• Πολιτική

    Μητσοτάκης (ΔΕΘ): Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας – Ζητάμε αυτοδυναμία, καμία συνεννόηση με ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom

    (Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)


    Αισιόδοξος ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα συνεχίσει να είναι αναπτυξιακή και τα επόμενα χρόνια εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο.

    Για τις εκλογές είπε ότι θα γίνουν στην ώρα τους και πρόσθεσε αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».

    Απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το δεύτερο κόμμα και συμπλήρωσε ότι η ΝΔ ζητά αυτοδυναμία από τις πρώτες εκλογές, Αν δεν την πάρουμε θα πάμε σε δεύτερες εκλογές, τόνισε.

    Είπε ακόμη ότι θέλει συναίνεση μόνο στον διάλογο με την κοινωνία και ότι έχει εξαντλήσει τη διάθεση του να είναι συναινετικός με ανθρώπους και πολιτικούς χώρους που δεν δείχνουν καμία διάθεση συναίνεσης.

    Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει, πολιτικό, αξιακό και πολιτιστικό χάσμα, είπε χαρακτηριστικά.

    Οι απαντήσεις

    Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός αφορούσε την Θεσσαλονίκη και τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επανέλαβε ότι το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης του Μετρό είναι να παραδοθεί στο τέλος του 2023.

    Ακόμη είπε: «Οραματικό έργο επίσης η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, πολύ σημαντικό και το ογκολογικό νοσοκομείο. Βεβαίως υπάρχουν και τα γήπεδα του ΠΑΟΚ και του Άρη. Τα 11 στρέμματα που βρίσκονται στο βορειοανατολικό άκρο του οικοπέδου, που ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να ενισχυθεί το πράσινο στην περιοχή. Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ ακμάζουσα, προσελκύει επενδύσεις, είναι μία πόλη που προάγει την έρευνα και την παιδεία. Στην Θεσσαλονίκη έχουμε ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής, με δίδακτρα 12.000 ευρώ. Αυτό είναι το όραμα μου για την Θεσσαλονίκη».

    Ακρίβεια: Ενισχύσαμε το εισόδημα

    Μιλώντας για το κύμα ακρίβειας, είπε πως είναι εισαγόμενο και πως το αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες.

    «Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός ήταν τον Αύγουστο στο 1,9%», τόνισε και συμπλήρωσε πως στην Ελλάδα η κυβέρνηση έχει ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα, και με τα μέτρα που εξήγγειλε θα ενισχυθεί περισσότερο.

    Μίλησε για αυστηρούς ελέγχους στην αγορά προκειμένου να διαπιστωθούν παραβάσεις στην νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

    Αύριο όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας θα εξειδικεύσει τα μέτρα που αφορούν στις αυξήσεις τιμών που μπορεί να εμφανιστούν στους λογαριασμούς.

    Εμβόλια και lockdown

    Η χώρα δεν θα ξανακλείσει, δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα, τόνισε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά με το τι σχεδιάζει η κυβέρνηση σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας.

    «Δεν αποκλείω την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αλλά δεν είναι στις προθέσεις μου. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και κινδυνεύουν πλέον οι ανεμβολίαστοι. Θα έχουμε μάσκες για πολύ καιρό ακόμη, θα κάνουμε τεστ για να αντιμετωπίζουμε ασυμπτωματικούς φορείς» είπε.

    Επίσης, σημείωσε ότι για αρκετό καιρό ακόμη «θα έχουμε μάσκες, θα κάνουμε τεστ για να αντιμετωπίζουμε ασυμπτωματικούς φορείς».

    «Είμαι ικανοποιημένος από τους υπουργούς μου»

    Ερωτηθείς σχετικά για τον πρόσφατο ανασχηματισμό είπε ότι «οι επιλογές των υπουργών είναι αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού, είναι δικό μου αποκλειστικό προνόμιο».

    Πρόσθεσε ότι ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης δεν άλλαξε, γιατί «καταφέραμε πολλά και είμαι ικανοποιημένος».

    Σχετικά με τον Ευάγγελο Αποστολάκη είπε ότι έκανε την κίνηση, γιατί πιστεύει ότι δεν χωρούν ιδεολογικά πρόσημα στην πολιτική προστασία.

    «Θεώρησα ότι θα είναι μία ευκαιρία, ήθελα να συμβολίσω την ενότητα σε αυτό το σημαντικό χαρτοφυλάκιο» συμπλήρωσε και δήλωσε πολύ ικανοποιημένος με τις τελικές επιλογές.

    Σε μια έμμεση επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Θεωρώ πως έχω εξαντλήσει τη διάθεση μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και πολιτικούς χώρους που δεν δείχνουν καμία διάθεση συναίνεσης. Συνομιλώ με την κοινωνία και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Με ανθρώπους, που μου ζητάνε συναίνεση από τη Βουλή και μία εβδομάδα μετά κάνουν αυτά που έκαναν δεν έχω και πολλά να πω».

    3η δόση του εμβολίου

    Ερωτηθείς για την τρίτη δόση του εμβολίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως θα είναι υποχρεωτική για τις επαγγελματικές κατηγορίες που ισχύει η υποχρεωτικότητα του εμβολίου.

    Παράλληλα, είπε ότι τα επιστημονικά δεδομένα κατατείνουν στο να κάνει την 3η δόση ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και ότι είναι απαραίτητη στους ανοσοκατασταλμένους.

    Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Επιτροπή Εμβολιασμού θα αποφασίσει σχετικά και πως είναι σημαντικό όσοι έκαναν το εμβόλιο νωρίς να κάνουν την 3η δόση.

    «Έχουμε αιτήματα από τους υγειονομικούς στους οποίους θα είναι υποχρεωτική. Πιστεύω ότι πρέπει να την επεκτείνουμε και σε άλλους», συμπλήρωσε.

    Σχολεία: Πρόθεση είναι να μην κλείσουν

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν πάλι τα σχολεία επανέλαβε ότι πρόθεσή της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά.

    «Υπάρχει πρωτόκολλο και δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Στόχος μας είναι να αυξηθεί ο εμβολιασμός των παιδιών και καλώ τους γονείς να μιλήσουν με τους παιδιάτρους.

    Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και στα παιδιά.

    Μεγάλη σημασία έχουν και τα self test για να εντοπιστούν κρούσματα. Αν σε ένα τμήμα πάνω από το 50% είναι κρούσματα, θα κλείσει και θα γίνεται τηλεκπαίδευση. Δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει. Κρατώ ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί χωρίς να πάμε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό».

    Δημοσκοπήσεις: Διψήφια η διαφορά

    Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και την κάμψη που καταγράφεται για την κυβέρνηση καθώς και για το κατά πόσο η κυβέρνηση έστριψε προς τα δεξιά μετά τον ανασχηματισμό είπε ότι ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη για τις δασικές πυρκαγιές.

    «Η συγγνώμη βέβαια πρέπει να ακολουθείται από απτά αποτελέσματα» πρόσθεσε και τόνισε ότι η μεγάλη εικόνα είναι ότι η κυβέρνηση στα δύο χρόνια -που είναι σημείο καμπής- προηγείται με διψήφιο αριθμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Αν κάπου εκφράζεται μια λογική δυσαρέσκεια, επισήμανε, οφείλουμε να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, να δούμε τι έχουμε κάνει λάθος, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και από κει και πέρα να βελτιωθούμε.

    Όσον αφορά τη στροφή, είπε, δεν χρησιμοποιώ ούτε δεξιόμετρα ούτε αριστερόμετρα. Αυτό που με νοιάζει είναι η κυβέρνηση να γράφει πολλά χιλιόμετρα, χιλιόμετρα δουλειάς και να μπορεί να εκφράζει πολιτικά, αυτό για το οποίο μίλησα χθες, μια πλατιά ευρεία κοινωνική συμμαχία της Ευρώπης, της λογικής, του ορθολογισμού, που απεχθάνεται την πόλωση, που θέλει έργα και όχι λόγια που απαιτεί από τους πολιτικούς, ειλικρίνεια, αποτέλεσμα και που ταυτόχρονα είναι σε θέση να συνθέτει και όχι να διχάζει.

    Θα μείνω στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της διακυβέρνησης, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Το Σύμφωνο Σταθερότητας θα αλλάξει

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν αντιδράσεις από τους εταίρους αναφορικά με το «επεκτατικό πρόγραμμα» που ανακοίνωσε χθες, απάντησε ότι οι εξαγγελίες δεν είναι επεκτατικές, δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Άλλωστε, όπως είπε, οι πρώτες που θα αντιδρούσαν θα ήταν οι αγορές.

    Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας θα αλλάξει.

    Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την θητεία της

    Σε ερώτηση αν θα προσφύγει πρόωρα στις κάλπες απάντησε: «Έχω πει πολλές φορές ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία. Προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές, γι’ αυτό και σχεδιάζω το μέλλον σε ορίζοντα δεκαετίας, όπως είπα και χθες. Ξέρω ότι πάντα θα υπάρχει αυτή η συζήτηση, όμως θα ήθελα να μείνετε στις διαβεβαιώσεις μου».

    Σχολιάζοντας την στάση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προβλέπει εκλογές, αλλά δεν ζητά εκλογές, ο πρωθυπουργός είπε: «Αυτό που ξέρω είναι ότι οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».

    Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί αν στις επόμενες εκλογές η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία απάντησε: «Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη. Αν δεν την πετύχουμε η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές. Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει ουσιαστικά το σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο με συνεργασία πρώτου με δεύτερου κόμματος κάτι το οποίο αποκλείω κατηγορηματικά».

    «Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με Ερντογάν»

    «Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εξάλλου τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Η πολιτική μας έναντι της Τουρκίας δεν αλλάζει, επιζητούμε καλές σχέσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Γνωρίζουν όλοι ότι το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο. Θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020.

    Μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στο προσφυγικό, εκεί εστιάστηκε και η πρόσφατη μεταξύ μας συζήτηση. Εκεί υπάρχει βασική συμφωνία Ευρώπης-Ελλάδας και Τουρκίας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

    «Ουδείς αλάθητος»

    Σε ερώτηση ποια θεωρεί προσωπικά ο ίδιος λάθη της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καθυστέρηση να μπει σε  lockdown η Θεσσαλονίκη πέρυσι τον Οκτώβριο και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών το καλοκαίρι.

    «Ουδείς αλάθητος, οι μόνοι που δεν κάνουν λάθη είναι αυτοί που δεν κάνουν τίποτα» είπε.

    Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια

    «Είναι πολύ σημαντική παρέμβαση για όλους, δηλαδή η κάλυψη της αύξησης της τιμής του ρεύματος, και με τη συνεργασία της ΔΕΗ. Ποτέ δεν έχουμε πει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά για μείωση, με αποτέλεσμα να έχουμε έναν πιο δίκαιο ΕΝΦΙΑ, θέλω τα μέτρα να είναι δίκαια» είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ θα μιλήσει πιο αναλυτικά στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

    «Άποψη μας είναι πως και τα επόμενα χρόνια θα συνεχίζει η οικονομία να παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πολύ σημαντική είναι η εξαγγελία για τις γονικές παροχές» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την μεσαία τάξη είπε: «Το τι έκανε ο κ. Τσίπρας για τη μεσαία τάξη το θυμάται πολύ καλά η μεσαία τάξη, δεσμεύθηκα προεκλογικά να επιστρέψω όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας και αυτό κάνω. Θα συμβούλευα τον κ. Τσίπρα να μη μιλάει για τη μεσαία τάξη, γιατί εκείνος με ιδεολογική εμμονή την διέλυσε».

    «Το σχέδιο απολιγνιτοποίησης θα υλοποιηθεί»

    Σχετικά με το σχέδιο απολιγνιτοποίησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

    «Είναι δεδομένο ότι το σχέδιο απολιγνιτοποίησης θα υλοποιηθεί και για περιβαλλοντικούς και για οικονομικούς λόγους. Είχαμε προβλέψει την πορεία των πραγμάτων. Ο λιγνίτης πια είναι πολύ ακριβός. Ο λιγνίτης δεν είναι επιλογή σήμερα. Είχαμε δίκιο όταν πήραμε αυτή την απόφαση.

    Στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχει δημιουργηθεί δομή η οποία δρομολογεί όλο το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης. Η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική Αριστερά τι θέλει; Να συνεχίσουμε να καίμε λιγνίτη; Δεν μπορούμε να λέμε όχι στο λιγνίτη και όχι στις ανεμογεννήτριες. Να συζητήσουμε πού θα μπουν.

    Θα ζητούσα από όλους περισσότερη σοβαρότητα. Καταλαβαίνω το άγχος των ανθρώπων στη δυτική Μακεδονία αλλά η πορεία της περιοχής θα είναι καλύτερη. Είμαστε σε δρόμο χωρίς επιστροφή».

    ΕΣΥ: Συνεργασία με ιδιωτικό τομέα

    Σε ερώτηση αν επιμένει στην σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα της Υγείας, απάντησε: «Ίσως κάποιοι ενοχλούνται από το γεγονός ότι στηρίζουμε το ΕΣΥ και θέλουμε να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό προς όφελος πρώτα και πάνω απ’ όλα των Ελλήνων που το χρησιμοποιούν και φυσικά και των ανθρώπων που εργάζονται στο Σύστημα Υγείας.

    Κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα προς όφελος πάντα του δημοσίου, γιατί είπαμε ότι σε περίοδο τέτοιας κρίσης υπάρχει ένα Σύστημα Υγείας που έχει ανάγκη από συνέργιες για την καλύτερη αντιμετώπισή της.

    «Σε όλον τον κόσμο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συνεργάστηκαν για αυτή την παροχή της υγείας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Αν κάποιος φαντάζεται πως μπορεί να υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας που δεν συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα πουθενά στον κόσμο ας είναι προσεκτικός, γιατί κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

    «Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει πολιτικό, αξιακό και πολιτιστικό χάσμα»

    Σε ερώτηση σχετικά με την όξυνση της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση και αν υπάρχει διχασμός στην ελληνική κοινωνία, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει μία στρατηγική όξυνσης και προσωπικών επιθέσεων.

    «Εγώ δεν μπορώ να παρακολουθήσω αυτή τη λογική. Ξέρω ότι όποιος επιτίθεται με τέτοιους χαρακτηρισμούς είναι συνήθως που δεν έχει επιχειρήματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Και συνέχισε: «Αισθάνομαι ότι αυτή τη στιγμή με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει πολιτικό, αξιακό και πολιτιστικό χάσμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία είναι διχασμένη.

    «Δικό μου χρέος είναι να ενώσω και να συνομιλήσω με την κοινωνία, και να αποφεύγω όσο γίνεται εντάσεις αχρείαστες τις οποίες νομίζω ότι η κοινωνία απορρίπτει», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Αν κάποιοι φαντάζονται ότι το 2021 είναι 2011 είναι βαθιά γελασμένοι. Έχει προχωρήσει η κοινωνία. Θέλει ηρεμία, κανονικότητα και να μπορεί καθένας να προσβλέπει σ’ ένα καλύτερο μέλλον για τον ίδιο και τα παιδιά του.

    «Γι αυτό και θα συνεχίσω να απορρίπτω αυτού του είδους τη ρητορική. Μπορείτε να ρωτήσετε από κει και πέρα τον κ. Τσίπρα για το τι ακριβώς επιδιώκει» είπε.

    Και συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται να μπω σε τέτοια αντιπαράθεση, δεν έχω όμως και καμία ένδειξη, πως η αξιωματική αντιπολίτευση προτίθεται να αλλάξει την πρακτική της, κακό του κεφαλιού της όμως εάν πιστεύει πως έτσι θα με αποπροσανατολίσει από τις κύριες στοχεύσεις μου».

    Πενταετής η συζήτηση με ΗΠΑ για ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας

    Σε ερώτηση με το κατά πόσο ευσταθούν οι πληροφορίες ότι γίνεται σε πενταετή και όχι σε ετήσια βάση η συζήτηση για ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και πώς συνδυάζεται με την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία ο πρωθυπουργός είπε ότι οι πληροφορίες είναι ακριβείς.

    «Χαίρομαι γιατί αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό, σημαντικότερη παρουσία και των ΗΠΑ στην πατρίδα μας και μία επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που νομίζω ότι είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ» είπε.

    Η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα στην Ουάσιγκτον ως ένας πολύ αξιόπιστος συνομιλητής στην ανατολική Μεσόγειο και η αμυντική συνεργασία αυτή θα είναι μια επιβεβαίωση. Αυτή η συνεργασία, είπε ο κ. Μητσοτάκης, σε καμία περίπτωση δεν κλείνει την πόρτα σε άλλες στρατηγικές συμφωνίες.

    Και τόνισε: Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τη Γαλλία και όλη η συζήτηση που γίνεται για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια συζήτηση που θέλουμε να βρει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια.

    Αγορά Καναντέρ σε συνεργασία με άλλες χώρες

    Ο πρωθυπουργός είπε: «Το σχέδιό μας το έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά και δρομολογείται ήδη. Η τεχνογνωσία υπάρχει, και υπάρχουν και τα πρόσωπα να ηγηθούν σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μιλώ για το rescEU, που δημιούργησε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

    Θέλουμε να πάρουμε νέα Καναντέρ, για να πάμε στην εταιρεία και να ζητήσουμε νέα γραμμή παραγωγής, είναι καλύτερο να πάμε μαζί 4 – 5 χώρες για να αγοράσουμε 30 αεροσκάφη, εμείς θέλουμε 6. Αυτό μπορεί να το κάνει ο Χρήστος Στυλιανίδης, θα πρέπει να κάνουμε συνεργασίες με άλλες χώρες, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως θα έχουμε τα μέσα να αντιμετωπίσουμε πολλές, μεγάλες και ταυτόχρονες πυρκαγιές. Και βεβαίως επείγει μία άλλη φιλοσοφία για την Πολιτική Προστασία, δεν είναι μόνον οι πυρκαγιές, αλλά και οι πλημμύρες και οι σεισμοί. Έχουμε το σχέδιο λοιπόν».

    «Δεν είναι τζόγος το νέο ασφαλιστικό»

    «Προφανώς και δεν είναι τζόγος αφού υπάρχει εγγύηση του κράτους ότι δεν θα χάσει κανείς το κεφάλαιο που έχει καταβάλει στο δικό του κουμπαρά. Αυτά τα συστήματα δίνουν κατά κανόνα υψηλότερες αποδόσεις και χρησιμοποιούνται παντού στον κόσμο. Δεν συζητάμε για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Θα παρέχει πόρους στην οικονομία και τελικά καλύτερες συντάξεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός σχετικά με το νέο ασφαλιστικό.

    Επίσης για τις εκκρεμείς συντάξεις ανέφερε τα εξής: «Ο υπουργός Εργασίας από τότε ανέλαβε είχε ως πρώτη προτεραιότητα την επιτάχυνση απονομής συντάξεων. Έχουμε διπλασιάσει το ρυθμό. Αυτό το ζήτημα εντός των επόμενων μηνών θα έχει προχωρήσει δραστικά».

    Ανεργία

    Ερωτηθείς για το θέμα της ανεργίας δήλωσε: «Υπάρχουν σημαντικότατοι πόροι στο Ταμείο Ανάκαμψης για ζητήματα εκπαίδευσης, κατάρτισης. Όσο η οικονομία αναπτύσσεται με αυτούς τους ρυθμούς, θεωρώ ότι η ανεργία θα περιορίζεται. Δεν είμαι ικανοποιημένος. Αλλά έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων τα τελευταία 10 χρόνια. Έχουμε ουσιαστικές ενδείξεις αντιστροφής του brain drain. Για μένα το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο».

    Οι αντιεμβολιαστές

    Όσον αφορά το ρεύμα των αντιεμβολιαστών, το κατά πόσο υπάρχει κάλυψη πίσω από τις κινητοποιήσεις τους αλλά και το ποιο μήνυμα θα ήθελε να τους στείλει, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι αντιεμβολιαστές υπάρχουν παντού στον κόσμο.

    Είπε ότι οι αντιδράσεις στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένες, ότι εκείνοι που έχουν ιδεολογικά θέση ενάντια στα εμβόλια δεν μπορούν εύκολα να πειστούν.

    «Το μόνο που έχω να τους πω είναι ότι αναλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Η δουλειά μας είναι να συνομιλούμε με όλους όσο κι αν έχουμε πολύ μεγάλη δυσκολία στην πειθώ. Πολιτική υποκίνηση δεν βλέπω, ενώ από την άλλη είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έβαλε ποτέ πλάτη απέναντι στον εμβολιασμό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θεωρώ ότι αυτές οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες» κατέληξε ο πρωθυπουργός.



    ΣΧΟΛΙΑ