• Top Stories

    Νέα πρόκληση στο Αιγαίο: Δύο τούρκικες πυραυλάκατοι δίπλα από το Αγαθονήσι για περίπου 20 λεπτά

    • NewsRoom

    (φωτογραφία αρχείου)


    Στο «κόκκινο» για μια ακόμα φορά η ένταση στο Αιγαίο, καθώς δύο τουρκικές πυραυλάκατοι παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και παρέμειναν για αρκετή ώρα σε απόσταση λίγων μιλίων από το Αγαθονήσι.

    Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το μεσημέρι της Δευτέρας 15 Μαΐου 2017, δύο πυραυλάκατοι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο συμμετοχής τους στην τουρκική άσκηση με την επωνυμία «ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ» (“DENIZ KURDU”), προσέγγισαν τις ανατολικές και βόρειες ακτές της ν. Αγαθονησίου, όπου και παρέμειναν στην θαλάσσια περιοχή επί περίπου είκοσι λεπτά, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

    Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, περιπολούσε παράκτιο περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο και παρακολουθούσε συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών. Παράλληλα μία πυραυλάκατος και μία κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή, έπλευσαν άμεσα στην περιοχή του Αγαθονησίου.

    Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.

    Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν δυτικά και νότια.

    Πρόκειται για μια ακόμα προκλητική κίνηση της Άγκυρας η οποία συνεχίζει την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε μια σειρά από νησιά της περιοχής, μεταξύ των οποίων και το Αγαθονήσι. Είναι χαραρακτηριστικό, μάλιστα, πως οι εορτασμοί του ελληνικού στρατού στο νησί την ημέρα του Πάσχα είχαν βρεθεί στο επίκεντρο των τουρκικών ΜΜΕ, αλλά και του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι το Αγαθονήσι είναι τουρκικό έδαφος.



    ΣΧΟΛΙΑ