• Πολιτική

    Όλο το σχέδιο Μητσοτάκη για τον τουρισμό

    • Νένα Σώκου

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Η επανεκκίνηση της βαριάς βιομηχανίας της Ελλάδας, του τουρισμού, είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι αναμένουν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος στις 6 το απόγευμα θα παρουσιάσει ένα σχέδιο τριών πυλώνων, που στόχο έχει να μην χαθεί η χρονιά και να κερδίσει η χώρα ένα μεγαλύτερο μερίδιο από μια μικρότερη πίτα.

    Όπως και στα προηγούμενα τηλεοπτικά μηνύματά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το περίγραμμα του σχεδίου και στην συνέχεια λεπτομέρειές του θα παρουσιάσουν οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και Ανάπτυξης, Άδωνης Γεωργιάδης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο θα στηρίζεται στο τρίπτυχο «εργασία, φορολογία και ρευστότητα».

    Το πακέτο θα περιλαμβάνει μέτρα και για την εστίαση, που σηκώνει ρολά από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία -όπως ανακοινώθηκε χθες- ανοίγουν και τα νησιά.

    Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για ένα σχέδιο συνεκτικό και ολοκληρωμένο, το οποίο θα στηρίζει τόσο την απασχόληση όσο και το εισόδημα, ενώ με τις προβλέψεις του θα καλύπτει τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης αλλά και τους εποχικούς, με τη στήριξη εισφορών και μισθολογικού κόστους.

    Επιπλέον, όπως έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το σχέδιο θα αίρει κάθε αβεβαιότητα του επιχειρηματία και θα τον διαβεβαιώνει ότι θα έχει κέρδος εάν ανοίξει την επιχείρησή του κι όχι αν την κρατήσει κλειστή.

    «Οι επαγγελματίες που θα ανοίξουν στα νησιά φοβούνται ότι θα μπουν μέσα, αλλά θα δουν με το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε ότι δεν θα είναι έτσι» ανέφερε χθες ο Στέλιος Πέτσας.

    Στα επιμέρους μέτρα, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σε καφέδες, αναψυκτικά και ροφήματα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μέτρο που αποτελεί και αίτημα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

    Σκέψεις υπάρχουν και για μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, μέτρο που θα έχει μεν κόστος, αλλά θα κάνει πιο ελκυστικό το τελικό τουριστικό πακέτο, ειδικά στα νησιά.

    Επίσης, εξετάζεται και το σενάριο η στήριξη των επιχειρήσεων να είναι εξατομικευμένη, ανάλογα, δηλαδή, της ζημιάς της επιχείρησης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενδέχεται να ανακοινώσει και την μείωση προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων.

    Πέρα από τα οικονομικά μέτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών τόσο από ευρωπαϊκές χώρες, με τις οποίες δεν θα χρειάζονται διακρατικές συμφωνίες, αφού θα υπάρχει κάλυψη από το πλαίσιο που ανακοίνωσε η Κομισιόν, όσο και με χώρες εκτός Ευρώπης, όπως το Ισραήλ.

    Το Βαλκανικό μέτωπο

    Στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη δημιουργία ενός βαλκανικού τουριστικού «μετώπου», χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας -τρεις χώρες με τις οποίες υπάρχει οδική σύνδεση- στους οποίους τόνισε ότι η Ελλάδα περιμένει και φέτος επισκέπτες από τις χώρες τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τετραμερή συμφωνήθηκε η αμοιβαία απελευθέρωση των περιοριστικών μέτρων σε δύο φάσεις: την 1η Ιουνίου για επαγγελματίες, εργαζομένους και όσους επισκέπτονται συγγενείς τους και στις 15 Ιουνίου για τους τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν την χώρα.

    Οι επισκέπτες από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, οι οποίες φτάνουν οδικώς στα βόρεια ελληνικά σύνορα, θα μπορούν να μπαίνουν στην Ελλάδα με μια απλή βεβαίωση για την κατάσταση της υγείας τους, χωρίς τεστ και χωρίς υποχρέωση να μπουν σε καραντίνα στην επιστροφή τους.

    Παρόμοιες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και με την Τσεχία.

    Πότε ανοίγουν τα ξενοδοχεία

    Πάντως, αν όλα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά σε σχέση με τους επιδημιολογικούς δείκτες στην χώρα, μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία, και συγκεκριμένα την 1η Ιουνίου αυτά της δωδεκάμηνης λειτουργίας και στις 10 Ιουνίου τα εποχικά καταλύματα.

    Όπως προκύπτει και από την συμφωνία με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, τα βόρεια σύνορα της χώρας ανοίγουν την 1η Ιουνίου, ενώ από 15 Ιουνίου ξεκινούν οι διεθνείς πτήσεις από το αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα πάντα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ξεκινά και η λειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων.

    Τα παρόμοια επιδημιολογικά προφίλ

    Με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας ως μιας χώρας ασφαλούς προορισμού, αναμένονται και συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το καθεστώς έλευσης τουριστών από το εξωτερικό, δηλαδή αναλόγως την χώρα θα ορίζονται οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό θα παίξουν τα επιδημιολογικά προφίλ κάθε χώρας.

    Στο παραπάνω πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το να επιτραπεί σε πρώτη φάση η είσοδος τουριστών από χώρες που κατάφεραν να ελέγξουν επιτυχώς την επιδημία, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Κύπρος, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν πιο αυστηρά κριτήρια για τουρίστες από την Βρετανία, την Γαλλία, την Ισπανία και την Ολλανδία.

    Με όλα τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν, με την θετική προβολή της χώρας από το μπαράζ δημοσιευμάτων στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά μέσα, αλλά και με τις καμπάνιες που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τις απώλειες σε ένα διαφορετικό και δύσκολο καλοκαίρια, ώστε μην χαθεί η τουριστική σεζόν.



    ΣΧΟΛΙΑ