• Πολιτική

    Νέα «νταηλίκια» Ερντογάν με αφορμή τους «ψευτομουφτήδες» στη Θράκη -Πώς θα εκμεταλλευτεί η Άγκυρα τις «εκλογές» στην Ξάνθη

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Στα ύψη αναμένεται να διατηρήσει τον υδράργυρο των προκλήσεων εναντίον της χώρας μας η Άγκυρα, με «όχημα» και την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, με αφορμή την επόμενη μέρα από τις «εκλογές» για την ανάδειξη «ψευτομουφτή» στην Ξάνθη, δια απλής ανατάσεως της χειρός μετά από την σημερινή προσευχή στα 80 τζαμιά του νομού.

    Χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί αυτή τη φορά ακόμα και η προσφυγή σε Διεθνείς Οργανισμούς ή, στο χειρότερο σενάριο, η προβοκάτσια.

    Οι «εκλογές» πραγματοποιούνται στην ακριτική πόλη για πρώτη φορά μετά από το 2006, υπό την «υψηλή εποπτεία» του Τουρκικού Προξενείου και κατά παράβαση του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε προσφάτως από το ελληνικό Κοινοβούλιο, που προβλέπει διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα αποτελούμενο από 33 μουσουλμάνους ιερωμένους της μουσουλμανικής μειονότητας, οι οποίοι θα αποτελούν τη Συμβουλευτική Επιτροπή που θα εξετάζει τις υποψηφιότητες των μουφτήδων.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του mononews, ο τουρκικός αναθεωρητισμός, αμέσως μετά την «εκλογή ψευτομουφτή», εκτός από τις αιτιάσεις περί «τουρκικής» μειονότητας και τις πάγιες σχετικές ανακοινώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, αναμένεται να «σηκώσει» έτι περαιτέρω το θέμα της μειονότητας, το οποίο, έτσι κι αλλιώς, βρίσκεται εσχάτως στην κορυφή της ατζέντας και των απειλών Ερντογάν.

    Ενδεικτικό των προθέσεων του τουρκικού καθεστώτος είναι και το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες μεγάλα τουρκικά ΜΜΕ, με εκτενή ρεπορτάζ, επιχειρούν να διαμορφώσουν κλίμα, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για τη συνέχεια.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην άτυπη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης», η οποία συνεδρίασε πριν από λίγες μέρες για το θέμα, κηρύσσοντας την 9η Σεπτεμβρίου ως μέρα «εκλογής» νέου μουφτή, έλαβαν μέρος και Έλληνες μουσουλμάνοι Βουλευτές.

    Επίσης, από τα «ραντάρ» των Ελληνικών Αρχών δεν διαφεύγει το γεγονός ότι οι υποψήφιοι για τη θέση είναι (τυπικά) δύο: Ο Μουσταφά Τράμπα και ο Μουσταφά Κάμο, με τον πρώτο, που είναι και ο εκλεκτός της Άγκυρας (άρα και αυτός που θα επικρατήσει) να μην διστάζει να κάνει δηλώσεις στο επίσημο τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu, την παραμονή της διάτρητης διαδικασίας, με αναφορές στην Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία δήθεν δεν σέβεται η Ελλάδα και η οποία «έδωσε το δικαίωμα στην Τουρκική μειονότητα να εκλέγει τους θρησκευτικούς της ηγέτες ελεύθερα».

    Υπενθυμίζεται δε ότι η Τουρκία, επιμένοντας στην απευθείας εκλογή στα τζαμιά και παρεμβαίνοντας ανοιχτά στα εσωτερικά της Ελλάδος, απέρριψε την πρόσφατη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών.

    Νόμος που αποτέλεσε προϊόν εκτεταμένης έρευνας, διαβούλευσης με μουσουλμάνους θρησκευτικούς λειτουργούς, σε πλήρη συμφωνία με τις προτάσεις της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, αλλά και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

    Διαβάστε επίσης

    Παρών σε εκδήλωση του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ – Εξηγήσεις ζητά η ΝΔ

    Αιχμηρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Ηθελημένα παραποιεί την αλήθεια για την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη

    ΥΠΕΞ κατά Τουρκίας: Ψευδείς ειδήσεις για τα εκπαιδευτικά ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας



    ΣΧΟΛΙΑ