• Top Stories

    ΓΣΕΒΕΕ και δικηγόροι ζητούν από το ΣτΕ να μην κάνουν χρήση POS

    POS


    Αντισυνταγματική και παράνομη είναι η υπουργική απόφαση που επιβάλει την καθιέρωση των πληρωμών μέσω κάρτας (POS), υποστηρίζουν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ).

    Με προσφυγές που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας διεκδικούν την ακύρωση της υπουργικής απόφασης, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για επιπλέον μείωση του εισοδηματός τους από 1% έως 2%, ποσά που θα καταλήγουν στις Τράπεζες για τη χρήση των μηχανημάτων POS.

    Στην πρώτη προσφυγή 90 Ομοσπονδίες, 1.100 Σωματεία και 140.000 επιχειρηματίες (οσα τα μέλη της ΓΣΕΒΕΕ ) υποστηρίζουν ότι υποχρεούνται να υπογράψουν σύμβαση με Τράπεζα και να αγοράσουν το POS. Οι Τράπεζες για κάθε συναλλαγή μέσω POS λαμβάνει προμήθεια ανάλογα με τον κύκλο των εργασιών της κάθε επιχείρησης, ενώ -όπως λένε- πλήττονται οι μικρές και οι ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη πληγεί από την οικονομική κρίση.

    Παράλληλα, όμως τα ποσά που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρηματιών μπορεί να κατασχεθούν λόγω οφειλών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώνονται οι εργαζόμενοι και προμηθευτές.

    Κατά την ΓΣΕΒΕΕ, η από 19.4.2017 υπουργική απόφαση, όσο και ο νόμος 4446/2016 (άρθρο 65) που προβλέπουν την εφαρμογή των POS πλήττουν το δικαίωμα της οικονομικής ελευθερίας που προστατεύεται από το άρθρο 5 του Συντάγματος. Υποστηρίζει επίσης ότι η επιβολή του μέτρου δεν έγινε για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος.
    Με τη δεύτερη προσφυγή ο ΔΣΑ κάνει λόγο περί αντισυνταγματικότητας (αρχή της ιδιωτικής αυτονομίας, αντίθεση με τα άρθρα 5 και 20 του Συντάγματος, κ.λπ.) και σημειώνει ότι οι δικηγόροι εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του νόμου4446/2016

    Ακόμη, ο ΔΣΑ επισημαίνει ότι κατά την παροχή δικηγορικών υπηρεσιών ο δικηγόρος έχει σχέση εντολής με τον εντολέα του. Ο τελευταίος δεν είναι καταναλωτής και ο δικηγόρος δεν είναι «προμηθευτής».

    Εμμέσως πλην σαφώς οι δικηγόροι παραδέχονται ότι τα “σπασμένα” θα πληρώσουν πάλι οι πολίτες καθώς όπως αναφέρουν, το πρόσθετο κόστος στις συναλλαγές των δικηγόρων θα μετακυλήσει τους εντολείς τους.



    ΣΧΟΛΙΑ