• Top Stories

    Ντιμιτρόφ και Κοτζιάς διαψεύδουν τις εικασίες για συμφωνία για το νέο όνομα της πΓΔΜ

    • NewsRoom
    Ν. Ντιμιτρόφ - Ν. Κοτζιάς

    Ν. Ντιμιτρόφ – Ν. Κοτζιάς


    Στη διάψευση εικασιών που ήθελαν να υπάρχει άτυπη ενημέρωση από την πλευρά της ΠΓΔΜ, κατά την οποία τα Σκόπια φέρεται να συζητούν με την Αθήνα τον όρο «Upper Macedonia» με αντάλλαγμα αλλαγές στο σύνταγμα τους, προέβη ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ, αλλά και το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Ελλάδα, ενώ ζητούσε το νέο όνομα να είναι στη γλώσσα της γείτονος, δηλαδή αμετάφραστο, και ενιαίο, φαίνεται να κάνει πίσω στον τρόπο αναγραφής του. Συγκεκριμένα, από το “Gornamakedonja”, φαίνεται να συζητά και το μεταφρασμένο “Upper Macedonia”, δηλαδή στα ελληνικά “Άνω Μακεδονία”. Ωστόσο, η Αθήνα φέρεται σύμφωνα με τις πληροφορίες των δημοσιευμάτων να ζητά ανταλλάγματα: Να είναι μία λύση erga omnes (δηλαδή έναντι όλων) και να έχει αποτύπωση στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας και συγκεκριμένα στο άρθρο 49.

    Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, με ανάρτησή του στο Τwitter διέψευσε ότι προχώρησε σε οποιαδήποτε άλλη άτυπη ενημέρωση πέραν της δήλωσης που έκανε μετά το τέλος του νέου γύρου διαπραγματεύσεων, όπως κυκλοφόρησαν ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης.

    “Η διαδικασία έκδοσης ονόματος βρίσκεται σε μια λεπτή φάση και οι εικασίες ορισμένων μέσων ενημέρωσης προκαλούν ζημιά. Παραμένω σε όσα έχω πει στη δημόσια δήλωσή μου και πληροφορώ την κοινή γνώμη ότι δεν έχω κάνει κάποια περαιτέρω ενημέρωση”, αναφέρει στην ανάρτησή του ο Ν. Ντιμιτρόφ.

    Την ίδια ώρα, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του προχώρησε σε διάψευση προβοκατόρικης πληροφορίας που διακινήθηκε σε ορισμένα Μ.Μ.Ε, λέγοντας πως “ουδεμία διπλωματική ή άλλη ελληνική πηγή ισχυρίστηκε ότι η σκοπιανή πλευρά δήλωσε διατεθειμένη για ορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας. Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί σκόπιμη προβοκάτσια από την πλευρά όποιου μέσου διακίνησε την συγκεκριμένη πληροφορία”.

    Στις δηλώσεις του, νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, δήλωσε για τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στη Βιέννη πως «H συνάντηση ήταν παραγωγική, επιτεύχθηκε σχετική πρόοδος, με την έννοια ότι υπάρχουν θέματα που είναι δύσκολα και στα οποία υπάρχουν ακόμα διαφορές».

    «Εργαστήκαμε στη λογική του τι είναι το πιο σημαντικό για την Ελλάδα, τι είναι το πιο σημαντικό για τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και αν μπορούμε στον συμβιβασμό προς τον οποίο κινούμαστε να καλύψουμε αυτά τα δύο πράγματα . Εν τω μεταξύ, δεν συνιστά έκπληξη ότι όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε μία απτή λύση πολλές δυσκολίες έρχονται στην επιφάνεια, δεν είναι παράξενο πως όσο πιο ανοιχτά και πιο συγκεκριμένα προχωράμε προς τη λύση, τόσο οι δυσκολίες βγαίνουν όλο και περισσότερο στην επιφάνεια» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νίμιτς: Μεγάλη βελτίωση στις συζητήσεις για το Σκοπιανό, παραμένουν ζητήματα



    ΣΧΟΛΙΑ