• Πολιτική

    Ο Ντόναλντ Τραμπ «καρατόμησε» τον Ρεξ Τίλερσον – Νέος ΥΠΕΞ ο Μάικ Πομπέο

    • NewsRoom
    Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ


    «Ο Μάικ Πομπέο, επικεφαλής της CIA, θα γίνει ο νέος μας Υπουργός Εξωτερικών. Θα κάνει απίθανη δουλειά! Η Τζίνα Χάσπελ θα γίνει η νέα διευθύντρια της CIA και η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή. Συγχαρητήρια σε όλους!», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τις ανακατατάξεις που έρχονται στην κυβέρνησή του, μετά την απόφασή του να «καρατομήσει» τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

    Ο πλανητάρχης που έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ από την αρχή της προεδρίας του τόσο για την προσωπική του ζωή αλλά και για την πολιτική στάση που κρατά με τις επικίνδυνες, κάποιες φορές, απόψεις και την σκληρή του επιβολή, αλλάζει, για μία ακόμη φορά, το τοπίο της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, με τον υπόλοιπο κόσμο να αναμένει πλέον να δει ποια θα είναι η νέα γραμμή που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

    Μάικ Πομπέο, Υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ

    Ο Τραμπ «ήθελε μία νέα ομάδα εν όψει των συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα»

    Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να αναλάβει μία νέα ομάδα εν όψει των συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα και λόγω ποικίλων διεθνών διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές συναλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη, εξήγησε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μετά την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και τον διορισμό του διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο στη θέση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

    Οι σχέσεις των δύο ανδρών

    Το tweet του Τραμπ ήρθε ένα 24ωρο αφότου ο Τίλερσον κατηγόρησε τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ στο Λονδίνο, κάτι που είχε αποφύγει λίγες ώρες νωρίτερα ο Λευκός Οίκος.

    Την περασμένη Πέμπτη ο Τίλερσον είχε πει ότι θα ήταν πρώιμο να καθίσει ο Τραμπ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Βορειοκορεάτη δικτάτορα. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θα συναντηθεί μέχρι τον Μάιο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν για να συζητήσουν για το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ λαμβάνοντας ξεκάθαρα θέση απέναντι στον μέχρι τότε υπουργό.

    Πέρυσι ο Τίλερσον είχε ταχθεί υπέρ του διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα, πρόταση που απέρριψε τότε αμέσως ο Τραμπ. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο Τίλερσον είχε αποκαλέσει «ηλίθιο» τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο μετά από συνάντηση στο Λευκό Οίκο, θεωρώντας ότι δεν αντιλαμβάνεται τα βασικά στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής.

    Επικαλούμενοι πηγές στο Λευκό Οίκο οι New York Times ανέφεραν ότι ο Τραμπ ενοχλείτο στη διάρκεια συναντήσεων από τη γλώσσα του σώματος του υπουργού των Εξωτερικών, ο οποίος καμπούριαζε ή κοιτούσε νευρικά, όποτε διαφωνούσε με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.

    Οι δύο άνδρες όπως φαίνεται, «κονταροχτυπήθηκαν» αρκετές φορές έως ότου να υπερισχύσει ο ένας και δυνατότερος, ήτοι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη 13 Μαρτίου σίγουρος ότι ο Πομπέο “είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά σε αυτήν την κρίσιμη καμπή”, στην ανακοίνωσή του “αδειάζοντας” τον Τίλερσον.

    Εξηγώντας δε την αποβολή του Ρεξ Τίλερσον, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε σήμερα λόγο για διαφωνίες επικαλούμενος ιδιαίτερα το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

    “Συνεννοούμασταν καλά, όμως είχαμε διαφωνίες”, είπε ο Τραμπ αναχωρώντας για την Καλιφόρνια από τους κήπους του Λευκού Οίκου. “Δείτε τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα: εγώ πίστευα πως ήταν φρικτή, αυτός πίστευε πως ήταν εντάξει”, δήλωσε.

    «Η αποπομπή του Ρέξ #Tillerson δεν βελτιώνει τίποτα»

    Η αποπομπή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον δεν θα οδηγήσει σε βελτίωση στις τεταμένες σχέσεις με τη Γερμανία, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ με ανάρτησή του στο Twitter παίρνοντας θέση απέναντι στην κίνηση Τραμπ.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Φινλανδία: Eπενδύει 1 δισ. δολάρια για να εξασφαλίσει το 3,3% της Nokia

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΓΔΜ: Μοιραζόμαστε με την Ελλάδα τη γεωγραφική Μακεδονία, να μοιραστούμε και την πολιτιστική κληρονομιά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επέστρεψε στην Κύπρο το ερευνητικό σκάφος της ExxonMobil



    ΣΧΟΛΙΑ