• Πολιτική

    Προ των πυλών το σκληρό lockdown στην Αττική: Συνεδριάζουν εκτάκτως οι λοιμωξιολόγοι – Το απόγευμα οι ανακοινώσεις

    • NewsRoom

    Από την σημερινή έκτακτη σύσκεψη


    Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:30 η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, στην σκιά των νέων επιδεινωμένων δεδομένων για την πορεία της πανδημίας.

    Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αμέσως μετά την λήξη της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής των επιστημόνων, έτσι ώστε να εξεταστεί η λήψη μέτρων για την Αττική.

    «Η Επιτροπή θα συνεδριάσει, θα κάνει τις εισηγήσεις της και μετά θα ανακοινωθούν τα όποια μέτρα», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

    Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον υπουργό Υγείας, ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

    Έρχεται το σκληρό lockdown

    Όλα δείχνουν ότι το νέο σκληρό lockdown στην Αττική είναι προ των πυλών.

    Προς την κατεύθυνση αυτή είχε δείξει από το πρωί ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ανέφερε μιλώντας στο Open ότι θα εισηγηθεί σκληρό lockdown για την Αττική.

    Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική.

    Παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση.

    «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ στις 6 Φεβρουαρίου είχαμε 231 διασωληνώσεις, στις 7 Φεβρουαρίου 245, στις 8 Φεβρουαρίου 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα» δήλωσε.

    Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, δεδομένου ότι το σύστημα υγείας δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, σε περίπτωση που τα δεδομένα που θα έχουμε σήμερα είναι ανησυχητικά, τότε η εισήγησή του θα είναι ένα «σύντομο, ολικό lockdown», σαν εκείνο του περασμένου Μαρτίου.

    Ερωτηθείς αν το ενδεχομένως επικείμενο lockdown θα φέρει νέο «λουκέτο» στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση της τάξης του 11% στα κρούσματα ηλικιών έως 9 ετών.

    Τι ανησυχεί τους λοιμωξιολόγους

    Οι ειδικοί δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους η οποία εστιάζεται σε τρία στοιχεία των τελευταίων ημερών που τους έχουν θορυβήσει.

    Το πρώτο αφορά την αύξηση των εισαγωγών περιστατικών COVID 19 στα νοσοκομεία. Το δεύτερο αφορά την αύξηση των ασθενών που χρειάζονται κρεβάτι στη ΜΕΘ.

    Το τρίτο στοιχείο αφορά την συνεχόμενη σημαντική πλέον αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική την τελευταία εβδομάδα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τι σημαίνει σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου

    «Βόμβα» Κικίλια: Θα εισηγηθώ αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική – Αλματώδης αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα



    ΣΧΟΛΙΑ