• Πολιτική

    Νέα τακτική Μητσοτάκη: Προγραμματική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ – Πίεση προς Ανδρουλάκη, ΚΙΝΑΛ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Με φόντο την ήδη εξελισσόμενη, σκληρή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να επιβάλει όρους τοξικότητας στην πολιτική συζήτηση και παρόλο που το πολεμικό κλίμα αναμένεται να ενταθεί στο επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι την υπόθεση Novartis θα διαδεχθεί η εξελισσόμενη διαδικασία του Ειδικού Δικαστηρίου, έπειτα από την παραπομπή των Νίκου Παππά, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για τις μεθοδεύσεις της περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει τη σύγκρουση, αλλά σκοπεύει να τη μεταφέρει στο προγραμματικό πεδίο.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του θα πορευθούν με νέα τακτική, με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογικές αναμετρήσεις, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

    Με στόχο τη μετάθεση της συζήτησης στο προγραμματικό πεδίο, εκδηλώνεται η προσδοκία ότι από τις αρχές της άνοιξης και ενδεχομένως αφότου παρεμβληθεί ένα ακόμη κύμα έξαρσης της πανδημίας, θα δοθεί η ευκαιρία της επιστροφής στην πολιτικο – κοινωνική συνθήκη της προπανδημικής περιόδου.

    Εφόσον αυτή η προσδοκία επαληθευτεί, η ομάδα του Μαξίμου εκτιμά ότι θα επιταχυνθούν οι εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα διευκολύνουν και τον κυβερνητικό απολογισμό εν όψει εκλογών.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από το διάστημα των προσεχών εβδομάδων θα γίνει σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του θα θελήσουν να προβάλουν το έργο που έχει συντελεστεί: ψηφιακός μετασχηματισμός, αύξηση μισθών, μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ομαλοποίηση στο μεταναστευτικό, μείωση ανεργίας. Την ίδια στιγμή σημειώνουν σε αυτά θα προστεθούν οι μειώσεις του φόρου ηλεκτρικού ρεύματος, του ΦΠΑ στα τρόφιμα, οι αναμενόμενες αλλαγές στο ΕΣΥ, στα ΑΕΙ και, κατά τα αναμενόμενα, η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί η προσδοκώμενη πρόοδος.

    Όπως δε προσθέτουν οι ίδιες πηγές, εντείνοντας την αίσθηση της εκλογικής προπαρασκευής, στο προσεχές διάστημα ο πρωθυπουργός θα επισκέπτεται περιφέρειες της χώρας στις οποίες έχουν ξεκινήσει, ή έχουν δρομολογηθεί έργα υποδομής και μεγάλες επενδύσεις.

    Εκλογικά σενάρια και αλλαγή εκλογικού νόμου

    Ωστόσο, η ανησυχία και η νευρικότητα στο πολιτικό πεδίο είναι εμφανείς – κυρίως εξαιτίας της δημοσκοπικής ανάκαμψης του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ)– κι εκδηλώνεται πολλαπλώς. Όσο μαίνεται η σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Παύλο Πολάκη, στο στόχαστρο του Μαξίμου θα βρίσκεται και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η πίεση προς το ΚΙΝΑΛ θα συνεχισθεί και τις επόμενες εβδομάδες με στόχο το κοινό του Κέντρου.

    Η νέα αυτή μορφή της πολιτικής σύγκρουσης, πυροδοτεί και τις συζητήσεις σχετικά με τον χρόνο των εκλογών, αλλά και με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην πορεία προς αυτές. Δεδομένης της προσδοκίας για τερματισμό της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, αλλά και της αγωνίας του Μαξίμου εν όψει της πιθανολογούμενης δύσκολης θερινής περιόδου υπό τον φόβο των πυρκαγιών, ορισμένες πηγές επιμένουν στο σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού.

    Οτιδήποτε σχετικό διαψεύδεται επίμονα από την κυβέρνηση, ενώ η εκλογική απόρριψη των εκλογικών σεναρίων την άνοιξης ενισχύθηκε από την ανακοίνωση της ημερομηνίας του εξ αναβολής συνεδρίου της ΝΔ, το οποίο θα διεξαχθεί στις 6-8 Μαίου 2022.

    Παράλληλα με την εκλογολογία εξελίσσεται στο παρασκήνιο και η συζήτηση για το ενδεχόμενο μιας νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, με στόχο τη διευκόλυνση της επίτευξης αυτοδυναμίας στην εκλογική αναμέτρηση, η οποία αναμένεται ότι θα ακολουθήσει την πρώτη που θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής και προεξοφλείται ότι θα οδηγήσει σε αδιέξοδο ως προς τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης.

    Μια τέτοια πρωτοβουλία συζητείται σε κάποιους κύκλους της ΝΔ. Θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει πολιτικές επιπτώσεις , καθώς θα καταδείξει την ανησυχία της κυβέρνησης και θα αντιμετωπισθεί ως κίνηση καιροσκοπισμού. Όμως, αυτοί που υποστηρίζουν την αλλαγή στο νόμο, λένε ότι παρά το κόστος της, θα συμπέσει με τις διαθέσεις μιας σημαντικής μερίδας ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν επιθυμούν την επιστροφή στην αβεβαιότητα και την πολιτική αναταραχή.

    Κρίσιμη παράμετρος ως προς αυτό το παρασκήνιο θεωρείται η στάση του ΚΙΝΑΛ, καθώς η ενίσχυση των πιθανοτήτων αυτοδυναμίας της ΝΔ θα απαλλάξει σε μεγάλο βαθμό την ηγεσία του από το δίλημμα περί συμμετοχής ή όχι σε κυβέρνηση συνεργασίας – την οποία δεν επιθυμεί ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Διαβάστε επίσης

    Βουλή: Άναψαν τα αίματα μεταξύ Γεωργιάδη και Δρίτσα για την Novartis

    Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για την πάταξη της οπαδικής βίας

    Ο winner Ανδρουλάκης και ο loser Τσίπρας ως απόδειξη ότι αλλάζει το πολιτικό σκηνικό



    ΣΧΟΛΙΑ