• Πολιτική

    Νέες προκλήσεις Ακάρ: Η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο – Διατηρεί στρατεύματα σε 16 νησιά

    • NewsRoom
    Τουρκία

    Χουλουσί Ακάρ


    Για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου κατηγόρησε την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, καθώς υποστηρίζει ότι η χώρα μας διατηρεί στρατεύματα σε 16 νησιά.

    «Η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να τηρεί το διεθνές Δίκαιο και τις συμφωνίες και να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας» είπε ο Ακάρ, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η ύπαρξη στρατευμάτων σε 16 ελληνικά νησιά – από τα συνολικά 23 που βρίσκονται σε καθεστώς μη στρατιωτικοποίησης – αντιβαίνει το Διεθνές Δίκαιο.

    Κάλεσε δε, την Αθήνα να πράξει με βάση τους διεθνούς κανόνες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η απο-στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών αποτελεί πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς, παραπέμποντας σε μια σειρά διεθνών συμφωνιών.

    Ο Ακάρ, παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και τη Λιβύη, διαμηνύοντας ότι όλες πραγματοποιούνται στη βάση του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής κυριότητας των εμπλεκόμενων χωρών.

    Η ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει κλιμακωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, μετά τις γεωτρήσεις των τουρκικών γεωτρύπανων εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αλλά και τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης για τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων.

    Πρόκειται για μια πάγια τουρκική θέση, την οποία εκφράζουν κατά καιρούς Τούρκοι αξιωματούχοι -ανάλογα και με τις ανά περίοδο ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Η τουρκική προκλητικότητα έχει οξυνθεί το τελευταίο διάστημα, με Τούρκους υπουργούς αλλά και τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προ ημερών να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ στην Ελλάδα, ότι ουσιαστικά δεν επιδιώκει την αποκλιμάκωση των μεταξύ τους σχέσεων.

    «Γιατί ο Μητσοτάκης κάλεσε στην Ελλάδα τον Χαφτάρ; Τον κάλεσε αποκλειστικά για να μας προκαλέσει. Απόψε ένας ηγέτης, δεν θα πω το όνομά του, μου είπε ότι ‘ο Μητσοτάκης θέλει να τα βρείτε’. Απάντησα: ‘Πώς γίνεται; Από τη μια θέλει να τα βρει μαζί μου και από την άλλη πάει και προσκαλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα. Πώς είναι δυνατόν τέτοιος παραλογισμός;» φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έθεσε το ζήτημα της συνεχούς τουρκικής προκλητικότητας ως καίριο πρόβλημα που επιζητεί άμεσης επίλυσης καθώς και ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όποιο τρόπο κρίνει ότι είναι ο πιο πρόσφορος.

    Η βασική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί το γεγονός ότι η Τουρκία αμφισβητεί με κάθε ευκαιρία την ελληνική ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα των νησιών γεγονός που έχει φέρει την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Ωστόσο θετικά είναι τα μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αφού με επιστολή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ξεκαθάρισε ότι η Αμερική τάσσεται υπέρ της διασφάλισης της ασφάλειας, της ειρήνης και της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και στρέφει την προσοχή της προς αυτή την κατεύθυνση.



    ΣΧΟΛΙΑ