• Πολιτική

    Πέτσας: Παρατείνεται το lockdown μέχρι την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου – Ποιες περιοχές είναι πηγή ανησυχίας

    • NewsRoom

    Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών


    Τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό παρατείνονται μέχρι και την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

    Σημείωσε ότι υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και εφόσον αυτό συνεχιστεί, θα αρχίσει και η αποσυμφόρηση του εθνικού συστήματος υγείας.

    «Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν, παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό μέχρι και τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06.00 το πρωί».

    Υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό.

    Ποιες περιοχές είναι πηγή ανησυχίας

    Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κάποιες περιοχές αποτελούν πηγή ανησυχίας: «Τέτοιες περιοχές -που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους – είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λέσβος.

    » Ιδίως για την πόλη της Πάτρας, ενόψει του Αγίου Ανδρέα, αυτής της μεγάλης γιορτής για την πόλη, εφιστούμε την προσοχή σε όλους, ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα στην οικογένειά τους, όχι με ανταλλαγή επισκέψεων που ούτως ή άλλως απαγορεύονται. Κάνουμε έκκληση να μην γίνει μια ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή λόγος υπερμετάδοσης» είπε ο κ. Πέτσας.

    Το Σάββατο ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη

    Το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση. Θα επισκεφθεί νοσοκομεία της πόλης και θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς, τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη.

    Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει την επόμενη εβδομάδα μήνυμα του πρωθυπουργού για την άρση των μέτρων, απάντησε πως «φυσικά θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα».

    «Όλοι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, την επόμενη εβδομάδα θα δούμε πώς θα γίνει η σταδιακή άρση. Προέχει η τήρηση των μέτρων» επανέλαβε.

    Για το εμβόλιο ανέφερε ότι περί το τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου θα έχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο, όπως έχει ανακοινωθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Συμπλήρωσε ότι το σχέδιο εμβολιασμού περιλαμβάνει χιλιάδες κέντρα σε όλη την επικράτεια και προβλέπεται η δυνατότητα του συστήματος να γίνονται πάνω από 20 εκατ. εμβολιασμοί τον μήνα, με το σύνολο του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

    Τουρκία: Ταραχοποιός με μάσκα ειρηνοποιού

    Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις με την Τουρκία, εν όψει μάλιστα της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία, επιχειρεί να σκεπάσει το πρόσωπο του ταραχοποιού με μάσκα ειρηνοποιού.

    » Η Ευρώπη, όμως, δεν είναι αφελής. Η Τουρκία αφενός συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητα σε περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα και αφετέρου μιλάει γενικά και αόριστα για πρόθεση διαλόγου με την Ελλάδα.

    » Είναι προφανές ότι ταλανίζεται από το άγχος των κυρώσεων, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Τα ίδια άλλωστε έκανε και πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Όμως, με λόγια της τελευταίας στιγμής, δεν πείθει.

    » Δόθηκε στην Τουρκία η δυνατότητα και το περιθώριο χρόνου να επιλέξει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει. Δεν αξιοποίησε την προσφορά της Ευρώπης και δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

    » Ενώ δεσμεύτηκε να απευθύνει πρόσκληση επανέναρξης των διερευνητικών επαφών απάντησε με πρόκληση του Ορούτς Ρέις και του Πολεμικού της Στόλου. Και φυσικά με την ίδια την προκλητική παρουσία του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα κατά παράβαση τόσο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    » Τώρα πια καμιά μάσκα δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν «καλής θέλησης» της τελευταίας στιγμής, δεν μπορεί να εκληφθεί παρά μόνο σαν προσχηματική. Δεν θα έχει κανένα  άλλο στόχο παρά μόνο να ρετουσαριστεί η εικόνα της παραβατικής συμπεριφοράς της.

    » Απαιτείται συνέχεια και συνέπεια σε μια ειλικρινή πολιτική αποκλιμάκωσης από την πλευρά της γείτονος. Απαιτείται σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο ως διαρκής επιλογή και όχι ως σημαία ευκαιρίας».



    ΣΧΟΛΙΑ