• Top Stories

    Σταύρος Κοντονής: Συνάντηση με τον Αυστριακό ομόλογό του

    Σταύρος Κοντονής

    Σταύρος Κοντονής, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης


    Οι μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, η θεσμοθέτηση εναλλακτικών τρόπων κράτησης, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ο θεσμός της Διαμεσολάβησης αλλά και το μεταναστευτικό αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, την ατζέντα της σημερινής συνάντησης του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τον Αυστριακό ομόλογό του Dr. Wolfgang Brandstetter.

    Αμέσως μετά ο Έλληνας υπουργός δήλωσε: «Υπήρξε ταύτιση απόψεων, σχεδόν σε όλα τα ζητήματα, και συμφωνήσαμε να συνεχιστεί αυτή η τεχνική συνδρομή, η οποία ήταν άκρως εποικοδομητική και αποτελεσματική. Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Αυστρίας, τους εντεταλμένους εμπειρογνώμονες και βεβαίως τους Αυστριακούς δικαστές και την αυστριακή νομική κοινότητα για τη βοήθεια που μας προσέφεραν έως τώρα. Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα από τον κ. Brandstetter ότι το αυστριακό Υπουργείο ενδιαφέρεται να κάνει χρήση του νομοσχεδίου που έχουμε ήδη επεξεργαστεί και ολοκληρώσει, για τους κρατούμενους που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές».

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αντιευρωπαϊκή ρητορική της Τουρκίας και κατά πόσον αυτή επηρεάζει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ο κ. Κοντονής απάντησε: «Θεωρώ ότι η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει αυτή τη στιγμή ό,τι είναι δυνατόν για να τηρηθεί η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Είναι μια συμφωνία η οποία έχει αποδώσει, διότι υπάρχει έλεγχος των μεταναστευτικών ροών και παρά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε στα νησιά του Αιγαίου, γνωρίζουν όλοι ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί μετά την εφαρμογή της συμφωνίας. Επομένως θα πρέπει να εργαστούμε όλοι προς την κατεύθυνση να μην υπάρξει κανέναν κίνδυνος διασάλευσης αυτής της συμφωνίας, που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Δε θέλω να φανταστώ την περίπτωση αυτή η συμφωνία να κλονιστεί. Νομίζω ότι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και η Τουρκία και παρά μια πρόσφατη αντιευρωπαϊκή ρητορική, θεωρώ ότι η συμφωνία αυτή δε θα πληγεί και θα παραμείνει ισχυρή.Αυτό είναι και προς όφελος της Τουρκίας, φαντάζομαι το καταλαβαίνει και η ίδια».

    Από την πλευρά του ο Αυστριακός Υπουργός Dr. Wolfgang Brandstetter δήλωσε: «Πράγματι το παράδειγμα της Ελλάδας στη νομοθεσία για τους κρατουμένους με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι ένα πολύ ωραίο παράδειγμα. Έχουμε τη δυνατότητα ο ένας να μάθει από τον άλλον. Εργαζόμαστε στο πλαίσιο μιας παρόμοιας νομοθεσίας, αλλά δεν την έχουμε ολοκληρώσει, όπως οι Έλληνες συνάδελφοι. Χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτή συνεργασία έλαβε χώρα και εξελίχθηκε με τον πιο θετικό τρόπο. Είναι μια απόδειξη ότι η συνεργασία μεταξύ δύο κρατών μπορεί να βοηθήσει τα κράτη αυτά να προχωρήσουν μαζί και να κάνουν βήματα μπροστά. Και νομίζω βοηθούμε και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άνγκελα Μέρκελ: Προειδοποιεί την Τουρκία για απαγόρευση των προεκλογικών εκδηλώσεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ολομέλειες Πρωτοδικείων: Αντισυνταγματικές οι αλλαγές στα υποθηκοφυλακεία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σόιμπλε: «Υπάρχει δυσκολία να βρεθεί συμφωνία με την Ελλάδα» – Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Τσακαλώτου-Δανειστών



    ΣΧΟΛΙΑ