• ΑΓΟΡΕΣ

    Capital Economics: Γιατί η απόφαση της Καταλονίας ευνοεί τώρα τον Ραχόι

    • NewsRoom
    Ραχόι

    Mariano Rajoy


    Διαχειρίσιμες θα είναι για την Ισπανία οι οικονομικές επιπτώσεις από την πολιτική κρίση με την Καταλονία, εκτιμά η Capital Economics. Οι αναλυτές της, μάλιστα, θεωρούν πως οι η Μαδρίτη έχει το «πάνω χέρι» στην κόντρα της με την Βαρκελώνη και θα καταφέρει να οδηγήσει την περιφέρεια σε εκλογές.

    Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει εφησυχασμός. Αντιθέτως, όπως προειδοποιεί στην ανάλυσή της, οι κίνδυνοι αυξάνονται.

    «Η πρόβλεψή μας είναι ότι ο Ραχόι θα πετύχει να αναγκάσει την Καταλονία σε εκλογές». Ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει πει ότι αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, όμως μπορεί να προτιμήσει να το καθυστερήσει ενώ διεξάγονται συζητήσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Ισπανίας. Κάποιες θεσμικές προσαρμογές και η προοπτική περισσότερης αυτονομίας ίσως είναι αρκετά για να αλλάξουν τους συσχετισμούς.

    Η κεντρική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι  θα προσπαθήσει να αναλάβει τον άμεσο διοικητικό έλεγχο στην Καταλονία μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από την τοπική βουλή της Βαρκελώνης. Βέβαια, όπως υπενθυμίζει η Capital Economics, η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας δεν σημαίνει ότι η Καταλονία έγινε απευθείας κυρίαρχο κράτος. Στην πραγματικότητα, με την ισπανική Γερουσία να εγκρίνει την ενεργοποίηση του άρθρου 155, η Μαδρίτη επιδιώκει να αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών, της τοπικής αστυνομίας και των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

    Ενώ οι οργανισμοί που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας συνεχίζουν να λένε στους πολίτες να διαδηλώνουν ειρηνικά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξουν αναταραχές στην Καταλονία τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Είναι πολύ πιθανό τα 11.000 μέλη της εθνικής αστυνομίας που βρίσκονται στην Καταλονία να χρησιμοποιήσουν βία κατά των διαδηλωτών. Το σημαντικό ερώτημα είναι πως θα αντιδράσουν οι 17.000 αστυνομικοί των τοπικών δυνάμεων, οι Mossos d’Esquarda. Αν ταχθούν υπέρ των διαδηλωτών τότε ο κίνδυνος ακόμα μεγαλύτερης κλιμάκωσης της κρίσης είναι ορατός.

    Οι οικονομικές επιπτώσεις από την πολιτική κρίση αναμένεται να είναι διαχειρίσιμες, αναφέρει η ανάλυση της Capital Economics, υπενθυμίζοντας πως κάτι ανάλογο συνέβη και στο παράδειγμα του Quebec στον Καναδά, όταν το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας βρισκόταν στο απόγειό του.

    Το χειρότερο δυνατό σενάριο ίσως είναι παρόμοιο με ότι συνέβη στη Χώρα των Βάσκων. Κατά τη διάρκεια του χειρότερου έτους της οικονομίας της περιοχής, η ετήσια ανάπτυξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν 4 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερη από άλλες περιοχές της Ισπανίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στα άκρα η σύγκρουση Μαδρίτης – Βαρκελώνης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταλονία, η «μεγάλη φυγή»: 1.185 εταιρείες (έως τώρα) εγκαταλείπουν τη Βαρκελώνη



    ΣΧΟΛΙΑ