• Πολιτική

    Νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Καταλονία – Νεκροί και οι πέντε δράστες (video)

    επίθεση


    Mετά την επίθεση με τους 13 νεκρούς στη Βαρκελώνη, πραγματοποιήθηκε και νέα τρομοκρατική επίθεση, τα ξημερώματα της Παρασκευής στην κωμόπολη Καμπρίλς, νότια της Βαρκελώνης, η δεύτερη μέσα σε λίγες ώρες στην Καταλονία.

    Όπως αναφέρει το Associated Press επικαλούμενο πηγές της αστυνομίας πέντε άνδρες που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο επιτέθηκαν σε πεζούς τραυματίζοντας έξι πολίτες, ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ακολούθησε μάχη με αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της οποίας τέσσερις από τους δράστες έπεσαν νεκροί ενώ ο πέμπτος υπέκυψε λίγη ώρα αργότερα από τα τραύματά του. Κατά την «μάχη» που ακολούθησε τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας «οι φερόμενοι ως τρομοκράτες παρέσυραν αρκετούς ανθρώπους πριν να συναντήσουν μια περίπολο της αστυνομίας και να ξεκινήσει ανταλλαγή πυροβολισμών».

    Η αστυνομία επεσήμανε πως θα πραγματοποιηθούν αρκετές ελεγχόμενες εκρήξεις στην Καμπρίλς, από μια ομάδα πυροτεχνουργών καθώς οι πέντε τρομοκράτες φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά.

    Οδηγίες για τους κατοίκους του Καμπρίλς να “μείνουν σπίτι και ασφαλείς”, εξέδωσαν οι καταλανικές υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών σε ανάρτηση στο Twitter.

    Το Καμπρίλς είναι μια παραθαλάσσια πόλη, κοντά στην Ταραγόνα, περίπου 100 χλμ. νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης.

    Άρρηκτα συνδεδεμένη είναι σύμφωνα με αξιωματούχους  η επιχείρηση της αστυνομίας και η αποτροπή τρομοκρατικής ενέργειας με την επίθεση που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στην Βαρκελώνη και είχε ως αποτέλεσμα 13 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και περισσότερα από 100 να τραυματιστούν.

    Αρκετοί μάρτυρες στο Καμπρίλς μίλησαν για πολλούς πυροβολισμούς, ενώ η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν τέσσερα θύματα. Παράλληλα ακόμη ένα άτομο από τους υπόπτους τραυματίστηκε σοβαρά.

    Η επιχείρηση ακολούθησε μία επίθεση με φορτηγάκι στη Βαρκελώνη την Πέμπτη που κόστισε τη ζωή σε 13 άτομα. Ακόμη 100 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι καταλανικές αρχές.

    Το σκηνικό του τρόμου εκτυλίχθηκε στον μεγάλο πεζόδρομο Las Ramplas στο κέντρο της καταλανικής πρωτεύουσας. Ένα λευκό φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πεζούς, παρασύροντας στο πέρασμά του δεκάδες ανθρώπους.

    Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση που διαπράχθηκε το απόγευμα στο κέντρο της Βαρκελώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο προπαγάνδας της, το Amaq.

    «Οι άνθρωποι που έκαναν την επίθεση στη Βαρκελώνη είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους κι εξετέλεσαν την επιχείρηση ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις να στοχοθετηθούν τα κράτη του συνασπισμού», μετέδωσε το Amaq, αναφερόμενο στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος πολεμά εναντίον του ISIS.

    Οι αρχές στη Βαρκελώνη έχουν προχωρήσει στη σύλληψη ενός υπόπτου του Ντρις Ουκαμπίρ, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που είχε νοικιάσει το λευκό βαν, που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στον πεζόδρομο της Las Ramplas.

    Λίγο αργότερα νεκρός έπειτα από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς έπεσε ο ένας από τους δράστες της επίθεσης, ενώ όπως μετέδωσε το δίκτυο SkyNews, νεκρός είναι και ο δεύτερος δράστης, επίσης από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.

    Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, ο οδηγός ανέβηκε στον πεζόδρομο και με μεγάλη ταχύτητα οδηγούσε το όχημά του πάνω στους πεζούς, οι οποίοι προσπαθούσαν να σωθούν.

    Η ισπανική αστυνομία απέκλεισε και εκκένωσε ολόκληρη την περιοχή. Στο σημείο έσπευσαν δεκάδες ασθενοφόρα και οχήματα της πυροσβεστικής, καθώς και οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας και η αντιτρομοκρατική.

    Σύμφωνα με πηγές της ισπανικής αστυνομίας, ο δράστης οδήγησε με μεγάλη ταχύτητα το λευκό φορτηγό πάνω στους πεζούς και ακολούθως διέφυγε πεζός. Η αστυνομία ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του, ενώ εκκενώθηκαν και οι γύρω δρόμοι. Η επίθεση στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της La Rampla σημειώθηκε, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στις 17:05 τοπική ώρα.

    Στο σημείο βρέθηκε ένα ισπανικό διαβατήριο από άτομο με μουσουλμανική καταγωγή. Σύμφωνα με την περιγραφή των αστυνομικών, οι οποίοι επικοινωνούσαν μέσω ασυρμάτου, ο δράστης φέρεται να είναι άνδρας που φορά λευκό πουκάμισο και έχει ύψος περίπου 1,70μ.

    Το λευκό βαν είχε νοικιαστεί από εταιρεία στην πόλη Santa Perpetua de la Mogada, από τον Ντρις Ουκαμπίρ, του οποίου η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα, ενώ ο Ουκαμπίρ φέρεται να έχει συλληφθεί.

    Η αστυνομία απέκλεισε όλες τις εισόδους και τις εξόδους της πόλης, κάνοντας πλήρη έλεγχο σε κάθε διερχόμενο όχημα.

    Στους τραυματίες ήταν και μία Ελληνίδα με τα παιδιά της

    Τρεις Έλληνες, μια μητέρα και τα δύο παιδιά της, είναι ανάμεσα στους τραυματίες της επίθεσης, σύμφωνα με τη γραμματεία του πρόξενου της Ελλάδας στη Βαρκελώνη, Φερνάντο Τούτο Χομέδες. Ο πατέρας των παιδιών είναι καλά στην υγεία του.

    «Ο πατέρας είναι καλά, η μητέρα και τα δύο παιδιά έχουν τραυματιστεί» είπε η κ. Ζησιμοπούλου και σημείωσε πως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν υπάρχουν τυχόν άλλοι Έλληνες μεταξύ των τραυματιών.

    «Ο πατέρας ήταν πολύ ταραγμένος» ανέφερε η γραμματέας του Έλληνα προξένου, επισημαίνοντας πως το περιστατικό έγινε σ’ έναν πεζόδρομο που μαζεύει πάρα πολύ κόσμο, κυρίως τουρίστες αυτές τις ημέρες του Αυγούστου.

    Σύμφωνα με την κ. Ζησιμοπούλου, αυτή την εποχή δεν υπάρχουν πολλά γκρουπ Ελλήνων τουριστών στη Βαρκελώνη. «Τα γκρουπ είναι συνήθως τον χειμώνα, αυτή την εποχή ταξιδεύουν κυρίως μεμονωμένες οικογένειες ή νέα άτομα» είπε.

    Η Ισπανική αστυνομία έχει δώσει στη δημοσιότητα το τηλέφωνο 0034932142124 προκειμένου όποιος επιθυμεί μπορεί να επικοινωνεί ώστε να μαθαίνει πληροφορίες για συγγενείς του που βρίσκονται στη Βαρκελώνη.

    Tο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει: «Η σκέψη μας βρίσκεται στη Βαρκελώνη Είμαστε συγκλονισμένοι από τη στυγερή τρομοκρατική επίθεση».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη: Φορτηγό έπεσε πάνω πεζούς-Αναφορές για 13 νεκρούς (video-pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βαρκελώνη: Βίντεο φρίκης με ανθρώπους σωριασμένους σε λίμνες αίματος-Προσοχή σκληρές εικόνες (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μαρτυρίες-σοκ από την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη

     



    ΣΧΟΛΙΑ