• Top Stories

    4 δισ. ευρώ το κόστος της συμφωνίας λέει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο – Χαμηλώνει τις προβλέψεις για ανάπτυξη το ΥΠΟΙΚ

    california


    Στα 4 δισ. ευρώ εκτιμά το κόστος των νέων μέτρων που φέρνει η συμφωνία με τους Θεσμούς και τα οποία θα ισχύσουν από 2018 έως το 2021, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο σε σχετική έκθεσή του.

    Την ίδια ώρα, από το Υπουργείο Οικονομικών έρχεται μια νέα πιο συντηρητική πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2017, υπολογίζοντας την πλέον σε  1,8%, την ώρα που ο προϋπολογισμός έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,7%. Για το 2018 το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ανάπτυξη 2,4%, για το 2019 στο 2,6% για το 2020 στο  2,3% και για το 2021 στο 2,2%.

    Στην έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, που υπογράφει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Παναγιώτης Κορλίρας, επισημαίνεται πως από τις «παρεμβάσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα» που περιλαμβάνονται στη συμφωνία (μεταξύ των οποίων η μείωση των συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου), εκτιμάται πως θα αποδώσουν 1.900 εκατ. ευρώ για το έτος 2020 και 2.100 εκατ. για το έτος 2021.

    Στην περίπτωση που κριθεί πως η Ελλάδα καταφέρει να πιάσει τα απαραίτητα ποσοστά στο πρωτογενές πλεόνασμα και της δοθεί η απαραίτητη άδεια από τους δανειστές, τότε από το 2020, παράλληλα με την μείωση του αφορολογήτου, θα ισχύσουν και τα μέτρα αντιστάθμισης της δημοσιονομικής επιβάρυνσης (αντίμετρα), τα οποία, «όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της τεχνικής συμφωνίας για τη 2η αξιολόγηση, θα έχουν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα κατά το 2020.» Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση «τα μέτρα αυτά με το ΜΠΔΣ επεκτείνονται και κατά το έτος 2021».

    Πάντως, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θεωρεί κατά βάση αισιόδοξες τις προβλέψεις τόσο για το πρωτογενές πλεόνασμα των περιόδων 2018-2021, όσο και τις προβλέψεις για το ΑΕΠ της χώρας, προσθέτοντας πως «συναρτώνται με την πραγμάτωση σειράς προϋποθέσεων». Μάλιστα, θεωρεί πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι «πολύ απαιτητικός», η δε επίτευξή του «εξαρτάται δραστικά από τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών στα τρέχοντα επίπεδα και τη συνέχιση της υπερ-απόδοσης των δημοσίων εσόδων που καταγράφηκε από τις αρχές του 2016»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Χρήστος Μεγάλου καθησυχάζει: Δεν θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας στην Τράπεζα Πειραιώς. Τι είπε για το πλάνο αναδιάρθρωσης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Citi: ΔΝΤ και ΕΚΤ λειτουργούν ως τροχοπέδη στις φιλοδοξίες της Αθήνας για έξοδο στις αγορές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Είναι επικίνδυνος; Ο Δασάρχης Πειραιά Πέτρος Σακκάς θεωρεί ότι το Ελληνικό είναι δάσος



    ΣΧΟΛΙΑ