• Πολιτική

    Nielsen: Η αγωνία του Έλληνα εργαζόμενου και ο εφιάλτης του λογαριασμού της ΔΕΗ

    • NewsRoom


    Tην απόγνωση που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ελλάδα και την πλήρη κατάρρευση των εργασιακών σχέσεων που αγγίζει πια τα όρια της παράνοιας, αποτυπώνει η έρευνα Consumer Confidence της Nielsen για το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

    Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών αναφορικά με την εργασιακή ανασφάλεια. Την ώρα μάλιστα που ο παγκόσμιος δείκτης αισιοδοξίας των καταναλωτών ανέρχεται στις 98 μονάδες και φαίνεται να σταθεροποιείται σε αυτά τα επίπεδα, στη χώρα μας μειώθηκε κατά μία μονάδα.

    Συγκεκριμένα, 4 στους 10 Έλληνες ανησυχούν για την εργασία τους, ενώ συνολικά για την οικονομία ανησυχεί το 34% των πολιτών. Εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζει η ανησυχία για τους φουσκωμένους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας (το αντίστοιχο ποσοστό εκτινάχθηκε στο 13% από 5% στην τελευταία μέτρηση), ενώ στα περυσινά επίπεδα επέστρεψε η ανησυχία για τη μετανάστευση και τον πόλεμο.

    Σημαντικό εξάλλου είναι το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε οικονομική ύφεση και την επόμενη χρονιά (82%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο το εν λόγω ποσοστό εμφανίζεται μειωμένο κατά 2 μονάδες, σε σχέση, όμως, με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, είναι αυξημένο κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες.

    Παράλληλα με την ανησυχία για την οικονομία της χώρας, σταθερά το 76% των Ελλήνων φαίνεται να ανησυχεί και για την προσωπική οικονομική του κατάσταση, γεγονός που απεικονίζεται και στο υψηλό ποσοστό (33%) αυτών που ισχυρίζονται ότι δεν τους περισσεύουν καθόλου χρήματα. Τέλος, 8 στους 10 Έλληνες προσπαθούν σε σταθερή βάση να περικόψουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους. Οι κύριες ενέργειες περικοπής των εξόδων συνεχίζουν να εντοπίζονται στη μείωση των δαπανών για διασκέδαση εκτός σπιτιού (72%), στην αγορά φθηνότερων τροφίμων (67%) και στα έξοδα για ρουχισμό (62%).

    Αναλυτικότερα, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο δείκτης είναι αυξημένος στη Βόρεια Αμερική (111 έναντι 108), ενώ παρέμεινε σχετικά σταθερός στις Ασιατικές χώρες του Ειρηνικού και την Ωκεανία (107), στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή (89) και στη Λατινική Αμερική (78).

    Ειδικότερα, για την Ευρώπη (79), ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1 μονάδα, σε σχέση με το Α΄ τρίμηνο του 2016. Αναλυτικότερα, αύξηση του δείκτη παρατηρήθηκε σε 22 από τις 34 ευρωπαϊκές χώρες. Η μεγαλύτερη άνοδος εντοπίζεται στη Δανία (112 έναντι 105), στην Ολλανδία (91 έναντι 85), στη Λευκορωσία (55 έναντι 50) και την Ουκρανία (52 έναντι 46). Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη πτώση στην αισιοδοξία εντοπίζεται στην Πορτογαλία (66 έναντι 72), στη Λιθουανία (73 έναντι 79) και στο Βέλγιο (76 έναντι 82).

    Μεταξύ των ανησυχιών που διέπουν τους Ευρωπαίους πολίτες, ο φόβος για τρομοκρατικές επιθέσεις (24%) εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση από το τελευταίο τρίμηνο του 2015, ενώ ακολουθούν οι ανησυχίες για την οικονομία και την εργασιακή ανασφάλεια, με αναφορές στο 20% για το καθένα.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/oli-se-lene-kalitero-afentiko-des-pos-tha-xeris-prin-ap-olous/73265



    ΣΧΟΛΙΑ