• Ελλάδα

    Μια τρύπα στο νερό η λίστα των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου

    • Contributor


    Γραμμένα στην… άμμο φαίνεται ότι θα μείνουν τα χρέη του πίνακα των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου, που την περασμένη εβδομάδα δόθηκαν για μία ακόμη χρονιά στη δημοσιότητα. Τα περισσότερα πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων φιγουράρουν στις θέσεις της πολυσέλιδης λίστας, χρωστούν στο δημόσιο δισεκατομμύρια ευρώ που δεν δείχνουν διατεθειμένα να πληρώσουν. Πρόκειται για οφειλές οι οποίες προέρχονται από απάτες για τις οποίες έχουν εκτίσει πολυετείς καθείρξεις ή βρίσκονται ακόμη στη φυλακή.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νούμερο 1 της λίστας που εμφανίζεται να οφείλει το ιλιγγιώδες ποσό των 1.266.846.871,12 ευρώ. Ο μεγαλύτερος οφειλέτης του δημοσίου είναι ο 64χρονος χαρακτηριζόμενος ως «λογιστής του ΦΠΑ», καθώς πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο με εμπλεκόμενους ιδιώτες και εφοριακούς, για το οποίο τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης επέβαλαν πολυετείς ποινές κάθειρξης και σε πολλές περιπτώσεις ισόβια και σε εφοριακούς. Στο σκάνδαλο των επιστροφών ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 με εικονικές εξαγωγές και επιστροφές Φ.Π.Α. εκατομμυρίων ευρώ που μοιράζονταν εφοριακοί και ιδιώτες.

    Ο 64χρονος έχει καταδικαστεί σε περισσότερα από 200 χρόνια κάθειρξη, έχει συγχωνεύσει τις ποινές του και ύστερα από περίπου 7 χρόνια παραμονής στις φυλακές, πλέον κυκλοφορεί ελεύθερος, και φαντάζει δύσκολο να αποπληρώσει το ποσό των 1,2 δισ. ευρώ, καθώς υποστηρίζει πως δεν έχει χρήματα. Στο νούμερο δύο της ίδιας λίστας φιγουράρεις επίσης ακόμη ένας ιδιώτης από τους εμπλεκόμενους στο ίδιο σκάνδαλο. Εμφανίζεται να οφείλει το ποσό των 428.352.560,27 ευρώ που προέρχεται από τις επιστροφές ΦΠΑ για τις οποίες καταδικάστηκε ότι εισέπραξε, τα πρόστιμα, τα τέλη και τις προσαυξήσεις. Έχουν επιβληθεί σε βάρος του πολυετείς ποινές κάθειρξης και ακόμη βρίσκεται στις φυλακές. Στο νούμερο τρία της λίστας των μεγαλοοφειλετών βρίσκεται επίσης ιδιώτης ο οποίος εμπλέκεται στο σκάνδαλο των επιστροφών, με τις περιβόητες εξαγωγές φωτογραφικών χαρτιών και μηχανών στη Βουλγαρία. Εκκρεμούν πολλά δικαστήρια σε βάρος του, το σκάνδαλο έχει επιβαρύνει το δημόσιο κορβανά με εκατομμύρια ευρώ και ο ίδιος είναι εξαφανισμένος και αναζητείται. Μέχρι τον αριθμό 20 της λίστας συναντώνται τουλάχιστον άλλα πέντε ονόματα που έχουν εμπλακεί στο ίδιο σκάνδαλο των εικονικών εξαγωγών, δρώντας σε διαφορετικές ομάδες.

    «Το κράτος δεν πρόκειται να εισπράξει ούτε ένα ευρώ απ’ αυτές τις οφειλές», αναφέρει μιλώντας στο «Mononews» ο συνήγορος εμπλεκομένων ιδιωτών στο συγκεκριμένο σκάνδαλο Χρήστος Κάτσιος. «Οι προσαυξήσεις, τα πρόστιμα, οι τόκοι, τα τέλη, μεγεθύνουν τόσο το ποσό, που είναι αδύνατο για κάθε εμπλεκόμενο να τα καταβάλει. Έπρεπε να γινόταν πιο ορθολογικός υπολογισμός για να είχε το κράτος κάποια ελπίδα», συμπλήρωσε. Πάντως παρ’ ότι οι κρατικές υπηρεσίες έχουν καταλογίσει τη ζημία από το κύκλωμα στο οποίο εμπλεκόταν ο 64χρονος λογιστής σε ποσό που φτάνει τα 8 δις ευρώ, οι καταδικασμένοι υποστηρίζουν πως περιορίζεται σε 17,5 εκατομμύρια ευρώ.

    Η λίστα Λαγκάρντ και οι εφοριακοί

    Το παράπονο πάντως όσων περιλαμβάνονται στη λίστα των μεγαλοοφειλετών είναι πως αυτά που απουσιάζουν είναι τα ονόματα των εφοριακών. Τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης έχουν επιβάλει βαριές ποινές σε πρώην υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ., μέχρι και ισόβιας κάθειρξης, δικαστήρια εξακολουθούν να ασχολούνται με τέτοιες υποθέσεις, καταλογισμοί έγιναν από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες, όμως τα ονόματα δεν δημοσιοποιήθηκαν.

    Μόνον στη μεγάλη ομάδα του σκανδάλου των επιστροφών ΦΠΑ της Θεσσαλονίκης έχουν καταδικαστεί 30 εφοριακοί και 40 ιδιώτες. Από τους εφοριακούς τέσσερις έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, όπως και αρκετοί ιδιώτες. Μάλιστα, τα ονόματα δύο εφοριακών που έχουν καταδικαστεί για το σκάνδαλο βρέθηκαν στη λίστα Λαγκάρντ με ποσά 700.000 και 6,5 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρθηκε πολλές φορές σε δίκες του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου. Έχει καταγγελθεί επίσης πως το όνομα ακόμη ενός εφοριακού, που όμως δεν απασχόλησε ποτέ ως κατηγορούμενος για τις παράνομες επιστροφές Φ.Π.Α. βρίσκεται στη λίστα Λαγκάρντ.

    «Δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ τα ονόματα των υπαλλήλων που ενεπλάκησαν και καταδικάστηκαν μέχρι και σε ισόβια κάθειρξη. Και σε αυτούς έχουν καταλογιστεί ποσά του ίδιου μεγέθους με των ιδιωτών, ωστόσο τα ονόματά τους δεν βγήκαν σε καμία λίστα», σημειώνει ο κ. Κάτσιος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αγωγές μετόχων κατά της ΕΚΤ για τον τρόπο που χειρίστηκε τη χρεοκοπία της Banco Popular

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόλεμος ανακοινώσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις τηλεοπτικές άδειες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι συμβαίνει πραγματικά με τον Ροδόλφο Οντόνι;



    ΣΧΟΛΙΑ