• Top Stories

    Ο Κυριάκος έχει ρεύμα – αρκεί όμως αυτό;

    Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχηγός ΝΔ


    Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας έφεραν χαμόγελα στη Συγγρού και ανησυχία στην Κουμουνδούρου (και όχι μόνο). Θα έχει όμως διάρκεια το «ρεύμα» του Κυριάκου ή είναι απλώς ο… ενθουσιασμός των πρώτων ημερών;

    Γεγονός είναι ότι κάθε αλλαγή ηγεσίας σε ένα καταπονημένο εκλογικά κόμμα δημιουργεί μία θετική δυναμική, που ωστόσο από μόνη της δε σημαίνει τίποτα απολύτως, καθώς αντανακλά απλώς μία προσδοκία του κόσμου ότι κάτι καινούργιο έρχεται στο πολιτικό προσκήνιο. Για να έχει συνέχεια η δυναμική αυτή θα πρέπει το νέο πρόσωπο (εν προκειμένω ο Κυριάκος Μητσοτάκης) να αποδείξει πως πράγματι μπορεί να φέρει κάτι καινούργιο και δεν είναι απλώς ένα… πυροτέχνημα.

    Βέβαια, είναι γεγονός ότι η δυναμική του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το λιγότερο εντυπωσιακή: στις δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 3,3% (Alco/Πρώτο Θέμα) και 3,7% (Metron Analysis/Παραπολιτικά), που αντικατοπτρίζει την απογοήτευση των πολιτών από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και την ελπίδα τους ότι οι εξελίξεις στη ΝΔ θα οδηγήσουν στο μετασχηματισμό του κόμματος σε μία αξιόπιστη και ισχυρή πολιτική δύναμη που θα κάνει τη διαφορά.

    Πολύ σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η καταγραφή των μετακινήσεων ψηφοφόρων προς τη Νέα Δημοκρατία, καθώς σύμφωνα με την έρευνα της Alco το 30% όσων ψήφισαν το Ποτάμι στις τελευταίες εκλογές στρέφονται προς τη ΝΔ του Κυριάκου, όπως και το 20% των ψηφοφόρων της Ένωσης Κεντρώων και το 16% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, ενώ μικρότερα ποσοστά αποσπά η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ (9%) τον ΣΥΡΙΖΑ (5%) και τους Ανεξάρτητους Έλληνες (5%). Είναι φανερό ότι για την ώρα τη μεγαλύτερη πίεση τη δέχονται τα κόμματα του κέντρου, και κυρίως το Ποτάμι, όπου οι ζυμώσεις αναμένεται να επιταχυνθούν το επόμενο διάστημα, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να βρίσκεται σε δύσκολη θέση (στις δύο δημοσκοπήσεις, εξάλλου, το Ποτάμι αποσπά ποσοστά 2,2% και 1,6%).

    Αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το γεγονός ότι το 49% των ψηφοφόρων (ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης) αποτιμούν θετικά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ έχει συμπάθειες και σε άλλους χώρους πέραν των σταθερών ψηφοφόρων του κόμματος, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει καταλύτη στη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας.

    Όμως για να μην πάει χαμένη αυτή η δυναμική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να κάνει αυτό που θέλουν οι πολίτες – και το τι ακριβώς είναι αυτό το αποκαλύπτει η ίδια δημοσκόπηση: το 53% των ερωτηθέντων καλούν τον νέο πρόεδρο της ΝΔ να τα αλλάξει όλα στην παράταξη, και μόλις το 12% διαφωνεί (ενώ ένα εντυπωσιακό 35% «δεν ξέρει/δεν απαντά»)…



    ΣΧΟΛΙΑ