• Top Stories

    Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες Γ.Παπανδρέου και Α.Λοβέρδου για παράνομες χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ

    Γιώργος Παπανδρέου: Εκλέχτηκε πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία του Συμβουλίου της Ευρώπης

    Γιώργος Παπανδρέου


    Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου και του Ανδρέα Λοβέρδου για παράνομες χρηματοδοτήσεις πέντε Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών (ΜΚΟ) και Ανωνύμων Εταιρειών επί υπουργίας τους στο Υπουργείο Εξωτερικών καλείται να διερευνήσει η Βουλή. Ωστόσο, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ακόμα κι αν υπήρξαν ποινικές ευθύνες, αυτές είναι παραγεγραμμένες.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής διαβίβασε σήμερα στη Βουλή τη δικογραφία, για μία έρευνα που έκανε η Εισαγγελία Διαφθοράς επί των ημερών της Ελένης Ράικου.

    Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, το ελληνικό δημόσιο φέρεται να ζημιώθηκε με περισσότερα από 6,3 εκατομμύρια ευρώ. Τις χρηματοδοτήσεις φέρονται να ειχαν υπογράψει την περίοδο 2001-2003 ο τοτε υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου και ο τότε υφυπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.

    Για τα μη πολιτικά πρόσωπα  ποινικές ευθύνες διερευνώνται από το 2001 έως το 2008.

    Οι αξιόποινες πράξεις που περιγράφονται στη δικογραφία είναι «απιστία στην υπηρεσία κατά μόνας και κατά συναυτουργία σε συνδυασμό με τις νόμο περί καταχραστών δημοσίου», καθώς και «ηθική αυτουργία στην πράξη κατά συρροή και κατ εξακολούθηση».

    Τα μη πολιτικά πρόσωπα που τελούν υπό κατηγορία είναι ο  Άλεξ Ρόντος, πρώην γενικός διευθυντής Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), Νικ. Μπάζας πρώην διευθυντής της διευθύνσεως αναπτυξιακής πολιτικής και Γ.Φιλιππέος υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας.

    Για ηθική αυτουργία διώκονται οι εκπρόσωποι των εξής ΜΚΟ και ΑΕ :

    -Αστική ΜΗ Κερδοσκοπική Εταιρία/ΜΚΟ Ακαδημία Τηλεποικοινωνιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης

    -Ινστιτούτο Μελετών, ερευνών , τηλεποικοινωνιών και πληροφορικής χωρών ΝΑ Ευρώπης ΑΕ

    -Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο ΑΕ

    -Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΑΕ

    -Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρία επιχειρηματικό γραφείο Οικονομικής Συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ