• Πολιτική

    ΣτΕ: Απορρίφθηκαν οι προσφυγές για τη Συμφωνία των Πρεσπών

    Τσίπρας Ζάεφ

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ (Δ) δίνουν τα χέρια μετά την τελετή υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, στις Πρέσπες, ΠΓΔΜ, Κυριακή 17 Ιουνίου 2018.. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti


    Θέμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας είναι η Συμφωνία των Πρεσπών κι ως εκ τούτου δεν μπορεί να ελεγχθεί  δικαστικά. Σε αυτήν την κρίση κατέληξε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίπτοντας τις προσφυγές συλλόγων και ενώσεων που ζητούσαν την ακύρωση της συμφωνίας για τη «Βόρεια Μακεδονία».

    Με δύο αποφάσεις το ΣτΕ έκρινε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως και οι  επιστολές με τις οποίες ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς συναίνεσε στην έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή  Ένωση και στο ΝΑΤΟ, δεν μπορούν να ελεγχθούν από το ανώτατο δικαστήριο.

    Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό των αποφάσεων,  «συνιστούν καθεαυτές πράξεις διαχειρίσεως της πολιτικής εξουσίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και συνδέονται ευθέως με τη διαχείριση των διεθνών σχέσεων της χώρας. Συνεπώς έχουν κυβερνητικό χαρακτήρα, μη υποκείμενες στον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ».

    Ωστόσο για την προσβολή των ατομικών δικαιωμάτων μπορούν να γίνουν προσφυγές στα δικαστήρια.

    Μόνο ένα μέλος της Ολομέλειας, μειοψήφησε, υποστηρίζοντας ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις υπόκειται στον  έλεγχο του ΣτΕ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ίλιγγος στην κυβέρνηση από την Συμφωνία των Πρεσπών… Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα



    ΣΧΟΛΙΑ