν θα είναι παρών ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα επιστρέψει αργά το βράδυ από το Κάιρο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συζήτησης οι υπουργοί της ΝΔ -σε μια συμβολική κίνηση- δεν θα κάθονται στα υπουργικά έδρανα, αλλά στα βουλευτικά, από όπου θα παρακολουθήσουν όλη την διαδικασία θέλοντας να αναδείξουν την κοινοβουλευτική διάσταση.

    Η πρόταση για σύσταση προανακριτικής που έχει καταθέσει η ΚΟ της ΝΔ στηρίζεται κυρίως στις καταθέσεις της πρώην εισαγγελέως εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη της εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή που περιγράφουν με λεπτομέρειες τον τρόπο δράσης του «Ρασπούτιν».

    Τον κ. Παπαγγελόπουλο έχει κατονομάσει ως «Ρασπούτιν» στην κατάθεσή του ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

    Εξάλλου, όπως αποκαλύφθηκε προ ημερών ο κ. Παπαγγελόπουλος φέρεται να ασκούσε πιέσεις στην διοίκηση της ΕΤΑΔ, προκειμένου να αναγνωρίσει «εθελοντικά» πως οφείλει αποζημίωση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στον όμιλο Μαντωνανάκη.

    Εισηγητής από την ΝΔ είναι ο Θανάσης Πλεύρης και από το Κίνημα Αλλαγής ο Βασίλης Κεγκέρογλου.



    ΣΧΟΛΙΑ