• Top Stories

    Yπουργείο Δικαιοσύνης: Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις απομόνωση στους ανήλικους κρατούμενους

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Αυστηρό περιορισμό στη σκληρή τιμωρία της απομόνωσης για τους ανήλικους κρατούμενους και εφαρμογή της μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και υπό κατάλληλες προϋποθέσεις, προβλέπει η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχη Φυτράκη.

    Με την εγκύκλιο, ο περιορισμός σε πειθαρχικό κελί ανηλίκου αναγνωρίζεται ρητά ως έσχατο μέτρο κύρωσης, που επιβάλλεται μόνο όταν ηπιότερες ποινές δεν επαρκούν και εφόσον οι χώροι απομόνωσης καλύπτουν τις σχετικές προβλέψεις. Ο κ. Φυτράκης ορίζει στην εγκύκλιό του ότι στις περιπτώσεις που θα αποφασίζεται η απομόνωση, θα πρέπει να έχει μικρή διάρκεια και ο ανήλικος θα παρακολουθείται καθημερινά από ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό.

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει σε ελέγχους στις υποδομές των φυλακών ενώ θα εξετάζεται εναλλακτικά, αντί της απομόνωσης, η παραμονή του ανήλικου στο κελί του με την επιβολή περιορισμών.

    Η εγκύκλιος προβλέπει ότι όλες οι πειθαρχικές απομονώσεις ανηλίκων θα υποβάλλονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε ο υπουργός να μπορεί να προχωρήσει σε διακοπή, αναστολή ή χάρη, όπως ορίζει ο νόμος.

    Με πρόσφατες εντολές του υπουργείου Δικαιοσύνης, έπαψαν να λειτουργούν τα πειθαρχικά κελιά στη φυλακή Κέρκυρας, τα οποία μετατρέπονται σε μουσειακό χώρο, ενώ γκρεμίστηκαν τα πειθαρχικά κελιά στη φυλακή Πάτρας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «και οι δύο επεμβάσεις έγιναν χωρίς να μειωθεί το επίπεδο ασφάλειας των φυλακών αφού τα κελιά, για τα οποία υπάρχουν σχετικές επικρίσεις της CPT και του Συνηγόρου του Πολίτη, αντικαταστάθηκαν από άλλους κατάλληλους χώρους».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βουτιά του ΑΕΠ κατά 0,5% για το πρώτο τρίμηνο του 2017 – Σε ύφεση η ελληνική οικονομία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλο το παρασκήνιο με τα νέα μέτρα. Θα πληρώσουμε πάνω από 14 δις ευρώ. Όλη η αλήθεια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Απαγορευτικό» στις επενδύσεις από τις ξένες φαρμακευτικές εταιρίες προωθεί το υπ. Υγείας



    ΣΧΟΛΙΑ