Πολιτική

Αθήνα προς Άγκυρα: Προκαλείτε γιατί δεν έχετε επιχειρήματα – Δεν ακολουθούμε

  • NewsRoom
υπεξ_ypex


Για ύβρι από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία της, κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί απαντώντας στην εμπρηστική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα καλεί την Άγκυρα να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και σημειώνει ότι η ελληνική πλευρά δεν θα την ακολουθήσει.

«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση.

» Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε.

» Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

» Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια».

Χθες το βράδυ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια πρωτοφανή σε οξύτητα ανακοίνωση, στην οποία κατηγορούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «ψευδείς, συκοφαντικούς και εχθρικούς ισχυρισμούς» εναντίον της Τουρκίας, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού σε συνέδριο για την επέτειο των 100 ετών από τη Γενοκτονία του Ποντιακού ελληνισμού.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταφέρεται εναντίον της ηγεσία της Ελλάδας που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι το 1922 «έπεσε στο Αιγαίο». Παράλληλα, κατηγορεί την Ελλάδα για τη μη καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων για τις «σφαγές και τις φρικαλεότητες» που διέπραξε ο ελληνικός στρατός κατά τη Μικρασιατική εκστρατεία- και όφειλαν να καταβληθούν με βάση τη συνθήκη της Λωζάννης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφερε τα εξής:

«Στην ομιλία του στην Αθήνα στις 6-8 Δεκεμβρίου 2019, υπό την επωνυμία της 6ης Διεθνούς Διάσκεψης για τα Εγκλήματα της Γενοκτονίας , ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε αβάσιμους, ψευδείς συκοφαντικούς εχθρικούς ισχυρισμούς εναντίον της ιστορίας μας.

«Η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, πρέπει να δει τους όρους της Λοζάννη όπου αποφάσισαν να καταβάλει αποζημίωση η Ελλάδα στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε.

» Η επιτροπή Ερευνών των Συμμαχικών Χωρών, διαπίστωσε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία. Καλούμε την Ελληνική ηγεσία να ακολουθήσει το δρόμο του Έλληνα πρωθυπουργού Βενιζέλου που πρότεινε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ που ίδρυσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας να αφήσει στην άκρη την γεμάτη φαντασία ιδεολογία και την καλούμε να οικειοποιηθούν τις αρχές φιλίας και καλής γειτονία».


ΣΧΟΛΙΑ