• Πολιτική

    Τι «έφαγαν» Αλέξης – Γαβριήλ, ο καυγάς για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. και ο Κασσελάκης σε αποδρομή

    Αλέξης Τσίπρας και Γαβριήλ Σακελλαρίδης στη Νέα Σμύρνη

    Αλέξης Τσίπρας και Γαβριήλ Σακελλαρίδης στη Νέα Σμύρνη


    Όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον δεν θα πλήξουμε σίγουρα δεν φανταζόταν όλα όσα γίνονται στο κόμμα που άφησε στους… κληρονόμους του, δηλαδή την ομάδα Κασσελάκη – Πολάκη – Παππά.

    Και ίσως ο ίδιος να μην περίμενε ότι η κατάσταση θα ήταν τόσο εκρηκτική λίγους μήνες μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές και την παραίτησή του.

    Τα επεισόδια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, παρά τη διάσπαση του περασμένου Σαββατοκύριακου.

    Ηδη το ένα μετά το άλλο τα παλαιά στελέχη αποχωρούν ή είναι έτοιμα να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ με την προσοχή όλων να είναι στραμμένη στην ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου που έχει τουλάχιστον 7 βουλευτές.

    Το πρωί της Τετάρτης αποχώρησε από το κόμμα ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τόσκας ενώ προς την έξοδο φαίνεται ότι κοιτάζει και ο Γιάννης Δραγασάκης μετά τη δημόσια αντιπαράθεσή του με τον Στ. Κασσελάκη για το περίφημο «μαξιλάρι» των 37 δις ευρώ.

    Ένα δείπνο σε δημόσια θέα, πάντως ήρθε να ταράξει κι άλλο τα ήδη ταραγμένα νερά του ΣΥΡΙΖΑ. Αλέξης Τσίπρας και Γαβριήλ Σακελλαρίδης συναντήθηκαν στην ταβέρνα Ρούμελη στη Νέα Σμύρνη και το γεγονός ότι επέλεξαν να βρεθούν σε ένα χώρο που θα τους έβλεπαν πολλοί δείχνει ότι το επεδίωκαν.

    Αν και οι σχέσεις του από το 2015 και μετά είχαν παγώσει και ο κ. Σακελλαρίδης είχε επιλέξει την πολιτική αποστρατεία, πριν τις εκλογές ο ίδιος είχε κάνει μια δήλωση στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ το όνομά του «έπαιξε» αρκετές φορές για διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα.

    Τελικά η μοίρα έφερε τον κ. Κασσελάκη να… περνάει έξω από την Κουμουνδούρου και να γίνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες πρόεδρος.

    Η σημειολογία της συνάντησης

    Όμως, αυτό το δείπνο ασφαλώς έχει τη σημειολογία του σε ένα κόμμα που σπαράσσεται από πολλούς μικρούς εμφυλίους. Ο κ. Τσίπρας διατηρεί μια στάση ουδετερότητας, αν και διέρρευσε η ενόχλησή του για όσα έγιναν στην ΚΕ του Σαββατοκύριακού. Φέρεται δε να είναι αυτός που επικοινώνησε με στελέχη όπως η Ολγα Γεροβασίλη προκειμένου να πειστεί ο κ. Κασσελάκης να αφήσει τα «λεβέντικα» με το αντικαταστατικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές. Κάτι που έκανε στο τέλος μιας και δεν είχε νόημα να επιμείνει αφού οι υπό διαγραφή είχαν ήδη φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Αυτό το δείπνο πάντως έχει φουντώσει από χθες τα σενάρια για το ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν οι δύο φίλοι. Βεβαίως, την παρούσα στιγμή ούτε ο κ. Τσίπρας θα ήθελε οιαδήποτε επιστροφή ούτε και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα επιδιώξει να πάρει μέρος σε διαδικασίες που την παρούσα στιγμή είναι εκρηκτικές.

    Ακόμη και τα σενάρια περί ανάληψης της προεδρίας από τον κ. Σακελλαρίδης, ίσως σε μια στιγμή ευθείας αμφισβήτησης του κ. Κασσελάκη, πρότασης μομφής εναντίον του ή καταψήφισης των θέσεών του στο επικείμενο συνέδριο, μάλλον είναι ευφάνταστα. Σε καμιά περίπτωση ο κ. Σακελλαρίδης δεν θα ήθελε να παίξει το ρόλο του μεταβατικού προέδρου ή του λεγόμενου «αυτοφωράκια», αν δεν έπαιρνε διαβεβαιώσεις στήριξής του για έναν ολικό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και για ένα νέο κόμμα.

    Ο Κασσελάκης δίνει συνέντευξη στο... δρόμο
    Ο Κασσελάκης δίνει συνέντευξη στο… δρόμο

    Είναι δεδομένο ότι οι δύο άντρες συζήτησαν τις δραματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, που πάει το κόμμα ο νέος πρόεδρος και τι θα συμβεί αν και η Εφη Αχτσιόγλου αποχωρήσει παίρνοντας μαζί της μια ισχυρή ομάδα βουλευτών και φτιάχνοντας νέα κοινοβουλευτική ομάδα.

    «Ο πρώην πρωθυπουργός συναντά κατά καιρούς φίλους και πρώην συνεργάτες. Τι πιο φυσιολογικό. Ας μη τα συνδέουμε όλα με την πολιτική επικαιρότητα», αναφέρουν άνθρωποι κοντά στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να ρίξουν τους τόνους…

    Το κλίμα πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να βαρύνει περισσότερο η «συνέντευξη δρόμου» που έδωσε ο κ. Κασσελάκης στο Mega, αναφερόμενος στο περίφημο μαξιλάρι των 37 δις ευρώ που μάζεψε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση και άφησε στη Νέα Δημοκρατία.

    Η άποψη του κ. Κασσελάκη ότι τα 37 δις ευρώ ήταν η πιο μνημονιακή απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πλήττει ασφαλώς τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, έστω κι ο πρόεδρος ήθελε να χτυπήσει τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    Οι αποφάσεις για το «μαξιλάρι» ήταν συνολικές, κυβερνητικές κι αν ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός δεν έδινε την εντολή για να γίνουν κινήσεις συγκέντρωσης των 37 δις θα ήταν τότε υποχρεωμένος να πάει σε προληπτική γραμμή στήριξης, δηλαδή να υπογράψει τέταρτο μνημόνιο.

    Βεβαίως, ο κ. Κασσελάκης δεν γνωρίζει πολιτική ιστορία, όμως, πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορούν ότι η άποψη αυτή για το «μαξιλάρι» επιβλήθηκε από το δίδυμο Παππά – Πολάκη, οι οποίοι και τον επηρεάζουν με διάφορες λαϊκίστικες θεωρίες τις οποίες σπεύδει να ενστερνιστεί.

    Ξεχνούν βεβαίως ότι ήταν μέλη του ίδιου υπουργικού συμβουλίου, θέλουν τώρα να αποδομήσουν την πολιτική Τσακαλώτου η οποία πάντως είναι πολιτική Τσίπρα.

    Αλλά έλεγε πριν μερικές εβδομάδες

    Η λογική… Πουμαρό του Στ. Κασσελάκη προς πρώην και νυν συντρόφους του, όταν αγγίζει τον Αλ. Τσίπρα είναι, πάντως, casus belli, και γι’ αυτό έχει σημασία και το ραντεβού του πρώην πρωθυπουργού με τον κ. Σακελλαρίδης.

    Το πρόβλημα για τον κ. Κασσελάκη όμως είναι η εντελώς ασαφής, στα όρια του γραφικού, πολιτική κατεύθυνσή του, αφού ο ίδιος στο συνέδριο του Economist είχε εκθειάσει την απόφαση για το μαξιλάρι των 37 δισ.

    Ο Γιάννης Δραγασάκης που αντέδρασε έντονα
    Ο Γιάννης Δραγασάκης που αντέδρασε έντονα

    Είχε πει τότε ότι «η S&P αναφέρεται επίσης στο τωρινό 37 δις ταμειακό απόθεμα ως «πολύ μεγάλη ρευστότητα» για το μέγεθος της οικονομίας. Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με Υπουργό Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε αφήσει 37 δις στα ταμεία το 2019, και τότε η οικονομία ήταν μικρότερη από σήμερα» δήλωνε στα τέλη Οκτώβρη ο κ. Κασσελάκης, και συνέχιζε: «Αν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα ενδεχομένως να είχαμε ήδη χρεοκοπήσει χωρίς να το ξέρουμε».

    Την επιλογή εκείνη ήρθε να στηρίξει και να επιτεθεί στον κ. Κασσελάκη ο πρώην υπουργός, Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο να διαβάσει για «να μην εκτίθεσαι και να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

    Υπονομευτής, λοιπόν ο κ. Κασσελάκης και τα επεισόδια που θα ακολουθήσουν θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

    Αλλά και ο Αλέξης Χαρίτσης, της ομάδας Αχτσιόγλου αντέδρασε λέγοντας: «Όπως ακριβώς τα λέει ο Γιάννης Δραγασάκης. Περήφανοι μέχρι τέλους για τη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης μας για έξοδο από τα Μνημόνια και την ανόρθωση της κοινωνίας μας».

    Διαβάστε επίσης:

    Νίκος Τόσκας: Αποχωρώ από τον ΣΥΡΙΖΑ

    Τσακαλώτος κατά Κασσελάκη: Τώρα μαθαίνω ότι η «πατριωτική αριστερά» δεν χρειάζεται το κοινωνικό κράτος

    Επίθεση Δραγασάκη κατά Κασσελάκη για το μαξιλάρι των 37 δισ. – «Μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο επί Τσίπρα»



    ΣΧΟΛΙΑ