• Οικονομία

    Υπόθεση Τράπεζα Κύπρου: Αθώοι ή ένοχοι οι κ. Ηλιάδης και Πεχλιβανίδης;

    • NewsRoom
    Γιάννης Πεχλιβανίδης

    Γιάννης Πεχλιβανίδης


    Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμέ­νεται η σημερινή τελική ετυ­μηγορία του Μόνιμου Κακουρ­γιοδικείου Λευκωσίας στην 1η ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε πρώην ανώτατων στελε­χών της, με κύρια κατηγορία τη χειρα­γώγηση της αγοράς. Η σημερινή από­φαση του Κακουργιοδικείου θα είναι η πρώτη που εκδίδεται σε σχέση με τις τράπεζες.  Ενδιαφέρον αποτελεί επίσης το κατά πόσον στην απόφαση θα λαμ­βάνεται και σε ποιο βαθμό υπόψη το διάταγμα certiorari που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο στις 6 Δεκεμβρίου 2017 με το οποίο ουσιαστικά μπλοκά­ ρεται η εκδίκαση της δεύτερης ποινικής υπόθεσης της Τράπεζας Κύπρου, η οποία έχει να κάνει με τα ελληνικά ομόλογα.

    Το διάταγμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκδόθηκε αφού κρίθηκε ότι το κατηγορητήριο έπασχε αφού βα­ σίστηκε εξ’ ολοκλήρου σε απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) της οποίας την συγκεκριμένη πε­ρίοδο η σύνθεση της έπασχε. Πληροφορίες μας αναφέρουν οτι η πρώτη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου μπορεί να επηρεαστεί εν μέρει αφού μόνο κά­ ποιες από τις κατηγορίες βασίζονται σε κανονισμό της ΕΚΚ με την προβλη­ ματική σύνθεση.

    0Ι ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ.

    Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, εκτός από την Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο, είναι οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρ­τεμη, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή και Γιάννης Πεχλιβανιδης για τους οποί­ ους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέ­ ραν πάσης λογικής αμφιβολίας από το δικαστήριο.

    Το Κακουργιοδικείο με εν­ διάμεση απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση σε πέντε από τις έξι κατηγορίες εναντίον των κατηγορου­ μένων, καλώντας τους σε απολογία. Με την ίδια απόφαση είχε απαλλάξει τους κατηγορούμενους από την κατη­γορία της συνωμοσίας για την οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν έχει κα­ταδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση.

    Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ

    Και οι έξι κατηγορούμενοι είχαν κληθεί σε απολογία για τη 2η κατηγορία, αυτή της χειραγώγησης της αγοράς μεταξύ 14/06/2012 και 26/06/2012.

    Ενώ οι Θεόδωρος Αρι­στοδήμου, Αντρέας Αρτεμη, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή και Γιάννης Πε­χλιβανίδης ήταν μέλη του ΔΣ της τρά­πεζας, παρέλειψαν να προβούν στις δέουσες ενέργειες έτσι ώστε να εκδοθεί δημόσια ανακοίνωση σημαντικού γε­ γονότος από την Τράπεζα Κύπρου για σημαντική αύξηση των κεφαλαιουχικών αναγκών της από τα €200 εκ. τα οποία είχε ανακοινώσει στις 10/05/2012.

    Η Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και ο Θεόδωρος Αριστοδήμου κλήθηκαν σε απολογία για την κατηγορία 3 που αφορά το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς μεταξύ 19/6/2012 και 26/6/12 στη Λευκωσία. Δηλαδή στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας στις 19/6/2012, ο κ. Αριστοδήμου, ενω ήταν Πρόεδρος του ΔΣ, διέδωσε πλη­ροφορίες που έδιναν παραπλανητικές ενδείξεις σε σχέση με τα χρηματοοι­κονομικά μέσα, δηλαδή ενώπιον των μετόχων της τράπεζας προέβηκε σε παραπλανητικές δηλώσεις σε σχέση με το κεφαλαιουχικό έλλειμμα της τρά­πεζας.

    Ο κ. Αριστοδήμου έχει κληθεί σε απολογία επίσης στην 5η κατηγορία που έχει σχέση και πάλι με την Ετήσια Γενική Συνέλευση, ότι δηλαδή κατά την παροχή πληροφορίας στους μετόχους της Τράπεζας απέκρυψε ου­σιώδη στοιχεία σχετικά με το κεφαλαι­ ουχικό έλλειμμα της Τράπεζας.

    Ο κ. Ηλιάδης κλήθηκε σε απολογία και για την 6η κατηγορία που αφορά επίσης απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων για το έλλειμμα τηςΤράπεζας κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση ενώ ήταν Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της.



    ΣΧΟΛΙΑ