• Top Stories

    Στο ΣτΕ θα κριθεί ο ΕΝΦΙΑ στα μοναστήρια και την περιουσία τους

    Τράπερ


    Να εξαιρεθούν από την καταβολή ΕΝΦΙΑ τα μοναστήρια και η ακίνητη περιουσία τους, όπως ισχύει για τα ακίνητα των Μονών του Αγίου Όρους, ζητά η Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Αναστασίας Φαρμοκολύτριας Χαλκιδικής με προσφυγή που συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Η Μονή προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο μετά τον καταλογισμό ΕΝΦΙΑ 142.000 ευρώ τόσο στο μοναστήρι και σε μοναστηριακά ακίνητά της, φόρος που μειώθηκε στα 21.000 ευρώ με τροποποιητική δήλωση. Διεκδικεί από το ΣτΕ τη μη καταβολή ΕΝΦΙΑ για όλα τα μοναστηριακά ακίνητα, είτε ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, είτε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ακόμα και για τις περιπτώσεις που τα ακίνητα δεν χρησιμοποιούνται για θρησκευτικούς σκοπούς.

    Σύμφωνα με το νόμο 4223/2013, ΕΝΦΙΑ δεν πληρώνουν τα μοναστηριακά ακίνητα των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, όπου κι αν βρίσκονται.

    Κατά τον ίδιο νόμο, δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Ιερών Μονών, καθώς και των Ιερών Μονών της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν χρησιμοποιούνται για θρησκευτικούς και λατρευτικούς σκοπούς.

    Η Ιερά Μονή που έχει προσφύγει στο ΣτΕ, υποστηρίζει ότι συντρέχει άνιση φορολογική μεταχείριση μεταξύ των Μονών, η οποία παραβιάζει το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που προστατεύουν το δικαίωμα στην ιδιοκτησία.

    Στη συζήτηση στο ΣτΕ, ο εισηγητής, σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Τσιμέκας ανέφερε ότι αυτεπάγγελτα το δικαστήριο εξετάζει το ζήτημα κατάργησης της δίκης, διότι το χρηματικό αντικείμενο της δίκης μειώθηκε στις 21.000 ευρώ και είναι πλέον κάτω από το όριο των 40.000 ευρώ εισαγωγής στο ΣτΕ.

    Ανέφερε επίσης ότι παρότι με νέα διοικητική πράξη μειώθηκε το ποσό του ΕΝΦΙΑ και η Μονή έχει προσφύγει κατά της αρχικής πράξης, η νέα δεύτερη πράξη, σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ, θεωρείται συμπροσβαλλόμενη πράξη και δεν τίθεται θέμα κατάργησης της δίκης.

    Η απόφαση θα εκδοθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΦΥ: Φεύγει το ΠΕΔΥ έρχεται ο οικογενειακός γιατρός

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Alpha Bank: Πούλησε τη θυγατρική της στη Σερβία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΤΑΙΠΕΔ: Ολοκληρώθηκε η παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport Greece



    ΣΧΟΛΙΑ