• Top Stories

    Νέα αναίρεση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στην απαλλαγή Ανδρέα Γεωργίου από την τεχνητή διόγκωση του χρέους το 2009

    Ανδρέας Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

    Ανδρέας Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ


    Για δεύτερη φορά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ασκεί αναίρεση σε βούλευμα που αθωώνει τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου από κάθε ποινική ευθύνη για το έλλειμμα της χώρας το 2009. Στοιχεία που οδήγησαν στην υπογραφή του πρώτου μνημονίου.

    Η εισαγγελική αναίρεση έρχεται στο παρά 5 της λήξης της προθεσμίας και αναμένεται να βάλει νέες φωτιές καθώς η κυβέρνηση φέρεται να έχει δεσμευτεί στους δανειστές την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης για τη… δικαστική περιπέτεια του κ.Γεωργίου.

    Η νέα αναίρεση

    Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έκανε δεκτή σχετική αίτηση και για νομικούς λόγους, άσκησε  αναίρεση στο πρόσφατο βούλευμα  του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο απηλλάγη ο Ανδρέας Γεωργίου από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.

    Το αδίκημα αφορά σε καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί, κατά τους καταγγέλλοντες, η υπαγωγή της χώρας σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Τώρα, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα αποφασίσει εάν θα αναιρέσει το βούλευμα, στέλνοντας ξανά πίσω την υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών.

    Στο υπό αναίρεση βούλευμα οι δικαστές (όπως και οι συνάδελφοί τους πριν από δύο χρόνια) αποφάσισαν να μην παραπέμψουν σε δίκη τον πρώην πρόεδρο αλλά και δύο στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ για την κακουργηματική κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.

    Το Συμβούλιο Εφετών κατέληξε στην κρίση του με οριακή πλειοψηφία. Οι δύο δικαστές που πλειοψήφησαν είχαν την άποψη ότι ο Ανδρέας Γεωργίου και οι πρώην προϊστάμενοι υπηρεσιών της ΕΛΣΤΑΤ, Κωνσταντίνος Μολφέτας και Αθανασία Ξενάκη, δεν πρέπει να παραπεμφθούν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αλλά να απαλλαγούν από την κακουργηματική κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία, σε βάρος του Δημοσίου υπό την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίσταση της ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας του αντικειμένου του εγκλήματος.

    Αντίθετα, μία εφέτης εξέφρασε την άποψη ότι ο πρώην πρόεδρος της Στατιστικής Αρχής και οι δύο συνεργάτες του έπρεπε να παραπεμφθούν σε δίκη και να λογοδοτήσουν για ψευδή στοιχεία που έβαλαν την Ελλάδα στην εποχή των μνημονίων.

    Έτσι, με το υπ΄αριθμόν 969/2017 βούλευμα, η πλειοψηφία του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα Ιωάννη Κούτρα, ο οποίος είχε εισηγηθεί την απαλλαγή των κατηγορουμένων από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Κακλαμάνης φέρνει στη Βουλή τις αποκαλύψεις για τα έξοδα του Γεωργίου 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπόθεση Energa: «Όχι» των δικαστών στο αίτημα αποφυλάκισης του Άρη Φλώρου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άρχισαν οι απολογίες για τα διαφημιστικά κονδύλια στα έντυπα του Π. Μαυρίκου



    ΣΧΟΛΙΑ