• Πολιτική

    Opinion Poll: Απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Αγωνία των πολιτών για την πανδημία

    • NewsRoom


    Τα προβλήματα αυξάνουν, τα μηνύματα προς την κυβέρνηση πληθαίνουν, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του σημερινού πολιτικού σκηνικού, γεγονός που αποτυπώνεται και στα ποσοστά της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου της τελευταίας δημοσκόπησης της Opinion Poll για την POLITICAL.

    Φόβος για τον κορονοϊό και ευθύνες 

    Το 53% δηλώνει «λίγο ή καθόλου αισιόδοξο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με το 45% να δηλώνει «πολύ» και «αρκετά». «Πολύ αισιόδοξοι» δηλώνει μόλις το 11%.

    Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων (59%) θεωρεί ότι για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ευθύνεται κυρίως η μη τήρηση των μέτρων από μερίδες πολιτών, ενώ ένα 31% κρίνει ότι κυρίως ευθύνεται η καθυστερημένη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση.

    To 68% συμφωνεί με την απόφαση επιβολής lockdown έναντι ενός 31% που διαφωνεί. Παράλληλα, ασκείται κριτική στην κυβέρνηση όσον αφορά τον χρόνο λήψης αυτής της απόφασης. Το 53% θεωρεί ότι έπρεπε να ληφθεί η απόφαση πιο νωρίς έναντι ενός 42%.

    Ο βαθμός ικανοποίησης για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας συνολικά από την κυβέρνηση είναι της τάξης του 58% έναντι 40%.

    Σημαντικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αναδεικνύεται ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας με το 82% να εκτιμά ως θετική την συμβολή του στην προσπάθεια κατά της διάδοσης του κορονοϊού, έναντι μόλις ενός 12% που έχει αρνητική άποψη.

    Όσο για τον βαθμό ικανοποίησης από την στήριξη της κυβέρνησης στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους φτάνει το 38% έναντι 54%.

    Σε έρευνα της OPINION POLL τον Οκτώβριο ο βαθμός ικανοποίησης ήταν 43%.

    Η συνολική κατάσταση φαίνεται να επηρεάζει και την συνολική ικανοποίηση από την κυβέρνηση που βρίσκεται στο 51%, σημειώνοντας μία πτώση πέντε μονάδων από τον Οκτώβριο.

    Είναι φανερό, σύμφωνα με την ανάλυση της Opinion Poll, ότι η κυβέρνηση στο πιο κρίσιμο σημείο μέσα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την πανδημία, την οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας, αλλά και τους κινδύνους από τις τουρκικές προκλήσεις, δέχεται πιο έντονη κριτική και αυτό επηρεάζει τον βαθμό ικανοποίησης από χειρισμούς σε όλα τα επίπεδα.

    Κυρίαρχος ο Μητσοτάκης

    Ωστόσο, τα παραπάνω προβλήματα δεν φαίνεται να επηρεάζουν, τουλάχιστον σημαντικά, τους πολιτικούς συσχετισμούς και δεν αγγίζουν την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Η ικανοποίηση από την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μόλις στο 13% (14% στην έρευνα του Οκτωβρίου), φανερώνοντας ότι αδυνατεί να εισπράξει από την δυσαρέσκεια προς την Κυβέρνηση.

    Μέσα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύεται κυρίαρχος και με απόθεμα εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης προς το πρόσωπό του, αφού στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 50,4% των προτιμήσεων έναντι 18,2% του Αλ.Τσίπρα, με το 26,1% να επιλέγει «κανέναν».

    Διατηρεί δηλαδή ένα τεράστιο προβάδισμα της τάξης του 32,2% έναντι του Αλ.Τσίπρα, όσο ήταν και τον Οκτώβριο.

    Το αποτέλεσμα όλων αυτών των διεργασιών φέρνει ένα ισχυρό προβάδισμα της τάξης του 18,7% στην ΝΔ, καθώς το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 37,5% στην πρόθεση ψήφου σημειώνοντας μία πτώση 0,5% σε σχέση με την μέτρηση του Οκτωβρίου.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 18,8% (αύξηση 0,7%). Ακολουθούν: ΚΙΝΑΛ 6,5%, ΚΚΕ 5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,1% και ΜέΡΑ25 2,8% .



    ΣΧΟΛΙΑ