• Top Stories

    Σφοδρή αντιπαράθεση στην επ. Θεσμών για την κλήση Καμμένου – Όλοι οι διάλογοι

    Καμμένος

    Πάνος Καμμένος (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Διάλογοι – φωτιά ακούστηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αναφορικά με το αίτημα του Σπύρου Λυκούδη για κλήση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου για την υπόθεση των συνομιλιών με ισοβίτη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του αιτήματος οι τόνοι ανέβηκαν και υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Παρασκευόπουλου με του Ευάγγελου Βενιζέλου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση. Η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου προσπάθησε, όπως και την προηγούμενη φορά, να απορρίψει το αίτημα ωστόσο η συνεδρίαση πήρε φωτιά όταν ο Ν. Παρασκευπουλος πήρε το λόγο.

    Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης με σκοπό να καλύψει τον κ. Καμμένο, προέβαλε το επιχείρημα ότι ακόμη και ένας ιδιώτης μπορεί να έχει εντολή να διαλευκάνει κάποιες υποθέσεις, πόσο μάλλον ένας υπουργός. Ο κ. Βενιζέλος έχασε τότε την ψυχραιμία του και εξερράγη, φωνάζοντας “αν είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα”. Ότι, δηλσδή, οι εισαγγελείς είχαν δώσει το πράσινο φως στον Καμμένο για να παρέμβει. «Δεν πρόκειται να απαντήσω στον τόνο και το ύφος σας» απάντησε ο Παρασκευόπουλος. Ανταλλάχθηκαν φωνές μεταξύ των βουλευτών συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, με τον κ. Βενιζέλο να κατηγορεί την κυβέρνηση για παρακράτος και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να απαντούν «το παρακράτος είναι δικό σας».

    Η Τασία Χριστοδουλοπούλου διέκοψε τη συνεδρίαση για τρία λεπτά συστήνοντας στους βουλευτές να εκτονωθούν. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την κατηγόρησε αμέσως ότι βάζει τον εαυτό της ασπίδα στις παρανομίες του Καμμένου και ότι ευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία.

    Τελικώς, το αίτημα του κ. Λυκούδη στηρίχθηκε από άλλους 8 βουλευτές των κόμματων της αντιπολίτευσης και έτσι η παρουσία του κ. Καμμένου στην Επιτροπή λαμβάνει και υποχρεωτικό χαρακτήρα σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Κανονισμού της Βουλής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ακρόαση θα γίνει τον Σεπτέμβριο με την επανέναρξη των εργασιών της μετά το θερινή διακοπή.

    Οι διάλογοι – φωτιά όσων έγιναν στην επιτροπή: 

    Βενιζέλος: «Είναι δυνατόν αυτά να λέγονται στην επιτροπή από άνθρωπο της νομικής; Ότι ενήργησε κατ’ εντολή της εισαγγελίας;»

    Παρασκευόπουλος: Τα σχόλια ευνόητα για το ύφος του και όσα λέει. Το προσπερνώ

    Βενιζέλος: Ποιο ύφος κ. Παρασκευόπουλε; Είναι δυνατόν να προβάλλεται ως πολιτικός ισχυρισμός ότι ενήργησε ο Καμμένος έχοντας εντολή των ανακριτικών αρχών; Είναι άποψη της πλειοψηφίας αυτή; Έχετε καταλύσει το Κράτος Δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών, τη δικαιοσύνη, τα πάντα και έχετε και υποστηρικτές το παρακράτος το δικό σας.

    Θεοφύλακτος (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): Εσείς είχατε δημιουργήσει παρακράτος.

    Χριστοδουλοπούλου: Κύριε Βενιζέλο έχουμε ανεχτεί πάρα πολλά. Διέκοψα για 3 λεπτά. Εδώ δεεν είναι αρένα. Θα εκτονωθείτε πρώτα.

    Βενιζέλος: Βάζετε τον εαυτό σας ασπίδα στις παρανομίες πολιτικών

    Χριστοδουλοπούλου: Οφείλετε να είστε ψύχραιμος

    Βενιζέλος: Είμαι μαχητικός

    Χριστοδουλοπούλου: Αυτό δεν είναι μαχητικότητα, είναι προκατάληψη.

    H τοποθέτηση του Λυκούδη 

    Νωρίτερα ο Σπύρος Λυκούδης ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία για την κατάθεση αίτηματος για την κλήση του Πάνου Καμμένου στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας  εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόταση του θα έπρεπε να γίνει αποδεκτή ομόφωνα.

    «Δεν πρόκειται για πρόσκληση ενός κατηγορούμενου είναι πρόσκληση ενός υπουργού για να μας ενημερώσει για ένα θέμα που βρίσκεται εδώ και καιρό στην επικαιρότητα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Ποταμιού και συνέχισε «θα ήθελα η απόφαση να είναι ομόφωνη για να μην υπάρχει η άποψη ότι η αντιπολίτευση αξιοποιεί το ζήτημα και η συμπολίτευση επιχειρεί να το καλύψει».

    Η Τασία Χριστοδολοπούλου κατέβαλε πάντως κάθε δυνατή προσπάθεια να μην «προχωρήσει» το αίτημα.

    «Η αίτηση συνεχίζει να είναι αόριστη επειδή δεν αναφέρει τα θέματα. Πρέπει αυτό να αποσαφηνιστεί και επιπλέον να συμφωνήσουν τα 2/5 της επιτροπής» είπε και επιχειρώντας να δικαιολογήσει την στάση της πρόσθεσε «Δεν ξέρω αν θεωρούμαι ότι είμαι αόριστη ή κωλυσιεργώ αλλά η φράση στο αίτημα να μας ενημερώσει για όλες τις πλευρές του θέματος ή για ότι άλλο επιθυμεί δεν αποτελεί θεματολογία κλήσης ενός υπουργού και μάλιστα υπουργού Εθνικής Άμυνας».

    «Το κάνετε δύσκολο» απάντησε ο κ. Λυκούδης και με σκωπτική διάθεση διευκρίνισε ότι η φράση στο αίτημα του «για ότι άλλο επιθυμεί» δεν αφορούσε βεβαίως την αναδάσωση του Υμμητού, αλλά την ουσία της υπόθεσης

    «Δεν ξέρω αν εδώ κάποιος θέλει να είναι περισσότερος έξυπνος από τους άλλους» απάντησε η κυρία Χριστοδουλοπούλου.

    «Μα δεν είναι ζήτημα διαγωνισμού εξυπνάδας» επανήλθε ο κ. Λυκούδης για να τον διακόψει η πρόεδρος της επιτροπής ενημερώνοντας ότι διαθέτει αρκετή αυτοπεποίθηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιώργος Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει επιθετικότητα εκ μέρους της κυβέρνησης προς τη δικαιοσύνη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βέλη Τζανακόπουλου σε δικαστές: Η απόφαση για την Ηριάννα καταγράφεται στο μαύρο βιβλίο της ελληνικής Δικαιοσύνης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παραπομπή Καμμένου για την υπόθεση Noor 1 ζητά και ο Σπύρος Λυκούδης



    ΣΧΟΛΙΑ