• Πολιτική

    Δίκη Siemens: Αρχίζει η επί της ουσίας εκδίκαση της υπόθεσης για τις μίζες

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Με την απόρριψη βασικών ενστάσεων και αιτημάτων κατηγορουμένων, σηματοδοτείται η επί της ουσίας έναρξη της πολύκροτης δίκης για τα μαύρα ταμεία της Siemens και τις μίζες που φέρονται να μπήκαν σε τσέπες Ελλήνων για τη σύμβαση ψηφιακοποίησης του ΟΤΕ.

    Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας απέρριψε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση τόσο το αίτημα Γερμανών κατηγορουμένων για μετάφραση στη μητρική τους γλώσσα, εγγράφων της δικογραφίας, όσο και τις ενστάσεις περί ακυρότητας του κατηγορητηρίου.

    Το κατηγορούμενο πρώην στέλεχος του γερμανικού κολοσσού Μίκαελ Κουτσερόιτερ, δια του συνηγόρου του Ηλία Αναγνωστόπουλου, υπέβαλε το αίτημα της μετάφρασης στη γερμανική γλώσσα. Μόνο εφόσον μεταφραστούν συγκεκριμένα έγγραφα της δικογραφίας, ο κατηγορούμενος θα μπορέσει να λάβει γνώση της κατηγορίας, ώστε να είναι σε θέση να παρακολουθεί και να συμμετάσχει στην εκδίκαση της υπόθεσης, υποστηρίχθηκε δια του συνηγόρου υπεράσπισης, με τους δικαστές να απαντούν στο σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης ότι αφενός οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι μπορούν να προσέρχονται στη δίκη αυτοπροσώπως και να την παρακολουθούν με διερμηνέα, αφετέρου έχουν λάβει πλήρη γνώση μέσω των συνηγόρων τους.

    Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει για την ένσταση παραγραφής επιμέρους αδικημάτων, λόγω μη εφαρμογής του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, το ζήτημα θα κριθεί κατά τη διερεύνηση της ουσίας της υπόθεσης. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε και για το αίτημα των κληρονόμων του Εμμ. Σταυριανού (έχει αποβιώσει), οι οποίοι ζητούν αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του.

    Στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, στις 28 Απριλίου, αναμένεται να αρχίσει την κατάθεσή του ο πρώτος μάρτυρας που θα είναι ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου.

    Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δικάζει την υπόθεση της σύμβασης 8002, την προμήθεια, δηλαδή, ψηφιακών κέντρων στον ΟΤΕ, που υπεγράφη το 1997 επί υπουργίας Τάσου Μαντέλη (δικάζεται σε ξεχωριστή δίκη).

    Δικάζονται 61 κατηγορούμενοι για μίζες που φέρονται να έφυγαν από τα μαύρα ταμεία της μητρικής Siemens και να κατέληξαν σε Έλληνες αξιωματούχους.

    Μεγάλοι απόντες από τη δίκη είναι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και ο Χρήστος Καραβέλας, ενώ μεταξύ των κατηγορουμένων είναι 13 Γερμανοί, πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρείας.

    Οι εμπλεκόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες που τιμωρούνται μέχρι και με ποινή ισόβιας κάθειρξης. Κατά περίπτωση θα δικάζονται για ενεργητική και παθητική δωροδοκία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στο ΣτΕ θα κριθεί ο ΕΝΦΙΑ στα μοναστήρια και την περιουσία τους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εισαγγελέας θα ερευνήσει και τις νέες καταγγελίες του ΚΚΕ για τηλεφωνικές υποκλοπές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σχολή Δικαστών: Αυξάνεται η βαθμολόγηση στα γραπτά, μειώνεται στα προφορικά



    ΣΧΟΛΙΑ