• Πολιτική

    Ο Μπογδάνος και γιατί ο Μητσοτάκης δεν ρισκάρει ένα ρήγμα στα δεξιά της ΝΔ

    • Αλίκη Χατζή


    H ειδεχθής ενέργεια στην οποία προχώρησε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, να αναρτήσει κατάλογο με ονόματα νηπίων και της δασκάλας τους, ώστε να υπερασπιστεί την εθνικιστική θέση ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με αλλοίωση πληθυσμού από το προσφυγικό, έδειξε έναν άνθρωπο που δυσκολεύεται να συγκρατηθεί και που δεν το έχει σε τίποτα να αμολά προκλητικές ατάκες που θα συζητιούνται και θα πολώνουν. (Αξέχαστο το τραγικό περιστατικό που υπονόησε ότι η Μάγδα Φύσσα ήταν τραμπούκος κρίνοντας από ένα και μοναδικό, δικαιολογημένο, ξέσπασμά της.)

    Η πολιτική συμπεριφορά του δεν είναι απλά γραφική και αναμφίβολα δεν συνάδει με το ήθος και το ύφος το οποίο θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχουν οι βουλευτές της ΝΔ. Η δημοσίευση προσωπικών δεδομένων ενός σχολείου δεν είναι μόνο μία παράνομη διαδικασία, είναι και ρατσισμός.

    «Όμως γιατί δεν νοιάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον αρνητικό αντίκτυπο αυτής της πολιτικής περσόνας;» ρωτούν πολλοί και όχι μόνο η αντιπολίτευση.

    Πλήθος στελεχών της κυβερνητικής παράταξης δεν κρύβουν την οργή τους για τον ακραία συντηρητικό και επηρεασμένο από τον Τραμπ βουλευτή. Ανάμεσα τους και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δεν δίστασε να τον σχολιάσει πολύ καυστικά παρόλο που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  περιορίστηκε σε μία σύσταση για το μέλλον.

    Ο πρωθυπουργός είναι ήπιος απέναντι του, διότι έχει στοιχεία που τον έκαναν να υπολογίσει πως η απογοήτευση που θα προκαλέσει ο Μπογδάνος στους κεντρώους και μετριοπαθείς, που δεν θέλουν ιδεολογικούς διαδόχους των Άδωνι Γεωργιάδη και του Βορίδη στην πρώτη γραμμή του κόμματος, θα ισοσταθμιστεί με την άγρια χαρά που θα νιώσουν οι ψηφοφόροι της πιο «πατριωτικής» δεξιάς και όσοι πορεύονται με βάση το τυφλό μίσος τους για τον ΣΥΡΙΖΑ;

    Του ασκούνται αφόρητες πιέσεις από τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, μήπως;

    Ή, αλήθεια, κινούνται κάποιοι, ώστε να δημιουργηθεί ένα κόμμα στα δεξιά της κυβερνητικής παράταξης, τύπου Τραμπ, ή μια νέα εκδοχή της Χρυσής Αυγής; Άνθρωποι υπάρχουν για να στηρίξουν μια τέτοια πιθανότητα. Και εντός της ΝΔ και εκτός. Το ερώτημα είναι αν μπορούν να χωρέσουν κάτω από μια τραμπική, αντιεμβολιαστική, «πατριωτική» ομπρέλα που θα επιτρέπει και στα σταγονίδια του «ψεκασμού» να διαπερνούν την επιφάνειά της. Αν, επίσης, μπορούν να συμφωνήσουν σε κοινή ηγεσία.

    Γιατί δεν αποπέμπεται ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος

    Στην περίπτωση που μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο κόμμα, ψηφοφόρους θα αντλούσε σίγουρα από τη ΝΔ και εδώ ίσως είναι η απάντηση στο γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποπέμπει από την κοινοβουλευτική ομάδα της κυβερνητικής παράταξης τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

    Το Μαξίμου αντιλαμβάνεται ότι ο βουλευτής έκανε ό,τι έκανε για το εκλογικό του κοινό στην Ά Αθήνας. Το οποίο δεν ήταν δικό του, του το δάνεισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος και τον προώθησε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Στην περιφέρεια αυτή θα μπουν και άλλοι διεκδικητές μέχρι τις εκλογές και, φυσικά, το ψάρεμα ψήφων στο ακραία συντηρητικό κοινό μόνο όφελος θα φέρει στην προσπάθεια να κερδηθεί το στοίχημα της αυτοδυναμίας.

    Ο πρωθυπουργός μπορεί να λέει ότι δεν έχει «δεξιόμετρα» και «αριστερόμετρα» (βλ. συνέντευξη στη ΔΕΘ), όμως είναι σαφές ότι όσο θα προσπαθεί να διατηρήσει την επιρροή του στην μεγάλη δεξαμενή των κεντρώων ψηφοφόρων, θα έχει και το βλέμμα στραμμένο στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ και στις πιέσεις που (θα) του ασκούνται από εκεί – ή και πέρα από εκεί. Θα είναι και αυτή μια παράμετρος που θα επιδράσει στις αποφάσεις για το χρόνο των εκλογών; Θα φανεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Βγήκε μπροστά η Ντόρα Μπακογιάννη για Μπογδάνο: «Στη ΝΔ ο ρατσισμός δεν είναι ανεκτός!»

    Τελεσίγραφο σε Μπογδάνο: Ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα γίνονται ανεκτά, λέει ο Γ. Οικονόμου

    Έντονη η δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση για τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο



    ΣΧΟΛΙΑ