• Πολιτική

    Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, δημιουργείται κόμμα «Κασσελάκης Α.Ε.» – Φήμες και για νέα «Ελιά» στην Κεντροαριστερά

    Αλέξης Τσίπρας και Στέφανος Κασσελάκης


    Ολοταχώς προς μια νέα διάσπαση, αυτή τη φορά πιο ηχηρή, προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ κι ενώ κλειδώνει η εκλογική μάχη που θα δώσει ο Στέφανος Κασσελάκης με την Ολγα Γεροβασίλη και ίσως και με άλλους υποψήφιους.

    Μια διάσπαση που, όπως λένε καλά γνωρίζοντες τις ισορροπίες στην Κουμουνδούρου, θα συμβεί στην περίπτωση που ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανεκλεγεί. Ένα τέτοιο σενάριο απελευθερώνει τις δυνάμεις εκείνες που δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τον κ. Κασσελάκη στο ίδιο κόμμα και οι οποίοι πιθανότατα θα αναζητήσουν αλλού πολιτική στέγη.

    Τα σενάρια της επόμενης ημέρας είναι πολλά, ανάλογα με τις εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες και με το πώς θα εξελιχθούν οι εσωκομματικές εκλογές. Το γάντι που έριξε ο Αλέξης Τσίπρας το σήκωσε αμέσως ο κ. Κασσελάκης, κάτι που φυσικά γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός.

    Δηλαδή πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο μετρ στην πολιτική σκακιέρα κ. Τσίπρας σκόπιμα έθεσε θέμα νομιμοποίησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μέσω νέας εκλογής από τα μέλη διότι γνώριζε ότι ο κ. Κασσελάκης δεν προτίθετο να παραιτηθεί.

    Με τον τρόπο αυτό ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος προφανώς δεν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος, σπάει τα δεσμά του με τον ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως με τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος που παρασκηνιακά τον είχε στηρίξει το καλοκαίρι για να εκλεγεί.

    Ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο στα στελέχη με τα οποία συνομιλεί να αποχωρήσουν από το κόμμα που θέλει να φτιάξει ο κ. Κασσελάκης και στο οποίο δεν μπορούν να χωρέσουν  πρόσωπα όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Διονύσης Τεμπονέρας κι ενδεχομένως κι άλλοι παλαιοί «προεδρικοί» όπως ο Νίκος Παππάς, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Κατερίνα Νοτοπούλου.

    Τα σενάρια της επόμενης ημέρας μετά τις εκλογές έχουν να κάνουν με τον νικητή.

    Νικητής ο Κασσελάκης και άνετα;

    Ο Στέφανος Κασσελάκης αυτή τη στιγμή κυριαρχεί σε δημοφιλία και σε επικοινωνιακή προβολή τόσο της πιθανής αντιπάλου του, Ολγας Γεροβασίλη, όσο και άλλων πιθανών υποψηφίων. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να αλλάξει στη βάση του κόμματος τις επόμενες δύο εβδομάδες και ποιοι θα σπεύσουν να ψηφίσουν.

    Σε μια ανοικτή διαδικασία, χωρίς περιορισμούς και με ένα… 2ευρω πριν από την κάλπη, μπορούν να προσέλθουν και άσχετοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, επομένως κανείς δεν γνωρίζει το αποτέλεσμα.

    Όμως, και πάλι ο κ. Κασσελάκης έχει προβάδισμα αφού τα μη μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κι αυτά που τον εξέλεξαν στην εκλογική διαδικασία του Σεπτεμβρίου.

    Το πιθανό σενάριο μιας μεγάλης νίκης του Κασσελάκη, ίσως και από τον πρώτο γύρο, θα προκαλούσε σεισμικές δονήσεις τεραστίων διαστάσεων και θα άνοιγε την πόρτα της εξόδου για πολλούς, βουλευτές και μη. Στην περίπτωση αυτή, ο Στέφανος Κασσελάκης θα κληθεί να φτιάξει ένα κόμμα… ΑΕ ή όπως λένε περιπαικτικά κάποιοι ένα κόμμα «Κασσελάκης Α.Ε.», έναν κλειστό πολιτικό σχηματισμό που τουλάχιστον το επόμενο διάστημα δεν θα μπορεί να έχει μεγάλες προσδοκίες.

     

     

    Ολγα Γεροβασίλη και Στέφανος Κασσελάκης

     

    Η επιμονή του προέδρου στο ερωτηματολόγιο για το όνομα και το ύφος του ΣΥΡΙΖΑ προοιωνίζεται το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ, με αλλαγή ονομασίας, σημάτων, πολιτικών οργάνων και φυσικά πολικών θέσεων. Κάτι που θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές, ειδικά σε περίπτωση κατάρρευσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που διαφαίνεται πιθανό, ειδικά αν αποχωρήσουν κορυφαία στελέχη.

    Ο κ. Κασσελάκης πάντως δείχνει να μην ενδιαφέρεται για το ποσοστό των ευρωεκλογών. Ακόμη κι αν είναι τρίτος ή τέταρτος ο ΣΥΡΙΖΑ με μονοψήφια ποσοστά ο πρόεδρος θα επιδιώξει την ανασυγκρότηση με τους δικούς του όρους και με στόχο τις εθνικές εκλογές σε 3 χρόνια.

    Το θέμα είναι ποια κοινοβουλευτική ομάδα θα έχει, πόσοι θα του απομείνουν, πόσους ευρωβουλευτές θα βγάλει, ποια στελέχη θα τρέξουν στο πλάι του για αυτήν την «αδιαμεσολάβητη» σχέση με το λαό.

    Το σενάριο της νέας «Ελιάς»

    Η αποχώρηση στελεχών, εφόσον κερδίσει την εσωκομματική μάχη ο κ. Κασσελάκης, θεωρείται δεδομένη. Οι φήμες, οι ψίθυροι και τα σενάρια κάνουν λόγο για διεργασίες που γίνονται στο παρασκήνιο προκειμένου να συγκροτηθεί ένα ενιαίο μέτωπο κεντροαριστερών δυνάμεων που θα πιάνει από το ΠΑΣΟΚ μέχρι τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετικές συνεννοήσεις έχουν γίνει μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Γιώργου Παπανδρέου, εμπλέκοντας στη συζήτηση και ονόματα όπως αυτό του Μανώλη Χριστοδουλάκη του ΠΑΣΟΚ.

    Αλλωστε, πολλοί είδαν στην πρόσφατη εκδήλωση για το ποιος θα είναι απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια συνεννόηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα «Ελιά», όπως αυτή πριν από μερικά χρόνια στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

    Ενας συνασπισμός δυνάμεων που θα μπορούσε να κατεβάσει με αξιώσεις ένα ψηφοδέλτιο στην Ευρωβουλή και αναλόγως τις εξελίξεις να συνεχίσει μέχρι τις εθνικές εκλογές.

    Θυμίζουμε ότι στην πρόσφατη εκδήλωση είχαν μιλήσει ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, η Εφη Αχτσιόγλου ενώ είχε κάνει την αιφνιδιαστική επίσκεψη ο Στέφανος Κασσελάκης.

    Αν αυτή η «Ελιά» έχει τη σύμφωνη γνώμη και την αμέριστη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα κανείς δεν το γνωρίζει. Αλλά οι πληροφορίες λένε ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα στηρίξει σθεναρά την Ολγα Γεροβασίλη στην εσωκομματική μάχη καθώς πλέον πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον κ. Κασσελάκη οδηγείται στην καταστροφή και στην εξαφάνιση.

    Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δραματικές και ραγδαίες. Πολλοί πιστεύουν ότι το συνέδριο που βρίσκεται σε εξέλιξη θα είναι το τελευταίο με το κόμμα στην παρούσα μορφή. Και το πρώτο και τελευταίο για τον Στέφανο Κασσελάκη ως πρόεδρό του.

    Είτε με το να αποχωρήσει ο ίδιος αν ηττηθεί είτε με το να φτιάξει το δικό του κόμμα, όπως αυτός το σχεδιάζει.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς θα αγοράσετε POS με voucher – Οδηγός για τις επιχειρήσεις
    Παραδοχή Κασσελάκη ότι είναι ιδιοκτήτης αλλοδαπής εταιρείας – Τι απαντά ο ίδιος
    Ο ανεπαρκής Κασσελάκης πρέπει να φύγει τώρα και να ξεκινήσει νέα προσπάθεια στην Κεντροαριστερά



    ΣΧΟΛΙΑ