• Πολιτική

    Νίκος Δένδιας: Το άγνωστο παρασκήνιο της επίσκεψης στην Οδησσό – Ο Έλληνας Πρόξενος αποκλειστικά στο mononews

    • Χρύσανθος Κοσελόγλου
    Γκενάντι Τρουχάνοφ - Νίκος Δένδιας

    Γκενάντι Τρουχάνοφ – Νίκος Δένδιας


    Το άγνωστο παρασκήνιο πίσω από την επίσκεψη Δένδια στην Οδησσό της Ουκρανίας αποκαλύπτει το mononews.

    Την πυραυλική επίθεση, τις τολμηρές αποφάσεις και το «πράσινο φως» των Ουκρανών, το σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση επίθεσης, τις μυστικές προετοιμασίες και τις συναντήσεις που ακόμη δεν αποκαλύφθηκαν για λόγους ασφαλείας.

    Το χρονικό μιας επικίνδυνης αποστολής

    Μέχρι την τελευταία στιγμή το ταξίδι του Ν. Δένδια στην Ουκρανία δεν είχε «κλειδώσει». Το προηγούμενο βράδυ η αγωνία ήταν έκδηλη, διπλωμάτες και στενοί συνεργάτες του Υπουργού ζύγιζαν την κατάσταση στο μέτωπο. Ήταν ασφαλές να ταξιδέψουν; Θα κυλήσει ήρεμα η νύχτα;

    Πυραυλική επίθεση από το… πουθενά

    Δεν είχε ακόμη ξημερώσει όταν ο Ν. Δένδιας επιβιβάστηκε τελικά στο αεροσκάφος το πρωί της Κυριακής, μαζί με μία χούφτα συνεργάτες, αλλά με μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως φάρμακα, με προορισμό την ομογένεια στην Ουκρανία.

    Όλα όμως, παραλίγο να τιναχτούν στον αέρα.

    Το χρονικό μιας επικίνδυνης αποστολής

    Ώρα 6 παρά δέκα το πρωί. Ο πρόξενός μας στην Οδησσό Δ. Δόχτσης είχε ήδη ξυπνήσει και έφτιαχνε έναν πρωινό καφέ όταν ξαφνικά είδε αντιαεροπορικά πυρά στον ουρανό της Οδησσού. Κόκκινες λάμψεις.

    Μετά από λίγο, σειρά εκρήξεων, 5 με 7χλμ από το κέντρο της πόλης. Ρωσικοί πύραυλοι χτυπούν ανελέητα το διυλιστήριο της Οδησσού και αποθήκες καυσίμων, από όπου ανεφοδιάζεται ο ουκρανικός στρατός. Το προάστιο φλεγεται.

    «Είδα τρεις αντιαεροπορικές βολές και στη συνέχεια εκρήξεις στον ουρανό. Από τις 17 Μαρτίου είχε να γίνει αντίστοιχη επίθεση όταν οι Ρώσοι χτύπησαν τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου και μια μονάδα ραντάρ.» αφηγείται στο mononews ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Οδησσό.

    Γκενάντι Τρουχάνοφ - Νίκος Δένδιας
    Γκενάντι Τρουχάνοφ – Νίκος Δένδιας

    Χτυπά συναγερμός. Η Ελληνική πλευρά επικοινωνεί με τους Ουκρανούς. Το χτύπημα όμως αξιολογείται ως μεμονωμένο. Έχετε «πράσινο φως» απαντούν οι Ουκρανοί.

    Λαμβάνεται η απόφαση η ελληνική αποστολή να προχωρήσει κανονικά. Οι Ουκρανοί εντυπωσιάζονται και το εκτιμούν.

    Ώρα 7:30. Το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Υπ. Εξωτερικών προσγειώνεται. Από το Κισινάου της Μολδαβίας, το κομβόι της ανθρωπιστικής βοήθειας του οποίου ηγείται ο Ευρωπαίος Υπ. Εξωτερικών ξεκινά και περνά τα ουκρανικά σύνορα.

    Μια επικίνδυνη διαδρομή δύο ωρών, στη διάρκεια της οποίας η αποστολή διασχίζει τα σύνορα στην πόλη Παλάνκα της Μολδαβίας και στη συνέχεια αρκετά checkpoint  του ουκρανικού στρατού.

    «Είστε πολύ τολμηρός κύριε Δένδια»

    Δεν είναι τυχαία η πρώτη φράση που είπε ο Δήμαρχος της Οδησσού Gennanadiy Trukhanov στον Ν. Δένδια  με το που τον συνάντησε στο οχυρωμένο κέντρο της πόλης το οποίο όλοι έχουμε δει στους δέκτες μας. Μαύροι καπνοί σκίαζαν ακόμη τον ουρανό.

    «Χαίρομαι που τέτοιες στιγμές είστε μαζί μας, είστε πολύ τολμηρός άνθρωπος»

    «Καθόλου» απάντησε ο Ν. Δένδιας «ελπίζω να γυρίσω και να είμαστε σε μία ειρηνική ακμάζουσα Οδησσό».

    Οι δύο άνδρες περιηγήθηκαν στο κέντρο της πόλης. Οχυρωματικά έργα παντού, κτίρια άδεια αγάλματα καλυμμένα με σακιά άμμου.

    Στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας έχουν κρύψει τα εκθέματα στο υπόγειο.

    Ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Α. Διακόπουλος που συνόδευσε τον Υπουργό, έβγαλε αυτή την φωτογραφία στα σκαλιά Ποτέμκιν, το πιο ιστορικό σύμβολο της πόλης εκεί που ο Πούσκιν, ο Γκόγκολ και ο Τσέχωφ απολάμβαναν κάποτε τον περίπατό τους.

    «Οδησσός. Στο βάθος μαύροι καπνοί από την πρωινή επίθεση των Ρώσων!» έγραψε χαρακτηριστικά.

    Ποτέ δεν είχαμε φανταστεί πως κάτι τέτοιο θα γινόταν, ορθόδοξοι να χτυπούν ορθόδοξους εκμυστηρεύτηκε ο Δήμαρχος της Οδησσού στο Ν. Δένδια… ο Υπουργός υποσχέθηκε να ζητήσει την βοήθεια τη Εκκλησίας της Ελλάδος ώστε να στηριχθεί και η Ουκρανική Εκκλησία.

    Το σχέδιο διαφυγής

    Ο Νίκος Δένδιας είναι ο μόνος Υπ. Εξωτερικών που επισκέφθηκε εδώ και 40 ημέρες πολέμου την Οδησσό. Η Ελλάδα, η μόνη χώρα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που άνοιξε και πάλι το προξενείο της.

    Για αυτό το λόγο ισχυρές ουκρανικές δυνάμεις συνόδευαν παντού στην πόλη το ελληνικό κομβόι. Πληροφορίες του mononews λένε πως υπήρχε ακόμη και ειδικά διαμορφωμένο θωρακισμένο όχημα σε περίπτωση που η κατάσταση ασφαλείας άλλαζε… ξαφνικά.

    Η άγνωστη πολεμική προετοιμασία

    Οι Ουκρανοί φύλακες του Προξενείου εδώ και 38 ημέρες δεν έχουν αφήσει το πόστο τους. Δεν έχουν δει τις οικογένειές τους. Αρκετά νωρίτερα, ο Πρόξενος μας Δ. Δόχτσης άρχιζε να μαζεύει είδη πρώτης ανάγκης και να τα αποθηκεύει στο χώρο του Προξενείου. Νερό, μακαρόνια, βενζίνη και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

    «Όταν γύρισα στις 10 Ιανουαρίου από την άδειά μου ξαφνικά άρχισα να προετοιμάζομαι.» δηλώνει στο mononews.

    Κρίσιμες οι επόμενες δέκα ημέρες

    Οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της Οδησσού, υπάρχει μία τάση εκφοβισμού του τοπικού πληθυσμού από τους Ρώσους. Φόβοι μήπως η Οδησσός γίνει η επόμενη Μαριούπολη.

    «Βλέπεις όμως το πνεύμα της αντίστασης παντού» σχολιάζει στο mononews ο Δ. Δόχτσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Δένδιας: Συνάντηση με τον δήμαρχο της Οδησσού

    Δένδιας: Η Ελλάδα παρούσα στην Οδησσό – Από σήμερα λειτουργεί ξανά το ελληνικό προξενείο



    ΣΧΟΛΙΑ