• Πολιτική

    Νέα πρόκληση στο Αιγαίο: Η Τουρκία δέσμευσε μέχρι και το αεροδρόμιο Ρόδου για την άσκηση «Θαλασσόλυκος»

    (φωτογραφία αρχείου)


    Τις έντονες διαμαρτυρίες της Ελλάδας προξενεί για μια ακόμα φορά η Τουρκία, η οποία στα πλαίσια της άσκησης «Θαλασσόλυκος», περιέλαβε στην περιοχή που δεσμεύει στο Αιγαίο μέχρι και το διεθνές αεροδρόμιο Ρόδου.

    Η κίνηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, κ. Κυριάκο Λουκάκη, ο οποίος καλεί τις χώρες που έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν την άσκηση να μην επιτρέψουν τη συμμετοχή στους εκπροσώπους τους.

    Στις επιστολές που απέστειλε ο κ. Λουκάκης ξεκαθαρίζει πως «η άσκηση η οποία διεξάγεται από τις τουρκικές αρχές περιλαμβάνει μέρος του ΕΕΧ και της τερματικής περιοχής του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου».

    «Το γεγονός αυτό» υπογραμμίζει, «πέραν του ότι παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είναι αντίθετο στις σχέσεις καλής γειτονίας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων».

    Τη δημοσίευση της επιστολής Λουκάκη έκανε η τουρκική εφημερίδα YENI SAFAK, η οποία σημειώνει: «Η άσκηση DENIZ KURDU, η οποία διεξάγεται από το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ανησύχησε τους Έλληνες. Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης έστειλε επιστολή στις συμμετέχουσες χώρες, προτρέποντάς τις να μη συμμετέχουν».

    Η κίνηση των Τούρκων έρχεται να κορυφώσει την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, η οποία έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, με την Άγκυρα να εκδίδει τη μία NAVTEX μετά την άλλη και δεσμεύει περιοχές στο Αιγαίο για ασκήσεις. Ως απάντηση η Ελλάδα ετοιμάζει τις επόμενες μέρες την δική της άσκηση στην περιοχή του Αιγαίου, με την ονομασία «Καταιγίδα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ερντογάν: Έδωσε εντολή να συλληφθούν μέλη αντιπολιτευόμενης εφημερίδας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: «Η ΕΕ επιμένει να κρατά όρθια την Ελλάδα που έχει χρέος 400 δισ.!»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τετ α τετ Τσίπρα – Ερντογάν: Επιθυμία για πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος



    ΣΧΟΛΙΑ