• Πολιτική

    Νέα μέτρα για το ρεύμα: Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στις 19:00 – Καταργείται το όριο των 300 KWh

    • της Αλίκης Χατζή και της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Σήμερα, Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το νέο κυβερνητικό πακέτο στήριξης των καταναλωτών για τους λογαριασμούς ρεύματος και την ενεργειακή κρίση, όπως γνωστοποιήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

    Αύριο Παρασκευή, στις 8.30 το πρωί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

    Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

    Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για το ρεύμα

    Στήριξη στους καταναλωτές αλλά και δομικές αλλαγές θα περιλαμβάνονται τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την ενεργειακή κρίση που αναμένονται σήμερα.

    Το κυβερνητικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο που, σε πρώτη φάση, φτάνει ως το τέλος του 2022, με την προοπτική να επεκταθεί και στο πρώτο εξάμηνο του 2023, ανάλογα με την πορεία των τιμών  και αφορά την εφαρμογή πλαφόν στην τιμή ρεύματος, ώστε να  αντικατασταθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να μειωθεί το κόστος της ενέργειας.

    Κεντρικός στόχος του κυβερνητικού πακέτου είναι να καλύψει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων σε μεσοπρόθεσμη βάση δηλαδή τουλάχιστον έως το τέλος του 2022. Για το λόγο αυτό θα είναι οριζόντιο δηλαδή θα αφορά το σύνολο των καταναλωτών χωρίς εξαιρέσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση του ακινήτου (κύρια κατοικία) αλλά και χωρίς όριο ως προς την κατανάλωση. Δηλαδή θα καταργηθεί το όριο των 300 KWh που ίσχυε στις επιδοτήσεις των προηγούμενων μηνών. Και αυτό διότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κυβερνητικού επιτελείου περίπου 1,5 εκατομμύριο καταναλωτές βρίσκονται εκτός της περιμέτρου των επιδοτήσεων και από αυτούς προέρχονται κυρίως οι αντιδράσεις.

    Στόχος του σχεδίου είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα διατηρεί σταθερή τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος σε ένα πλαφόν, και θα αποζημιώνει μόνο τους παραγωγούς ρεύματος από φυσικό αέριο αν ανεβαίνει η τιμή του και επομένως το κόστος τους. Πλεονέκτημα αυτού του μηχανισμού σε σχέση με τις επιδοτήσεις που πληρώνονται σήμερα, οριζόντια, είναι ότι με τη θέσπιση του πλαφόν δε θα αυξάνεται η τιμή της χονδρεμπορικής και επομένως το σύνολο του κόστους του ρεύματος. Σήμερα η χονδρεμπορική τιμή αυξάνεται από την παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και παρασυρόμενη από τις τιμές του φυσικού αερίου δημιουργεί υπερκέρδη στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά. Ακολούθως το αυξημένο κόστος της χονδρεμπορικής μεταφέρεται στους λογαριασμούς μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

    Με σταθερή τη χονδρεμπορική τιμή, δε θα χρειάζεται ρήτρα αναπροσαρμογής, και θα επιδοτείται μόνο η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο, στην περίπτωση που προκύψει παραπάνω κόστος παραγωγής, από την αύξηση της τιμής του αερίου.

    «Ύστερα από παρά πολλές συσκέψεις έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές για το εθνικό σχέδιο αποκλιμάκωσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για ρεαλιστικό-οριζόντιο σχέδιο που θα καλύπτει όλους τους καταναλωτές, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, και διευρυμένη ενίσχυση, ώστε να καλυφθούν νοικοκυριά με πάνω από 300 κιλοβατώρες και ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων, με έμφαση στις μικρομεσαίες.

    Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης από τον Ιούνιο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να εφαρμοστεί και άμεσα από το Μάιο.

    Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να ζητήσει συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα Ενέργειας αμέσως μετά την επιστροφή του από το ταξίδι του τις ΗΠΑ στις 18 Μαΐου.

    Τα περιθώρια αυτά με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν, ανέρχονται σε 4,3 δις. ευρώ για το 2022, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων μέχρι το τέλος του έτους από το αδιάθετο υπόλοιπο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού των 2 δισ. ευρώ που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή.

    Έτσι σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα η νέα παρέμβαση της κυβέρνησης θα είναι γενναία για να μειωθεί ακόμη περισσότερο το ενεργειακό κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα αφορά τουλάχιστον όλο το 2022. Ο κ. Σταικούρας περιέγραψε το πως θα καλυφθεί το κόστος του εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στην ενέργεια, σημειώνοντας ότι τα κονδύλια θα προέλθουν τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

    Χατζηδάκης: Σίγουρη η αποκλιμάκωση στις τιμές ρεύματος

    Στις τιμές του ρεύματος θα υπάρξει σίγουρα αποκλιμάκωση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, τόνισε σε δηλώσεις στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Όπως επεσήμανε, πέραν των μέτρων που μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει με επιδοτήσεις από το Ταμείο Ρύπων και επιδοτήσεις κατευθείαν από τη ΔΕΗ, θα υπάρξει ευρύτερη παρέμβαση σε κρατικό επίπεδο για να απαλυνθούν οι συνέπειες της αύξησης των τιμολογίων.

    «Η προσπάθεια έχει εξ αντικειμένου δυσκολίες», αναγνώρισε, «γι’ αυτό η κυβέρνηση είχε επιδιώξει να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρώτον γιατί είναι μεγαλύτερης εμβέλειας η παρέμβαση και μπορεί να επηρεαστούν και οι αγορές με τα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και δεύτερον γιατί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι πχ. από τα χρήματα των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα.

    Περιμέναμε δραστική παρέμβαση από την ΕΕ, η ΕΕ δεν κινήθηκε με τις ταχύτητες και την αποτελεσματικότητα που όλοι θα ευχόμασταν, και γι’ αυτό θα κινηθούμε σε εθνικό επίπεδο», εξήγησε και συμπλήρωσε για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης πως ήταν προτιμότερο να πάρουμε χρήματα από τις Βρυξέλλες παρά να παίρνουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    «Όσο λάθος είναι να υποτιμά κανείς το πρόβλημα, γιατί είναι τσουχτερά τα τιμολόγια, και υπάρχει αντίδραση φυσικά από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, άλλο τόσο είναι να παρουσιάζονται διάφοροι μάγοι και ταχυδακτυλουργοί και να λένε ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, παντού στην Ευρώπη, εκείνοι εδώ στην Ελλάδα έχουν μαγικές λύσεις να εξαφανίσουν το πρόβλημα με ένα σφουγγάρι», ήταν το σχόλιο του υπουργού για τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης στο θέμα.

    Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε επίσης ότι αναμένει αποκλιμάκωση και στις τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες. Εάν αυτό πάλι δεν συμβεί, η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένα όπλα, διαβεβαίωσε και ενδεικτικά ανέφερε: «Πρόσφατα πέρασε νομοθετική ρύθμιση για να μπορούν να κατονομάζονται οι επιχειρήσεις που αισχροκερδούν, κι όχι μόνο να επιβάλλονται πρόστιμα, είναι αυτό που λέγεται στα αγγλικά ‘name and shame’. Αυτή η μέθοδος προφανώς θα ακολουθηθεί, και πρέπει να ακολουθηθεί. Η κυβέρνηση έχει τους μηχανισμούς να παρακολουθεί να κάνει συγκρίσεις να επιβάλλει ποινές και να δημοσιοποιήσει ονόματα. Θα κατονομάζονται αυτοί που κάνουν μαγκιές, έχει ψηφιστεί αυτό».

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Τσίπρας πετά επικοινωνιακές «κροτίδες» κι ο Μητσοτάκης τις καταστρέφει

    Τροπολογία για την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, καταθέτει το Κίνημα Αλλαγής



    ΣΧΟΛΙΑ