• Πολιτική

    Νεοσύστατη Τουρκική εταιρεία μετέφερε χρυσό αξίας 900 εκατ. δολαρίων από τη Βενεζουέλα

    • NewsRoom


    Μία νεοσύστατη τουρκική επιχείρηση, με αρχικό κεφάλαιο 1 εκατ. δολαρίων, φέρεται να μετέφερε σε διάστημα μερικών μηνών χρυσό αξίας 900 εκατ. δολαρίων από τη Βενεζουέλα στην Τουρκία, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

    Η εταιρεία, ονόματι Sardes, άρχισε να δραστηριοποιείται τον Ιανουάριο του 2018, περίπου δύο μήνες αφότου ο Νικολάς Μαδούρο συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

    Η πρώτη ενέργειά της ήταν να αγοράσει χρυσό αξίας 41 εκατομμυρίων δολαρίων από την Βενεζουέλα. Ήταν η πρώτη αγορά χρυσού στις συναλλαγές των δύο χωρών εδώ και 50 χρόνια.

    Τον επόμενο μήνα ο όγκος της αγοραπωλησίας διπλασιάστηκε, καθότι η Sardes απέκτησε χρυσό αξίας σχεδόν 100 εκατ. δολαρίων.

    Έως τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ επέτρεψε την επιβολή κυρώσεων στις συναλλαγές του Καράκας με χρυσό, η Sardes είχε βγάλει φορτία αξίας $900 εκατ. από την λατινοαμερικανική χώρα.

    Η Τουρκία είναι μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που στηρίζουν το καθεστώς Μαδούρο. Όπως μάλιστα αναφέρει το Bloomberg, δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που η Τουρκία λειτουργεί ως «αντίδοτο» για χώρες που αντιμετωπίζουν αμερικανικές κυρώσεις, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον.

    Ενδεικτική περίπτωση ήταν οι κυρώσεις στο Ιράν, όπου οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα την Άγκυρα πως έχει βοηθήσει την Τεχεράνη να υπερβεί εμπορικούς περιορισμούς.

    «Η Άγκυρα έχει συχνά δοκιμάσει τα όρια της ανοχής των ΗΠΑ και η συμμαχία ανάμεσα στα δύο μέλη «κλειδιά» του NATO έχει ουσιαστικά διαλυθεί», αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο δύο ανώτερους Aμερικανούς αξιωματούχους.

    Ο Νικολά Μαδούρο πούλησε παραπάνω από το 40% των αποθεμάτων χρυσού της Βενεζουέλας πέρυσι, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να χρηματοδοτήσει κυβερνητικά προγράμματα και να αποπληρώσει εκατομμύρια ομολογιούχους, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg.



    ΣΧΟΛΙΑ