• Πολιτική

    Novartis: Μόνο η εισαγγελία Διαφθοράς μπορεί να άρει το καθεστώς προστασίας των «Κελέση» και «Σαράφη»

    • NewsRoom


    Τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής που εξετάζει τις κατηγορίες κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ετοιμάζονται να ζητήσει την άρση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση», σε περίπτωση που επιμείνουν στην απόφασή τους και δεν εμφανιστούν ενώπιον του κλιμακίου των μελών της επιτροπής.

    Ωστόσο, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές από τον Άρειο Πάγο, για να αρθεί το καθεστώς προστασίας, πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής προς τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές οι οποίες έδωσαν στους μάρτυρες το συγκεκριμένο καθεστώς.

    Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», έχουν διπλή ιδιότητα. Την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Οι ιδιότητες αυτές δόθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Κατά συνέπεια, η προανακριτική επιτροπή πρέπει να απευθύνει αίτημα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για άρση των δύο ιδιοτήτων και αυτές θα αποφανθούν.

    Οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν διπλή ιδιότητα. Αρχικά αυτήν του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και επιπλέον την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

    Μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος χρίστηκαν από την Ελένη Τουλουπάκη και η απόφασή της επικυρώθηκε από τον Δημήτριο Παπαγεωργίου, πρώην εποπτεύων της εισαγγελίας Διαφθοράς ενώ την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα την απέδωσε ο εισαγγελέας Χρήστος Ντζούρας.

    Αρμόδιος για να δώσει εντολή ώστε να αρθεί το καθεστώς προστασίας των δύο μαρτύρων είναι ο σημερινός εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.



    ΣΧΟΛΙΑ