• Top Stories

    Οριστική η καταδίκη της Ελλάδας για τα σκλαβο-χώραφα της Μανωλάδας


    Χρηματικές αποζημιώσεις σε αλλοδαπούς που εργάστηκαν στα ματωμένα φραουλο-χώραφα της Μανωλάδας θα πρέπει να καταβάλει άμεσα η ελληνική Πολιτεία.

    Η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τις άθλιες συνθήκες εργασίες στα σκλαβο-χώραφα της Μανωλάδας είναι πλέον οριστική. Μετά την εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απέσυρε την αίτηση που κατατέθηκε στο παρά πέντε της προθεσμίας για επανεξέταση της καταδικαστικής απόφασης.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θεωρεί πλέον «ως μη υποβληθείσα» τη σχετική αίτηση και η απόφαση κατέστη οριστική στις 30 του περασμένου Ιούνη.

    Οι αποζημιώσεις που καλείται πλέον να πληρώσει η Πολιτεία υπολογίζονται στο μισό εκατομμύριο ευρώ.

    Τον περασμένο Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα μετά από προσφυγή 42 υπηκόων του Μπαγκλαντές.

    Οι αλλοδαποί εργάστηκαν για ένα χρόνο σε αγρόκτημα της Μανωλάδας. Τους είχαν υποσχεθεί μισθό 22 ευρώ για επτά ώρες εργασίας και 3 ευρώ για κάθε ώρα υπερωρίας. Όπως κατήγγειλαν, δούλευαν καθημερινά από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ υπό την επίβλεψη ένοπλων φρουρών. Ζούσαν σε πρόχειρες παράγκες χωρίς τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό.

    Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ομόφωνα αναγνώρισε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου περί απαγόρευσης των καταναγκαστικών έργων και επέρριψε ευθύνες στην ελληνική Πολιτεία που παρέβη τις υποχρεώσεις της προκειμένου να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, να προστατέψει τα θύματα, να διερευνήσει αποτελεσματικά τα διαπραχθέντα αδικήματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.

    Σε καθένα από τους αλλοδαπούς εργάτες επιδικάστηκε αποζημίωση 16.000 ή 12.000 ευρώ και επιπλέον 4.363,64 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

    Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, η προσφυγή κατά της καταδικαστικής απόφασης κατατέθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, εν αγνοία του υπουργού Σταύρου Κοντονή!

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επίθεση Κικίλια στην κυβέρνηση: Προσπάθεια κάλυψης του «σκανδάλου Καμμένου»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απειλεί ο Τσαβούσογλου – Τσίπρας: «Η Τουρκία αρέσκεται στο να μην σέβεται»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το Twitter «οργιάζει» με τις δηλώσεις Μπαλάφα περί «ευεργετών»



    ΣΧΟΛΙΑ