• Πολιτική

    Ο Αλέξης Τσίπρας σε ρόλο «παιδονόμου» του Κασσελάκη – Τα ραντεβού πριν από τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ

    Ο Αλέξης Τσίπρας σε ρόλο... παιδονόμου του Στ. Κασσελάκη

    Ο Αλέξης Τσίπρας σε ρόλο… παιδονόμου του Στ. Κασσελάκη


    Με πρόεδρο… υπό επιτήρηση μοιάζει πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης, ούτε δύο μήνες μετά την εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο «σκιώδης» πρόεδρος, πανίσχυρος και χωρίς κανείς να τον αμφισβητεί είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μέσα σε διάστημα τριών ημερών έκανε αισθητή την παρουσία του επιχειρώντας να «μαζέψει» τις γκάφες του Κασσελάκη.

    Η… σε κοινή θέα συνάντησή του με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην ταβέρνα της Νέας Σμύρνης και τα απανωτά ραντεβού του με τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Διονύση Τεμπονέρα αλλά και η συνάντησή του με τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστούν ευθεία παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα.

    Επειτα από αρκετές εβδομάδες αφωνίας ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη την περασμένη Κυριακή, όταν στην Κεντρική Επιτροπή γινόταν «σφαγή» και με το τηλεφώνημά του στην Ολγα Γεροβασίλη, μπόρεσε να αλλάξει κάπως το κλίμα.

    Το δημοψήφισμα έφυγε από το τραπέζι, μιας και δεν υπήρχε λόγος να υπάρχει αφού είχαν αποχωρήσει μόνα τους τα προς διαγραφή στελέχη ενώ ο Στ. Κασσελάκης πήρε το μήνυμα από τον Αλέξη Τσίπρα δια αντιπροσώπου να ρίξει τους τόνους.

    Μέσα στην εβδομάδα ο πρώην πρόεδρος πύκνωσε τις συναντήσεις και παρεμβάσεις του από το παρασκήνιο βλέποντας ότι το κόμμα βρίσκεται στα όρια της διάλυσης. Θέλησε με αυτόν τον τρόπο να σταματήσει το κύμα φυγής από την Κουμουνδούρου καθώς κάθε μέρα έφευγαν και γνωστά στελέχη όπως ο κ. Μπαλτάς και ο κ. Αποστόλου.

    Αλλωστε, οι φήμες οργιάζουν ότι η ομάδα Αχτσιόγλου θα αποχωρήσει την επόμενη εβδομάδα με μια άλλη φήμη να αναφέρει ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπάρξει μια ενωτική κίνηση που θα μπορούσε να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα.

    Υπ’ αυτές τις συνθήκες και με τα αντιμαχόμενα στελέχη να συγκρούονται καθημερινά στα κανάλια, ο κ. Τσίπρας εγκατέλειψε την πολιτική της ουδετερότητας και αποφάσισε να εμπλακεί ενεργά προκειμένου να αποτρέψει μια οριστική διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ.

    Εφη Αχτσιόγλου και Διονύσης Τεμπονέρας
    Εφη Αχτσιόγλου και Διονύσης Τεμπονέρας

    Πολλοί βλέπουν πίσω από τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού μια συντεταγμένη κίνηση που γίνεται από κορυφαία στελέχη του κόμματος, κυρίως προεδρικών, να δρομολογηθούν εξελίξεις για την επάνοδο του κ. Τσίπρα στην Κουμουνδούρου. Ή σε άλλη περίπτωση την ενεργοποίησή του για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα.

    Σε κάθε περίπτωση, αν και όλα είναι ανοικτά, ο Στ. Κασσελάκης θα πάει το κόμμα μέχρι το συνέδριο του Φεβρουαρίου, αλλά και μέχρι τις ευρωεκλογές και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα υπάρξουν εξελίξεις.

    Στην παρούσα φάση, και με τις δημοσκοπήσεις που γίνονται να δείχνουν κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και απώλεια της δεύτερης θέσης, το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ για τον Στ. Κασσελάκη. Ειδικά μετά τις απανωτές «κωλοτούμπες» του για το «μαξιλάρι» των 37 δις ευρώ που πότε ήταν καλό και πότε μνημονιακό μέτρο.

    Εν μέσω αποσύνθεσης

    Η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον κ. Κασσελάκη το απόγευμα της Τετάρτης ήταν ολοφάνερο ότι έγινε εν μέσω του κλίματος αποσύνθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ που ο κ. Κασσελάκης δεν μπορούσε να «μαζέψει». Οι διαρροές για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση ήταν ότι ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την αγωνία του για το κόμμα και ζήτησε από το νέο πρόεδρο να αποφύγει νέες ρήξεις, να εφαρμόζει πιστά το Καταστατικό, να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ μακριά από την εσωστρέφεια και να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να σταματήσει η «αιμορραγία» στην Κουμουνδούρου. Ισως μάλιστα το ραντεβού Τσίπρα με το Νάσο Ηλιόπουλο, αλλά και με τον Διονύση Τεμπονέρα να έγινε προκειμένου να «συμβουλεύσει» ο πρώην πρόεδρος τις «ομάδες Αχτσιόγλου» και Τεμπονέρα, να μην αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Οσον αφορά το δείπνο Τσίπρα με Σακελλαρίδη, οι φήμες οργιάζουν ως προς το ρόλο που θα μπορούσε να αναλάβει ο δεύτερος. Υπήρξαν εσκεμμένες διαρροές ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έχει κάνει «deal» για να είναι ο πρόεδρος ενός νέου κόμματος που θα περιλαμβάνει και τους «Ομπρελίστας». Ή ακόμη κι ότι θα μπορούσε να ηγηθεί ως μεταβατικός πρόεδρος ενός νέου φορέα υπό τη στήριξη και του Αλέξη Τσίπρα.

    Σε κάθε περίπτωση, ό,τι κι αν ισχύει, αυτό που γίνεται σαφές είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει από τις κουρτίνες για να σώσει οτιδήποτε σώζεται. Κι ότι πλέον κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εμπιστευτεί τον Στέφανο Κασσελάκη ως δύναμη παρέμβασης ή ως συγκολλητική ουσία που θα μπορούσε να κρατήσει το κόμμα ενωμένο.

    Αν ο πρώην πρωθυπουργός πέτυχε το στόχο του θα φανεί από το αν η Εφη Αχτσιόγλου αποφασίσει να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο. Αν η επόμενη εβδομάδα έχει κι άλλα δραματικά επεισόδια στο σήριαλ τότε ούτε ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει να κρατήσει όρθιο τον ΣΥΡΙΖΑ και ίσως τότε να ανοίγει και ο δρόμος για τη δημιουργία ενός νέου φορέα στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι «έφαγαν» Αλέξης – Γαβριήλ, ο καυγάς για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. και ο Κασσελάκης σε αποδρομή

    Τσακαλώτος κατά Κασσελάκη: Τώρα μαθαίνω ότι η «πατριωτική αριστερά» δεν χρειάζεται το κοινωνικό κράτος

    Η αλήθεια για τα 37 δισ. ο αποπροσανατολισμένος Κασσελάκης και τα κουκιά



    ΣΧΟΛΙΑ