• Πολιτική

    Ο Δένδιας στις Βρυξέλλες: Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

    • NewsRoom
    Δένδιας

    Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών


    Ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα σηκώνει η Αθήνα. Το υπουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το μεσημέρι έδωσε σκληρή απάντηση στην πρωτοφανή σε οξύτητα ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο επιχειρεί να κάνει πολιτική σήμερα ανατρέχοντας στα γεγονότα του 1922. Ενώ η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Νίκος Δένδιας θέτει σήμερα το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες.

    Κίνηση που θα κρίνει πολλά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μια απόφαση του Ερντογάν να στείλει τουρκικό ερευνητικό σκάφος ή και γεωτρύπανο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στα νότια και ανατολικά του τόξου Καστελόριζο-Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Κρήτη, προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα.

    Στόχος της Τουρκίας είναι να βάλει χέρι σε ενεργειακά κοιτάσματα και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, όμως, επιδιώκει και να ελέγξει τον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης με σκοπό να αποκόψει την Ελλάδα από την Κύπρο.

    Με τις επιθετικές κινήσεις του υπολογίζει ότι στην χειρότερη περίπτωση θα εγκλωβίσει την ελληνική ηγεσία σε μία διμερή διαπραγμάτευση για ένα συνολικό πακέτο, με το οποίο θα μοιράσει με την Ελλάδα αποκλειστικά ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η συνεκμετάλλευση είναι το όχημα των τουρκικών επεκτατικών επιδιώξεων και στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Εκτός των φραστικών πυρών που αντηλλάγησαν μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, έκανε πιο συγκεκριμένες τις τουρκικές απαιτήσεις λέγοντας ότι η συμφωνία με τη Λιβύη δεν απειλεί καμία χώρα, ούτε παρενοχλεί τα δικαιώματα και το δίκαιο των άλλων χωρών.

    Πρόσθεσε ότι «το ευκολότερο που μπορεί να γίνει στο θέμα αυτό είναι η δίκαιη διανομή κάθε πόρου και πλούτου που βρίσκεται στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα επιτρέψουμε μια αντίθετη απόφαση. Δεν μπορεί να επιβιώσει καμία απόφαση η οποία δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η Κύπρος είναι δική μας υπόθεση και δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

    Νωρίτερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε επιτεθεί κατά της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκλη, λέγοντας πως η ελληνική ηγεσία δεν μπορεί να ξεχάσει ότι «τους ρίξαμε στην θάλασσα». Έκανε, μάλιστα, λόγο και για αποζημιώσεις «για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες» του ελληνικού στρατού το 1922. Κάλεσε την Αθήνα να «αφήσει στην άκρη την γεμάτη φαντασία ιδεολογία» και να ακολουθήσει τις αρχές φιλίας και καλής γειτονίας.

    Απαντώντας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε: «Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση.  Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε… Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια».

    Στο πλαίσιο των ελληνικών προσπαθειών για τον περιορισμό των τουρκικών προκλήσεων, ο Νίκος Δένδιας θα θέσει το θέμα σε άτυπο πρόγευμα εργασίας, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 20 υπουργοί Εξωτερικών με θέμα τη διεύρυνση.

    Την Τρίτη ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων.

    Ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στην επικείµενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπως και στη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραµπ στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο.



    ΣΧΟΛΙΑ