• Business

    Η Βουλή μίλησε: Αθώος ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πόθεν έσχες

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του, Μαρέβα


    Στο αρχείο οδηγείται -εκτός απροόπτου- η υπόθεση του πόθεν έσχες στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορήθηκε ότι δεν είχε συμπεριλάβει τις οικονομικές δραστηριότητες της συζύγου του, Μαρέβας Γκραμπόφσκι, την περίοδο που βρίσκονταν εν διαστάσει.

    Σήμερα συνεδρίασε η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής με τον ανώτατο δικαστή που εκπροσωπεί το Συμβούλιο της Επικρατείας στην εν λόγω έρευνα να εισηγείται πως η  κίνηση του κ. Μητσοτάκη είναι σύννομη.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισήγησης που δικαιώνει τον επικεφαλής της ΝΔ, ο νόμος ορίζει πως οι πολιτικοί δεν είναι υποχρεωμένοι να περιλάβουν στην δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης τον/την σύζυγο τους, εφόσον τελούν σε διάσταση – και για όσο διάστημα βρίσκονται εν διαστάσει.

    Οι ίδιες κοινοβουλευτικές πηγές τονίζουν πως η Επιτροπή έχει τη βούληση να εξετάσει περαιτέρω το ακριβές χρονικό διάστημα πριν και μετά τη διάσταση κατά το οποίο ο νόμος επιτρέπει τη μη συμπερίληψη του/της συζύγου στη δήλωση Πόθεν Έσχες.

    Η υπόθεση

    Την υπόθεση είχε ανακινήσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης τον Φεβρουάριο του 2017. Ο κ. Μπαλωμενάκης αιτήθηκε να εξεταστεί το εάν και κατά πόσο ήταν σύννομη η ενέργεια του κ. Μητσοτάκη να μη συμπεριλάβει τη σύζυγό του στη δήλωση πόθεν έσχες. Το αίτημα έγινε με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Documento που υπέγραφε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης βάσει το οποίου την περίοδο 2006 – 2011 κατά την οποία η Μαρέβα Γκραμπόφσκι βρισκόταν εν διαστάσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν υπέβαλλαν κοινό Πόθεν Έσχες, είχε αναπτύξει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Μεταξύ άλλων ανέφερε το δημοσίευμα, αγόρασε έναντι 1,5 εκατομμυρίου ευρώ το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι, χωρίς όλα τα παραπάνω, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, να καταγράφονται στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Η ανακοίνωση-απάντηση της Μαρέβα Γκραμπόφσκι

    Μετά τα δημοσιεύματα στην εφημερίδα Documento, η κυρία Μητσοτάκη είχε αναφέρει μεταξύ άλλων σε γραπτή δήλωσή της:

    «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2006 είχε δηλώσει στην αρμόδια επιτροπή της Βούλης την υφιστάμενη διάσταση και το 2008 καταθέσαμε αίτηση συναινετικού διαζυγίου και ακολούθησε η πρώτη επ’ ακροατηρίω συζήτηση.

    MAREVA1

    Ο άντρας μου, μετά την διάστασή μας, σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 3213/2003 (Πόθεν Έσχες) και την φορολογική νομοθεσία σταμάτησε να κάνει κοινή φορολογική δήλωση και στην δήλωση Πόθεν Έσχες δεν περιελάμβανε τα περιουσιακά στοιχεία τα δικά μου, σύμφωνα πάντοτε με τον άνω νόμο. Το ότι ο σύζυγός μου λειτούργησε απόλυτα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις επιβεβαιώνεται και από την ΑΥΤ.ΤΜ.ΣΤΡ000910ΕΞ 2015 (ΦΕΚ Β 2579, 30.11.2015) των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία «σε περίπτωση βεβαιωμένης διάστασης ή διαζυγίου η Δ.Π.Κ. (Πόθεν Έσχες) υποβάλλεται μόνο από τον υπόχρεο και αφορά μόνο τα δικά του περιουσιακά δικαιώματα, ο οποίος δηλώνει συγχρόνως το γεγονός της διάστασης ή του διαζυγίου».

    Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο σύζυγός μου και εγώ λειτουργήσαμε απόλυτα σύμφωνα με το γράμμα του νόμου».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παύλος Πολάκης: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών με αναστολή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σταύρος Θεοδωράκης : Ολοκληρώθηκε η εγχείρηση – Τι αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα οικονομική εισαγγελέας η Μαριάνα Ψαρουδάκη



    ΣΧΟΛΙΑ