• Top Stories

    Υπόθεση τράπεζας Κύπρου: Μάρτυρας του Πεχλιβανίδη ο καθηγητής Σταικούρας

    • NewsRoom
    Γιάννης Πεχλιβανίδης

    Γιάννης Πεχλιβανίδης


    Τον Αναπληρωτή Καθηγητή Χρηματοοικονομικού Δικαίου στο Τμηήμα Χρημα­τοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικη­τικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω Παναγιώτη Σταϊκούρα, πα­ρουσίασε χθες στο δικαστήριο, ως μάρτυρα υπεράσπισης, η πλευρά του Γιάννη Πεχλιβα­νίδη, εκ των κατηγορουμένων στην ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου.

    Ο κ. Σταϊκούρας κατέθεσε στο δικαστήριο, ως μέρος της κύριας εξέτασης του, το βιογραφικό του σημείωμα και μια πολυσέλιδη γραπτή δήλωση, την οποία δεν ανέγνωσε, λόγω έν­στασης της Κατηγορούσας Αρχής, η οποία ανέφερε ότι έλαβε τη δήλωση του μάρτυρα λίγα μόλις λεπτά πριν από την έναρξη της διαδικασίας και ζήτησε να της παρασχεθεί χρόνος για να την διαβάσει, αφού από τις πρώτες σελίδες εντόπισε σημεία για τα οποία πιθανώς να κατατεθεί ένσταση.

    Η πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορουμένου δεν έφερε ένσταση στο αίτημα και το τριμελές Κακουργιοδικείο όρισε την υπόθεση για τις 7 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία ο μάρτυρας δεν θα παρίσταται στη διαδικασία, μετά από σχετικό αίτημα που υπεβλήθη. Ο κ. Σταϊκούρας θα βρεθεί και πάλι ενώπιον του δικαστηρίου στις 26 και 27 Απριλίου, όταν θα διαβάσει τη γραπτή δήλωση του ως μέρος της κύριας εξέτασης του και θα τύχει αντεξέτασης.

     

    Το βιογραφικό του σημείωμα
    Ο μαρτυράς είναι διαχειριστής Εταίρος δικηγορικής εταιρίας, είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Παν. Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο τραπεζικό και χρηματοοικονομικό δίκαιο από το Queen Mary Πανεπιστημίου του Λον­δίνου και Διδάκτωρ Νομικής του London School of Economics and Political Science με θέμα διατριβής την κατάχρηση αγοράς.

    Επίσης έχει διατελέσει μέλος τόσο της ομάδας εργασίας για την κωδικοποίηση του θεσμικού πλαισίου περί κεφαλαιαγοράς και χρηματι­ στηρίου, όσο και των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της οδηγίας της ΕΕ για τη διαφάνεια και της οδηγίας για την κατάχρηση αγοράς.

    Η διαδικασία
    Μέχρι στιγμής έχουν ολοκλη­ρώσει την απολογία τους οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτεμης και Ανδρέας Ηλιάδης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδι­κασίας της απολογίας του κ. Πεχλιβανίδη, σειρά θα πάρουν για τη δική τους απολογία, ο Γιάννης Κυπρή και η Τράπεζα Κύπρου, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει προς το δικα­ στήριο ότι θα καλέσει τον καθηγητή ­ εμπει­ρογνώμονα Kern Alexander για να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση.



    ΣΧΟΛΙΑ