Πολιτική

Αποκαλυπτικός ξανά ο Κιτσάκος: Σταθάκης, Σκουρλέτης και Δραγασάκης πίεζαν να μην κοπεί η παροχή φυσικού αερίου στην ELFE

  • NewsRoom
Κιτσάκος ΔΕΠΑ

Θεόδωρος Κιτσάκος. Τέως CEO ΔΕΠΑ


Σε νέες καταγγελίες για πιέσεις που ασκούσε η κυβέρνηση στη ΔΕΠΑ προς όφελος της εταιρείας λιπασμάτων ELFE, συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, προχωρά ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος, μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Τα Νέα”.

Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΠΑ, ο οποίος ερευνάται από τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση, καταγγέλλει ότι δέχεται απειλές, ενώ την ίδια ώρα επιμένει να βάζει στο κάδρο των ευθυνών για την υπόθεση επτά υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κιτσάκος αναφέρει συγκεκριμένα περιστατικά και συνομιλίες, οι οποίες δείχνουν ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν ήταν άλλα από το να μη διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στην εταιρεία του Λαυρεντιάδη, παρά τα υπέρογκα χρέη της και την ανικανότητά της να τα εξοφλήσει.

«Κάθε εβδομάδα ενημέρωνα το υπουργείο για την πορεία εξέλιξης του χρέους, όπως και το ΤΑΙΠΕΔ κάθε μήνα, και τα Ελληνικά Πετρέλαια σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην CEO της ΔΕΠΑ.

«Η θέση του διευθύνοντος συμβούλου ΔΕΚΟ είναι πολιτική επιλογή. Όλες οι ενέργειες συζητούνται, εγκρίνονται, εφαρμόζονται και με την πολιτική ηγεσία», εξηγεί ο Θεόδωρος Κιτσάκος.

Ο πρώην επικεφαλής της ΔΕΠΑ δεν διστάζει να καρφώσει τον πρώην υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, κατηγορώντας τον για ευθεία παρέμβαση. «Στις 4 Δεκεμβρίου του 2015 σε ταξίδι που είχαμε στη Σόφια με τον τότε υπουργό Πάνο Σκουρλέτη τού είχα παρουσιάσει την κατάσταση. Μου είπε ΄βρες τρόπο να το διαχειριστείς, αλλά την παροχή φυσικού αερίου δεν θα τη διακόψεις’».

«Επιπλέον σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα της ELFE, γύρω στις γιορτές του 2015 ή αρχές του 2016, με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, την υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, εκπρόσωπο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εκπροσώπους των τραπεζών, παρουσίασα την κατάσταση. Τους είπα ότι προσπαθώ να βρω λύση, μία προκάλυψη για την είσπραξη των χρημάτων των τρεχουσών ποσοτήτων αερίου. Αλλιώς η λύση που προτείνω είναι να διακόψω συντεταγμένα το αέριο, να γράψω επισφάλειες στον ισολογισμό της ΔΕΠΑ και να τελειώσουμε εδώ. Και να διεκδικήσουμε δικαστικά την οφειλή», αναφέρει και συνεχίζει:

«Ο κ. Δραγασάκης μού απάντησε να συνεχίσω την παροχή αερίου προσπαθώντας να μη διογκωθεί άλλο το χρέος. Ο λόγος είχε να κάνει όπως και για τους υπόλοιπους υπουργούς με την ανησυχία τους για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από το κλείσιμο ενός εργοστασίου».

Σε άλλο σημείο τονίζει: «Στις 24 Φεβρουαρίου του 2017 ζήτησε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ενημέρωση καθώς είχε αναλάβει την υπόθεση της ELFE, λόγω των απολύσεων των εργαζομένων.

Τον Μάρτιο του 2017, οι υπηρεσίες της ΔΕΠΑ με ενημέρωσαν ότι διέκριναν δυσκολίες στην κάλυψη όλων των ποσών. Το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου βομβάρδισα με ενημερωτικά και e-mail τους συμβούλους των υπουργών Σταθάκη, Αλέξη Χαρίτση και Φλαμπουράρη, τονίζοντάς τους ότι θα πρέπει να αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία για το θέμα των χρεών προς τη ΔΕΠΑ».

«Τον Απρίλιο του 2017 ζήτησα μετ’ επιτάσεως διυπουργική σύσκεψη. Στις 16 Μαΐου πραγματοποιείται σύσκεψη με τους υπουργούς Φλαμπουράρη, Σταθάκη, Χαρίτση, Νεφελούδη, ΔΕΗ, τις πιστώτριες τράπεζες και τη ΔΕΠΑ. Εκεί διαπίστωσα την κυβερνητική αντίληψη – αφού τους επισήμανα ότι δεν έχω άλλα περιθώρια να κρατήσω το χρέος – ότι, λόγω των οξυμμένων εργασιακών θεμάτων στην Καβάλα, η ΔΕΠΑ θεωρείτο βάρος για τα ELFE και όχι τα ELFE πρόβλημα για τη ΔΕΠΑ. Είχα προτείνει από τη συντεταγμένη διακοπή παροχής φυσικού αερίου μέχρι την αναγκαστική διαχείριση της βιομηχανίας. Έφυγα “αδειασμένος” από αυτή τη σύσκεψη. Μάλιστα ο Σταθάκης χαριτολογώντας μου είπε, “η ΔΕΠΑ είναι κερδοφόρα, δεν μπορείς να κάνεις λίγο υπομονή…;», αναφέρει ο κ. Κιτσάκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σκάνδαλο ΔΕΠΑ: Πίσω από το «ηθικό πλεονέκτημα» κρύφτηκε ο Σταθάκης, στα πυρά από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκάνδαλο ΔΕΠΑ: Τα emails του Κιτσάκου καίνε την κυβέρνηση – Το MOU για την ανταλλαγή ακινήτων σε εξωπραγματικές τιμές

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λαυρέντης Λαυρεντιάδης: Ο άνθρωπος που χρωστάει παντού επί ΣΥΡΙΖΑ -Μετά την ΔΕΠΑ και η ΔΕΗ ΣΧΟΛΙΑ