• Πολιτική

    Όλα τα σενάρια για το άνοιγμα σχολείων και αγοράς μετά την παράταση του lockdown

    • NewsRoom

    Ανακοινώσεις αναμένονται την ερχόμενηεβδομάδα, πιθανότατα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό


    Η παράταση της καραντίνας ως το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου είναι γεγονός και αυτό που απομένει είναι να δούμε αν τα μέτρα θα αρχίσουν να αίρονται σταδιακά από εκείνη την ημέρα ή αν θα παραταθούν ακόμη περισσότερο, πλησιάζοντας τις γιορτές των Χριστουγέννων.

    Η διατήρηση του ιικού φορτίου σε υψηλά επίπεδα είναι ο λόγος που η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκταθεί το lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, συστήνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε κατοίκους περιοχών που αποτελούν πηγή ανησυχίας: Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Λέσβος.

    Εξάλλου αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση. Θα επισκεφθεί νοσοκομεία της πόλης και θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς, τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη.

    Το στοίχημα των επόμενων ημερών είναι να συνεχιστεί η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και στην συνέχεια να ελαττωθεί η πίεση προς το σύστημα υγείας. Εάν η πορεία αυτή συνεχιστεί, τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα, είπε χθες ο κ. Πέτσας, παραπέμποντας σε ανακοινώσεις -πιθανόν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό- μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

    Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.018 νέα κρούσματα, 608 διασωληνωμένους και 99 θανάτους.

    Τα σενάρια για σχολεία, λιανεμπόριο, εστίαση

    Ανοιχτό είναι πάντως το ενδεχόμενο το lockdown να παραταθεί πέραν της 7ης Δεκεμβρίου, και μάλιστα υπάρχει και το σενάριο για παράταση μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου. Αν υλοποιηθεί το σενάριο αυτό, θα γίνει προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε μαγαζιά στην περίοδο των γιορτών.

    Πιθανότερο πάντως είναι το σενάριο να ανοίξουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις 7 Δεκεμβρίου και να ακολουθήσουν μια εβδομάδα μετά τα γυμνάσια και τα λύκεια.

    Χθες μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων ο πρωθυπουργός είπε ότι πρωταρχικός στόχος είναι να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία.

    «Θα ανοίξουμε τα σχολεία όποτε μας το επιτρέψουν οι ειδικοί και οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας. Και θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε τα σχολεία όποτε αισθάνονται ότι θα είμαστε ασφαλείς να το κάνουμε» ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

    Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, αυτή την στιγμή οι σκέψεις που γίνονται είναι να ανοίξει στις 14 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η ημερομηνία αυτή δεν αφορά τα εμπορικά κέντρα, το άνοιγμα των οποίων τοποθετείται χρονικά λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα με το σύστημα click away.

    Το πιο δύσκολο σκέλος της εξίσωσης για το άνοιγμα της αγοράς είναι η εστίαση, καθώς κρίνεται ότι δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί η διασπορά του ιού. Επομένως, μένει ερωτηματικό το εάν και το πότε θα ανοίξει η εστίαση πριν από τις γιορτές.

    «Καμία ημερομηνία δεν είναι δεδομένη» έλεγαν στελέχη της κυβέρνησης προσθέτοντας ότι στόχος είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται.

    Διαβάστε επίσης:

    Πέτσας: Παρατείνεται το lockdown μέχρι την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου – Ποιες περιοχές είναι πηγή ανησυχίας

    Μητσοτάκης: «Τα μικρά παιδιά μας έβαλαν δύο φορές τα γυαλιά»



    ΣΧΟΛΙΑ