• Πολιτική

    Νίκος Παναγιωτόπουλος: Το 2023 τα πρώτα F-35 στην Ελλάδα – Δεν έχουμε μπει σε νέα φάση στα ελληνοτουρκικά

    • NewsRoom
    O υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος

    O υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος


    Το 2028 αναμένεται να αποσταλούν τα πρώτα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Ελλάδα ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει ενημέρωση της Βουλής για το πρόγραμμα για τα αεροσκάφη 5ης γενεάς. Όπως ανέφερε τα πρώτα αεροσκάφη θα έρθουν περίπου σε πέντε χρόνια.

    «Είναι μια σύνθετη διαδικασία η παραγωγή τους αλλά και η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών» σημείωσε.

    Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως μετά τους καταστροφικούς σεισμούς έχουν υποδεκαπλασιαστεί οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.

    «Από 1.000 παραβιάσεις τον Ιανουάριο πέσαμε στις 100 το διάστημα από 6 έως 20 Φεβρουαρίου. Επίσης, δεν έχουν εισέλθει οπλισμένα μαχητικά» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Ωστόσο, όπως τόνισε, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν έχουν εισέλθει σε νέα φάση.

    Η Αθήνα ήταν ανέκαθεν έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία για την οικοδόμηση νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Ωστόσο, «ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να γίνει στη σκιά προκλητικής ρητορικής. Πρέπει να γίνει σε κλίμα ύφεσης».

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε με νόημα ότι η Ελλάδα έστειλε βοήθεια… μέρα μεσημέρι και αυτό εκτιμήθηκε στην Τουρκία.

    Σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Παναγιωτόπουλος ρωτήθηκε για το αν ο Μπλίνκεν ζήτησε την αποστολή των ρωσικών πυραύλων S-300 στο Κίεβο. «Σε όλες τις συναντήσεις οι Αμερικανοί ζητούν την ενίσχυση της Ουκρανίας με οπλικά συστήματα. Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν μας ζητήθηκε η αποστολή των ρωσικών πυραύλων», ανέφερε.

    «Δεν μπορούμε όμως να αποδυναμώσουμε την αμυντική μας διάταξη» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι «οι λόγοι για τους οποίους η ελληνική πολιτεία προμηθευτηκε τους ρωσικούς πυραύλους ισχύουν ακόμα».

    Διαβάστε επίσης

    Ουκρανία: Ρώσοι διάρρηξαν τις ουκρανικές γραμμές άμυνας κοντά στην Κρεμίνα αλλά αναχαιτίστηκαν

    Γ. Παπανδρέου: Ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν ψηφίζεις άλλο κόμμα

    Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για εξαγορά κατεχομένων ακινήτων Δημοσίου και η τροπολογία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό



    ΣΧΟΛΙΑ