• Κοινωνία

    Νίκος Χαρδαλιάς: Γιατί διακόπτονται οι πτήσεις από Καταλονία, νέα αυστηρότερα μέτρα σε Λέσβο και Ζάκυνθο

    • NewsRoom
    Νίκος Χαρδαλιάς: Εισαγγελική παρέμβαση για σύνδεση του ισχαιμικού επεισοδίου με το εμβόλιο

    Νίκος Χαρδαλιάς: Εισαγγελική παρέμβαση για σύνδεση του ισχαιμικού επεισοδίου με το εμβόλιο


    Την παράταση για 14 ημέρες μιας σειράς από περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

    Συγκεκριμένα, παρατείνονται για 14 ημέρες τα εξής:

    – Η γενική απόσταση για τα μέτρα τήρησης αποστάσεων, όπως η απόφαση για την απόσταση 1,5 μέτρων στα εστιατόρια.

    – Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εκτός των χώρων εστίασης και γυμναστηρίων

    – Τα μέτρα προστασίας σε παραλίες (τήρηση αποστάσεων, μέγιστος αριθμός λουόμενων, κτλ)

    – Τα μέτρα για εκκλησίες και τόπους λατρείας, με αναστολή τελετών που γίνονται μέσω της διενέργειας πομπής (λιτανίες)

    – Αναστολή πανηγυριών και άλλων εκδηλώσεων που οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι

    – Αναστολή επισκεπτηρίων σε νοσοκομεία, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και γενικά σε κέντρα με ευάλωτες ομάδες.

    – Η απόφαση για προληπτικό έλεγχο σε εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

    – Απαγόρευση λειτουργίας συγκεκριμένων επιχειρήσεων (πχ ΚΑΠΗ, τυχερών παιχνιδιών, χαρτοπαικτικής λέσχης) χωρίς προσφορά ποτού και φαγητού.

    – Μέτρα προστασίας σε πλοία από εξωτερικό και πλοία εντός της χώρας που έχουν σχέση με γιότινγκ

    – Μέτρα τήρησης αποστάσεων σε ΚΥΤ και ειδικά μέτρα προστασίας σε ΚΥΤ Έβρου στην Ορεστιάδα και το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Δράμα

    – Για την είσοδο στη χώρα, έως 15/9, ο δειγματοληπτικός έλεγχος εισερχομένων από το εξωτερικό και περιορισμοί εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών.

    – Περιορισμός θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

    – Η ισχύς των προϋποθέσεων εισόδου από τις χερσαίες περιοχές και η υποχρέωση για παραμονή σε κατ οίκον περιορισμό όσων εισέρχονται από το τελωνείο της Κακαβιάς και της Κρυσταλοπηγής.

    – Ειδικά μέτρα για είσοδο στην επικράτεια μόνιμων κατοίκων του Ισραήλ

    Έως τις 19/9 η επιβολή προληπτικών ελέγχων (αρνητικό τεστ πριν την άφιξη στη χώρα) για τους επισκέπτες με πτήσεις από Σουηδία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ρουμανία, ΗΑΕ, Μάλτα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Ισπανία.

    Αναστέλλεται η υποχρέωση για αρνητικό PCR σε όσους έρχονται από Ολλανδία.

    Αναφορικά με νέα μέτρα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως είχε πρόσφατα αποφασιστεί η υποχρέωση επίδειξης αρνητικού PCR για τους επισκέπτες από την Ισπανία. Ωστόσο, στους  δειγματοληπτικούς ελέγχους στα αεροδρόμια παρατηρήθηκε ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό θετικών τεστ, παρά το γεγονός πως οι ταξιδιώτες έφεραν έγγραφα για αρνητικά αποτελέσματα. Το πρόβλημα εντοπιζόταν, σύμφωνα με την ανάλυση, κατά 78,5% σε ταξιδιώτες που έρχονταν από το βόρειο τμήμα της Ισπανίας. Με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων και τα στοιχεία από την Ισπανία, αποφασίστηκε η διακοπή των πτήσεων από τη Βαρκελώνη και την περιοχή της Καταλονίας. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 31 Αυγούστου προς 1η Σεπτεμβρίου.

    Παράλληλα, αποφασίστηκε από το Σάββατο το πρωί στις 6.00 της ΠΕ Λέσβου και της ΠΕ Ζακύνθου σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων. Έτσι, αναστέλλονται κάθε είδους εκδηλώσεις, απαγορεύονται οι συναθροίσεις πολιτών άνω των 9 ατόμων σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο. Στους χώρους εστίασης μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός από συγγενείς πρώτου βαθμού που επιτρέπεται έως 6 άτομα ανά τραπέζι. Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

    Το καθεστώς περιοριστικών μέτρων παρατείνεται για δύο εβδομάδες στην Πάρο, την Αντίπαρο, στη Μύκονο, στη ΠΕ Χαλκιδικής και στη ΠΕ Χανίων.

    Στις επιβαρυμένες περιοχές προστίθεται η ΠΕ Ημαθίας. Από 6.00 το πρωί ισχύει η απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων εστίασης από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 7.00 το πρωί και το ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές που εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες (πχ εστιατόρια). Η ισχύς των εν λόγω μέτρων παρατείνεται για 2 ακόμα εβδομάδες στις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Αττικής, καθώς και στις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας καθώς και στους δήμους Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω.



    ΣΧΟΛΙΑ