• Πολιτική

    ΟΗΕ: Χρειάζεται διεθνής συνεργασία για να λυθεί το πρόβλημα των αλλοδαπών μελών του ISIS

    • NewsRoom

    ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες


    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκτίμησε σήμερα ότι το θέμα των αλλοδαπών μελών του ISIS που έχουν συλληφθεί στη Συρία, είναι ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα και ότι δεν γίνεται να ζητάμε από το Ιράκ και τη Συρία να λύσουν το πρόβλημα για όλους.

    «Χρειάζεται διεθνής συνεργασία για να λυθεί αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο Γκουτέρες μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την επίσκεψή του στη γαλλική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στο Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

    «Πιστεύω ότι υπάρχει κοινή, διεθνής ευθύνη και μια κοινή ευθύνη απέναντι σε αυτούς τους μαχητές, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούμε απλώς να ζητάμε από το Ιράκ ή τη Συρία να λύσουν αυτό το πρόβλημα για όλο τον κόσμο. Χρειάζεται μια πραγματική, διεθνής αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο Γκουτέρες.

    Οι κουρδικές δυνάμεις κρατούν πολλές χιλιάδες μαχητές του ISIS, κυρίως Γάλλους και Αμερικάνους, σε διάφορες φυλακές στη βορειοανατολική Συρία, καθώς και γυναίκες και παιδιά ξένων τζιχαντιστών σε καταυλισμούς εκτοπισμένων. Αναφορικά με τις γυναίκες και τα παιδιά των ξένων τζιχαντιστών ο Γκουτέρες εκτίμησε ότι «κατά την προσωπική μου άποψη κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», να τους επαναπατρίσει και «να οργανώσει μηχανισμούς επανένταξης στην κοινωνία».

    Τουρκία για ISIS

    Η Τουρκία άρχισε χθες Δευτέρα να απελαύνει ξένα μέλη του Ισλαμικού Κράτους που κρατούσε. Οι απελάσεις πραγματοποιήθηκαν μετά την επιχείρηση που διεξήγαγε η Άγκυρα στη βορειοανατολική Συρία, την οποία έχει επικρίνει έντονα η Δύση, εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών που είχαν συμμετάσχει στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

    Εν τω μεταξύ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία θα συνεχίσει να απελαύνει τους μαχητές του Ισλαμικού κράτους, ανεξάρτητα από το αν οι άλλες χώρες τους δεχτούν. Επιπλέον τόνισε, πώς στη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, θα του πει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν τηρήσει τη δέσμευση που έκαναν τον προηγούμενο μήνα, να απομακρύνουν τους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής YPG από τη μεθόριο μεταξύ Συρίας – Τουρκίας.

    «Θα του πω, με έγγραφα για να το στηρίξουν, ότι η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε για τη Συρία δεν γίνεται πλήρως σεβαστή», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το αεροδρόμιο της Άγκυρας προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του.

    «Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατό να πούμε ότι οι ομάδες των τρομοκρατών έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή», τόνισε ο Ερντογάν. «Ούτε η Ρωσία ούτε οι ΗΠΑ είναι σε θέση να απομακρύνουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις βάσει του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

    Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμα και για το περιστατικό με τον Αμερικάνο τζιχαντιστή που είναι αποκλεισμένος στη νεκρή ζώνη στα σύνορα με την Ελλάδα, τονίζοντας πως αυτό το γεγονός δεν απασχολεί την Τουρκία.

     



    ΣΧΟΛΙΑ