• Top Stories

    Νέα δίκη για σύμβαση της Siemens: 18 στο εδώλιο για το C4I

    siemens


    «Μίζες» από τη Siemens για να κερδίσει ακόμα μία σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο κατέληξε το Συμβούλιο Εφετών ότι δόθηκαν από Έλληνες και Γερμανούς, στελέχη του γερμανικού κολοσσού, σε κρατικούς λειτουργούς. Δεκαοκτώ κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την προμήθεια του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το περίφημο C4I.

    Για το σύστημα ασφαλείας που κόστισε στο Δημόσιο κοντά 260 εκατομμύρια ευρώ, αλλά ποτέ δεν λειτούργησε, το Συμβούλιο Εφετών έκρινε ότι προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για σειρά κακουργηματικών πράξεων για 18 νυν και πρώην στελέχη της μητρικής εταιρείας και της θυγατρικής της στην Ελλάδα. Βασικός κατηγορούμενος, ο «άφαντος» για την ελληνική Δικαιοσύνη Μιχάλης Χριστοφοράκος.

    Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι, «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I».

    Οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek θα δικαστούν για ενεργητική δωροδοκία από κοινού και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού δημοσίου υπό ιδιαίτερες επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος-ζημία άνω των 150.000 ευρώ.

    Οι Γεώργιος Καραμάνης, Εμμανουήλ Βαρδάκης, Ελευθέριος Λώλος, Γεράσιμος Βασιλάτος, Παναγιώτης Αναστόπουλος, Ιωάννης Πετρόπουλος και Παναγιώτης Μέρτης θα δικαστούν για παθητική δωροδοκία από κοινού και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (επί μακρό χρόνο, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας) με όφελος ζημία άνω των 150.000 ευρώ.

    Για την υπόθεση θα δικαστούν και οι Γ. Καλδής, Αλ. Λέτσας, Σάββας Γιαννακάκης, Αθ. Ράμμος και Βασίλειος Τυρογαλάς για άμεση συνέργεια από κοινού σε ενεργητική δωροδοκία και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος-ζημία άνω των 150.000 ευρώ.

    Για ηθική αυτουργία σε απιστία θα δικαστούν οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Διονύσης Δενδρινός, Gr. Clark, Γ. Καραμάνης, Εμμ. Βαρδάκης, Ιω. Πετρόπουλος, Γερ. Βασιλάτος, Παν. Αναστόπουλος, Russ Maghew, Ελ. Λώλος και Παν. Μέρτης.

    Οι Ελ. Λώλος , Γερ. Βασιλάτος, Παν. Αναστόπουλος, Ιωα. Πετρόπουλος και Παν. Μέρτης θα δικαστούν επίσης για άμεση συνέργεια σε απιστία στην υπηρεσία κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος-ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ, αλλά και για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατ΄εξακολούθηση με σκοπό οφέλους-βλάβης κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος-ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ.

    Οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Διονύσης Δενδρινός, R. Maghew και Gr. Clark παραπέμπονται σε δίκη για ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε ψευδή βεβαίωση από κοινού και κατ΄εξακολούθηση με σκοπό οφέλους-βλάβης κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος ζημία άνω των 120.000 ευρώ και 150.000 ευρώ.

    Τέλος, οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek παραπέμπονται σε δίκη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, από κοινού, κατ΄εξακολούθηση και κατ΄επάγγελμα, ενώ οι Γ. Καλδής, Αθ. Λέτσας, Σ. Γιαννακάκης, Αθ. Ράμμος και Βας. Τυρογαλάς για άμεση συνέργεια από κοινού σε νομιμοποίηση εσόδων από κοινού, κατ΄επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση.

    Επιπλέον, το Συμβούλιο Εφετών όχι μόνο διατηρεί την ισχύ των ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος των Μιχάλη Χριστοφοράκου, Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek, αλλά διατάσσει εφόσον συλληφθούν την προσωρινή τους κράτηση!

    Αντίθετα, το Συμβούλιο Εφετών αποφάνθηκε να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου και του Διονύση Δενδρινού για το αδίκημα της απάτης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για ακύρωση της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απόφαση για την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου: Η τελεσίδικη καταδίκη Βλαστού και η αθώωση Σκαφτούρου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απόφαση κατά του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια



    ΣΧΟΛΙΑ