• Top Stories

    Νέος ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ ταρακούνησε την Λέσβο

    σεισμός

    (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Ο ισχυρός μετασεισμός που “εύχονταν”  οι σεισμολόγοι σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου – έξι μέρες μετά τα 6,1 Ρίχτερ που προκάλεσαν το θάνατο μιας 43χρονης γυναίκας και την εξαφάνιση του χωρού Βρίσα- και αφού απο νωρίς το πρωί καταγράφονταν αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις.

    Η σεισμική δόνηση των 5,2 βαθμών σημειώθηκε στις 22:50 στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λέσβου και κοντά στα τουρκικά παράλια, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

    Έως τώρα δεν είναι γνωστό εάν υπάρχουν τραυματίες ή υλικές ζημιές.

    Η δόνηση των 5,2 Ρίχτερ τρόμαξε τους κατοίκους της Λέσβου αλλά καθησύχασε τους σεισμολόγους οι οποίοι επισήμαιναν την ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός μετασεισμός για να εκτονωθεί η σωρρευμένη ενέργεια που συνεπάγεται η αρχική δόνηση της Δευτέρας.

    Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι ο νέος ισχυρός σεισμός καταδεικνύει ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται.Τον ενέταξε στην μετασεισμική ακολουθία, καθώς όπως είπε  είνια μία κλάση μεγέθους μικρότερος από τον κύριο σεισμό των 6,1 Ρίχτερ.

    Στο ίδιο ενθαρρυντικό πλαίσιο, είπε, εντάσσονται και οι προγενέστεροι ισχυροί μετασεισμοί, με πέντε δονήσεις 4,8 έως 4,1 Ρίχτερ να έχουν καταγραφεί τα τρία τελευταία εικοσιτετράωρα

    Το επίκεντρο κοντά στο Πλωμάρι και με εστιακό βάθος μόλις 12 χλμ

    Το επίκεντρο εντοπίζεται περίπου 31 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Μυτιλήνης και 16 χιλιόμετρα νότια του οικισμού Πλωμαρίου.

    Η δόνηση είχε σχετικά μικρό εστιακό βάθος, 12 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του βυθού, και έγινε αισθητός τόσο στη Λέσβο όσο και στις ακτές της Τουρκίας, με το επίκεντρο να βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σμύρνης.

    Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ήταν επί μέρες έντονη ενώ το πρωί του Σαββάτου είχε σημειωθεί και  νέα δόνηση της τάξεως των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Παγκόσμιο γεωολογικό φαινόμενο η “εξαφάνιση” του χωριού Βρίσα

    Η καταστροφή του χωριού Βρίσα από τον σεισμό ενώ ακόμη και λίγα μέτρα έξω από τον οικισμό δεν υπήρξαν αντίστοιχες ζημιές αποτελεί παγκόσμιο γεωολογικό φαινόμενο  σύμφωνα με τους επιστήμονες. Συμφωνα με τον  πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιο Λέκκα και άλλους επιστήμονες είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Βρίσα δέχτηκε σεισμική ενέργεια ισχύος που αντιστοιχεί με 9 της αντίστοιχης κλίμακας, ενώ άλλες πολύ κοντινές περιοχές και οικισμοί, δεν δέχθηκαν αντίστοιχη επιβάρυνση.

    Στη Βρίσα αναπτύχθηκε ένα μοναδικό σεισμικό φαινόμενο, που όμοιό του δεν υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο είπε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε πως στην πολυετή του εμπειρία σε 50 μεγάλους σεισμούς σε όλο τον κόσμο, δεν συνάντησε αντίστοιχο φαινόμενο.

    Οι βλάβες είναι εντοπισμένες σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ενώ στη γύρω περιοχή είναι διάσπαρτες και μικρότερης κλίμακας. Θεωρούμε, επισήμανε ο καθηγητής, ότι η Βρίσα θα αποτελέσει παγκόσμιο πεδίο εφαρμογής νέων τεχνολογιών και επιστημονικών ερευνών. Μέχρι στιγμής, όλοι υποψιαζόμαστε το αίτιο που προκάλεσε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Ωστόσο, αν δεν γίνουν δοκιμές και εφαρμογές σε πραγματικές συνθήκες στην περιοχή, δεν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

    Πηγή:Thetoc.gr



    ΣΧΟΛΙΑ