• Business

    Φινλανδία: Eπενδύει 1 δισ. δολάρια για να εξασφαλίσει το 3,3% της Nokia


    Η φινλανδικής κυβέρνηση μέσω του επενδυτικού της βραχίωνα έδωσε 844 εκατομμύρια  ευρώ ήτοι 1,04 δισ. δολάρια ώστε να «χτίσει» ποσοστό της τάξεως του 3,3% στην Nokia με στόχο να ενδυναμώσει την εθνική επιρροή στην εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

    Η Nokia ήταν κυρίαρχος στην παγκόσμια αγορά κινητών τηλεφώνων πριν από μία δεκαετία και η κατάρρευσή της ήταν βασική αιτία για μια δεκαετία οικονομικής στασιμότητας, από την οποία η Φινλανδία μόλις ανακάμπτει.

    Η Nokia, που απασχολεί 6.300 άτομα στη Φινλανδία από τα περίπου 102.800 σε όλο τον κόσμο, επικεντρώνεται τώρα στην βιομηχανία τηλεπικοινωνιακών δικτύων, όπου ανταγωνίζεται τη σουηδική Ericsson και την κινεζική Huawei.

    «Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι μια καλή επένδυση. Θα πρέπει να θυμάται κανείς ότι η Nokia είναι η μεγαλύτερη εταιρεία της Φινλανδίας και η φινλανδική της ιδιοκτησία είναι μάλλον περιορισμένη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Solidium Άντι Μάκινεν στο Reuters.

    Η Solidium, ο κρατικός επενδυτικός βραχίονας, «έχτισε» το ποσοστό αγοράζοντας μετοχές στις αρχές του 2018.

    Για να χρηματοδοτήσει την επένδυση στη Nokia μείωσε το ποσοστό της στη σουηδική εταιρία τηλεπικοινωνιών Telia, τη χαλυβουργία SSAB και την εταιρία συμμετοχών Sampo.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ν. Τσάκος: Η ΤΕΝ έφτασε στα 65 πλοία και συνεχίζει…Ο επόμενος στόχος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η νέα λίστα της ΕΕ με τις χώρες-φορολογικούς παραδείσους



    ΣΧΟΛΙΑ